Hyppää pääsisältöön

Unohdettu tähti Gene Tierney Teemalauantaissa ja klassikkoelokuvissa

Kuva elokuvasta Minun on kosto (Leave Her to Heaven).
Cornel Wilde ja Gene Tierney elokuvassa Minun on kosto Kuva elokuvasta Minun on kosto (Leave Her to Heaven). Leave Her to Heaven,John M. Stahl,Gene Tierney,elokuvat,Teemalauantai,minun on kosto

Gene Tierney (1920–1991) oli 1940-luvun Hollywood-tähdistä suurimpia ja kauneimpia. On aika nostaa suotta unohdettu tähti esiin! Teema esittää uuden dokumentin Tierneyn elämästä sekä neljä elokuvaa.

Gene Tierney Teemalla 11.–18.5.2017

torstai 11.5. klo 21.00 Kummitus ja rouva Muir
lauantai 13.5. klo 21.10 Gene Tierney, unohdettu tähti Areenassa 90 päivää
lauantai 13.5. klo 22.05 Minun on kosto
sunnuntai 14.5. klo 12.00 Taivas odottakoon
torstai 18.5. klo 21.00 Missä jalkakäytävä loppuu

”Henkeäsalpaavan kaunis” – ”eksoottisen kaunis” – ”hehkuvan kaunis” – ”niin sorja, sulavalinjainen ja uskomattoman kaunis” – ” yksi kaikkien aikojen kauneimpia näyttelijättäriä”.

Kun lukee juttuja 1940-luvun suosituimpiin elokuvatähtiin kuuluneen Gene Tierneyn elämästä, törmää yleensä välittömästi yllä olevan kaltaisiin luonnehdintoihin Tierneyn ulkonäöstä, ja onkin helppo uskoa, että hänestä tuli suuri tähti nimenomaan kauneutensa vuoksi. Kun Tierney 17-vuotiaana esiintyi ensimmäistä kertaa Broadwayllä kantaen vesisaavin näyttämön poikki, Varietyn haltioitunut kriitikko kirjoitti että Tierney on ”ehdottomasti kaunein vedenkantaja mitä olen koskaan nähnyt”. Ja Tierneyn kuuluisimmassa elokuvassa Laura (1944) hänen roolihahmonsa kauneutta ylistetään elokuvan alkupuoliskon ajan niin että tämän murhaa tutkiva poliisi rakastuu kuolleeksi luulemaansa naiseen.

Gene Tierney
Gene Tierney Gene Tierney Gene Tierney,teeman elokuvat,Teemalauantai

Korkeat poskipäät ja hurmaava ylipurenta antoivat Tierneylle eksoottisia piirteitä mutta oikeasti hän oli varakkaan irlantilais-englantilaisen newyorkilaisperheen kasvatteja Brooklynista. Hän syntyi 19.11.1920 ja kävi hienoja kouluja Sveitsissä ja Yhdysvalloissa, mutta piti hienostoelämää liian tylsänä ja päätti ryhtyä näyttelijäksi. Tierney työskenteli parin vuoden ajan teatterissa ja valokuvamallina herättäen välittömästi elokuvatuottajien huomion, ja niinpä hän teki elokuvadebyyttinsä jo 19-vuotiaana vuonna 1940. Westernien ja eksoottisten seikkailuelokuvien jälkeen hän nousi tähdeksi Ernst Lubitschin komediassa Taivas odottakoon (1943) ja rikosdraamassa Laura (1944).

Tierneyn kaunottaret saattoivat kuitenkin olla julmia. Ainoan Oscar-ehdokkuutensa hän saikin viehättävän mutta narsistisen ja mustasukkaisuudessaan suorastaan demonisen femme fatalen roolistaan elokuvassa Minun on kosto (1944). Siitä tuli vuosikymmenen suosituimpia amerikkalaisia elokuvia ja se lukeutuu Martin Scorsesen suurimpiin suosikkeihin.

Tierneyn roolihahmoilla oli säännöllisesti myös huono onni rakkauden suhteen. Hän saattoi rakastua kummitukseen (Kummitus ja rouva Muir, 1947), murhaajaan (Turha oli unelmani, 1946), pikkuhuijariin (Suurkaupungin yö, 1950) tai epärehelliseen poliisiin (Missä jalkakäytävä loppuu, 1950), ja hän itse manipuloi sydämettömästi läheisiään melodraamassa Veitsen terällä (1947). Suomalaiset saattavat muistaa Tierneyn erityisesti Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen Hollywood-versiosta (1954), jossa hän esitti faaraon sisarta.

Sinuhen aikaan Tierneyn filmiura oli kuitenkin jo melkein ohi. Hänen kolhitut roolihahmonsa tavoittivat hänen oman elämänsä, kun Tierneyn kauneus, terveys, ura ja yksityiselämä alkoivat kaikki horjua. Vuonna 1955 Tierney sai hermoromahduksen ja joutui parin vuoden ajaksi mieliparantolaan. Hänen masennustaan hoidettiin toistuvasti myös julmilla sähköshokeilla, mikä johti pakoyritykseen ja mahdolliseen itsemurhayritykseen.

Myöhemmin Tierney näytteli enää muutamassa elokuvassa 1960-luvulla ja vietti mieluummin aikaansa Houstonissa ja Floridassa solmittuaan vuonna 1960 avioliiton teksasilaisen öljymiljonäärin ja Hedy Lamarrin ex-miehen W. Howard Leen kanssa. He elivät yhdessä ilmeisen tyytyväisinä ja melko eristäytyneinä aina Leen kuolemaan asti. Tierney menehtyi kymmentä vuotta myöhemmin 6.11.1991.

Teemalauantain 13.5. aloittavassa Clara & Julia Kuperbergin ohjaamassa uudessa tv-dokumentissa Tierneystä puhuvat muun muassa Martin Scorsese, Joseph McBride ja Molly Haskell. Dokumentin jälkeen nähdään John M. Stahlin vuonna 1945 ohjaama Minun on kosto. Tämä hehkuvissa technicolor-väreissä kuvattu trilleri-melodraama oli Tierneyn suurimpia menestyksiä, ja se on yhä Scorsesen kaikkien aikojen suosikkielokuvia. Tierney esittää hienostonaista, jonka syvä rakkaus kirjailijaan alkaa muuttua pakkomielteiseksi vihaksi. Muissa rooleissa Cornel Wilde, Jeanne Crain ja Vincent Price.

Kino Klassikko esittää elokuvat Kummitus ja rouva Muir (11.5.) ja Missä jalkakäytävä loppuu (18.5.), ja sunnuntaimatineassa 14.5. nähdään elokuva Taivas odottakoon.

  • Kummitus ja rouva Muir (The Ghost and Mrs Muir, USA 1947) O: Joseph L. Mankiewicz. N: Gene Tierney, Rex Harrison
  • Gene Tierney, unohdettu tähti (Gene Tierney, une star oubliée), Ranska 2016. O: Julia & Clara Kuperberg
  • Minun on kosto (Leave Her to Heaven, USA 1945) O: John M. Stahl. N: Gene Tierney, Cornel Wilde, Jeanne Crain, Vincent Price
  • Taivas odottakoon (Heaven Can Wait, USA 1943) O: Ernst Lubitsch. N: Don Ameche, Gene Tierney, Charles Coburn
  • Missä jalkakäytävä loppuu (Where the Sidewalk Ends, USA 1950) O: Otto Preminger. N: Dana Andrews, Gene Tierney
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa