Hyppää pääsisältöön

Unohdettu tähti Gene Tierney Teemalauantaissa ja klassikkoelokuvissa

Kuva elokuvasta Minun on kosto (Leave Her to Heaven).
Cornel Wilde ja Gene Tierney elokuvassa Minun on kosto Kuva elokuvasta Minun on kosto (Leave Her to Heaven). Leave Her to Heaven,John M. Stahl,Gene Tierney,elokuvat,Teemalauantai,minun on kosto

Gene Tierney (1920–1991) oli 1940-luvun Hollywood-tähdistä suurimpia ja kauneimpia. On aika nostaa suotta unohdettu tähti esiin! Teema esittää uuden dokumentin Tierneyn elämästä sekä neljä elokuvaa.

Gene Tierney Teemalla 11.–18.5.2017

torstai 11.5. klo 21.00 Kummitus ja rouva Muir
lauantai 13.5. klo 21.10 Gene Tierney, unohdettu tähti Areenassa 90 päivää
lauantai 13.5. klo 22.05 Minun on kosto
sunnuntai 14.5. klo 12.00 Taivas odottakoon
torstai 18.5. klo 21.00 Missä jalkakäytävä loppuu

”Henkeäsalpaavan kaunis” – ”eksoottisen kaunis” – ”hehkuvan kaunis” – ”niin sorja, sulavalinjainen ja uskomattoman kaunis” – ” yksi kaikkien aikojen kauneimpia näyttelijättäriä”.

Kun lukee juttuja 1940-luvun suosituimpiin elokuvatähtiin kuuluneen Gene Tierneyn elämästä, törmää yleensä välittömästi yllä olevan kaltaisiin luonnehdintoihin Tierneyn ulkonäöstä, ja onkin helppo uskoa, että hänestä tuli suuri tähti nimenomaan kauneutensa vuoksi. Kun Tierney 17-vuotiaana esiintyi ensimmäistä kertaa Broadwayllä kantaen vesisaavin näyttämön poikki, Varietyn haltioitunut kriitikko kirjoitti että Tierney on ”ehdottomasti kaunein vedenkantaja mitä olen koskaan nähnyt”. Ja Tierneyn kuuluisimmassa elokuvassa Laura (1944) hänen roolihahmonsa kauneutta ylistetään elokuvan alkupuoliskon ajan niin että tämän murhaa tutkiva poliisi rakastuu kuolleeksi luulemaansa naiseen.

Gene Tierney
Gene Tierney Gene Tierney Gene Tierney,teeman elokuvat,Teemalauantai

Korkeat poskipäät ja hurmaava ylipurenta antoivat Tierneylle eksoottisia piirteitä mutta oikeasti hän oli varakkaan irlantilais-englantilaisen newyorkilaisperheen kasvatteja Brooklynista. Hän syntyi 19.11.1920 ja kävi hienoja kouluja Sveitsissä ja Yhdysvalloissa, mutta piti hienostoelämää liian tylsänä ja päätti ryhtyä näyttelijäksi. Tierney työskenteli parin vuoden ajan teatterissa ja valokuvamallina herättäen välittömästi elokuvatuottajien huomion, ja niinpä hän teki elokuvadebyyttinsä jo 19-vuotiaana vuonna 1940. Westernien ja eksoottisten seikkailuelokuvien jälkeen hän nousi tähdeksi Ernst Lubitschin komediassa Taivas odottakoon (1943) ja rikosdraamassa Laura (1944).

Tierneyn kaunottaret saattoivat kuitenkin olla julmia. Ainoan Oscar-ehdokkuutensa hän saikin viehättävän mutta narsistisen ja mustasukkaisuudessaan suorastaan demonisen femme fatalen roolistaan elokuvassa Minun on kosto (1944). Siitä tuli vuosikymmenen suosituimpia amerikkalaisia elokuvia ja se lukeutuu Martin Scorsesen suurimpiin suosikkeihin.

Tierneyn roolihahmoilla oli säännöllisesti myös huono onni rakkauden suhteen. Hän saattoi rakastua kummitukseen (Kummitus ja rouva Muir, 1947), murhaajaan (Turha oli unelmani, 1946), pikkuhuijariin (Suurkaupungin yö, 1950) tai epärehelliseen poliisiin (Missä jalkakäytävä loppuu, 1950), ja hän itse manipuloi sydämettömästi läheisiään melodraamassa Veitsen terällä (1947). Suomalaiset saattavat muistaa Tierneyn erityisesti Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen Hollywood-versiosta (1954), jossa hän esitti faaraon sisarta.

Sinuhen aikaan Tierneyn filmiura oli kuitenkin jo melkein ohi. Hänen kolhitut roolihahmonsa tavoittivat hänen oman elämänsä, kun Tierneyn kauneus, terveys, ura ja yksityiselämä alkoivat kaikki horjua. Vuonna 1955 Tierney sai hermoromahduksen ja joutui parin vuoden ajaksi mieliparantolaan. Hänen masennustaan hoidettiin toistuvasti myös julmilla sähköshokeilla, mikä johti pakoyritykseen ja mahdolliseen itsemurhayritykseen.

Myöhemmin Tierney näytteli enää muutamassa elokuvassa 1960-luvulla ja vietti mieluummin aikaansa Houstonissa ja Floridassa solmittuaan vuonna 1960 avioliiton teksasilaisen öljymiljonäärin ja Hedy Lamarrin ex-miehen W. Howard Leen kanssa. He elivät yhdessä ilmeisen tyytyväisinä ja melko eristäytyneinä aina Leen kuolemaan asti. Tierney menehtyi kymmentä vuotta myöhemmin 6.11.1991.

Teemalauantain 13.5. aloittavassa Clara & Julia Kuperbergin ohjaamassa uudessa tv-dokumentissa Tierneystä puhuvat muun muassa Martin Scorsese, Joseph McBride ja Molly Haskell. Dokumentin jälkeen nähdään John M. Stahlin vuonna 1945 ohjaama Minun on kosto. Tämä hehkuvissa technicolor-väreissä kuvattu trilleri-melodraama oli Tierneyn suurimpia menestyksiä, ja se on yhä Scorsesen kaikkien aikojen suosikkielokuvia. Tierney esittää hienostonaista, jonka syvä rakkaus kirjailijaan alkaa muuttua pakkomielteiseksi vihaksi. Muissa rooleissa Cornel Wilde, Jeanne Crain ja Vincent Price.

Kino Klassikko esittää elokuvat Kummitus ja rouva Muir (11.5.) ja Missä jalkakäytävä loppuu (18.5.), ja sunnuntaimatineassa 14.5. nähdään elokuva Taivas odottakoon.

 • Kummitus ja rouva Muir (The Ghost and Mrs Muir, USA 1947) O: Joseph L. Mankiewicz. N: Gene Tierney, Rex Harrison
 • Gene Tierney, unohdettu tähti (Gene Tierney, une star oubliée), Ranska 2016. O: Julia & Clara Kuperberg
 • Minun on kosto (Leave Her to Heaven, USA 1945) O: John M. Stahl. N: Gene Tierney, Cornel Wilde, Jeanne Crain, Vincent Price
 • Taivas odottakoon (Heaven Can Wait, USA 1943) O: Ernst Lubitsch. N: Don Ameche, Gene Tierney, Charles Coburn
 • Missä jalkakäytävä loppuu (Where the Sidewalk Ends, USA 1950) O: Otto Preminger. N: Dana Andrews, Gene Tierney

Yle Teema

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Natsi-Saksan unelmatehdas: dokumentti Hitlerin omasta hollywoodista ja elokuvaharvinaisuus Muuttolintu Teemalauantaissa 21.10.

  Uusi dokumentti ja yksi natsi-Saksan viimeisistä elokuvista

  Teemaillassa saa Suomen ensi-iltansa uusi vaikuttava dokumenttielokuva natsi-Saksan elokuvista ja propagandan ajasta, unelmatehtaasta kuoleman voimien käytössä. Sen jälkeen esitetään todellinen harvinaisuus, Veit Harlanin ohjaama värielokuva Opfergang eli Muuttolintu, yksi natsi-Saksan viimeisiä elokuvia vuodelta 1944.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Glen Campbell: I'll Be Me

  Dokumenttielokuva countryn supertähden jäähyväiskiertueesta.

  Kaunis, hauska ja riipaisevan surullinen kuvaus countrymusiikin supertähden Glen Campbellin (1936–2017) pitkästä jäähyväiskiertueesta ja kamppailusta Alzheimerin taudin kanssa. Dokumenttielokuvan toiveuusinta Teemalla 30.9.2017 klo 20.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • "Kaikki taide käsittelee kuolemisen taitoa": The Reflecting Skinin ohjaaja lumosi katsojat ja kriitikot

  Philip Ridleyn haastattelu R&A-festivaalilta 1991.

  "Philip Ridley mahdutti The Reflecting Skiniin kaikki alkukantaiset pelot ja sai aikaan yhden viime vuosikymmenien kauneimmista elokuvista." Näin kirjoitti silloisen Uuden Suomen elokuvatoimittaja Kati Sinisalo Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin suuresta tapauksesta vuonna 1991. Loveen lankesivat niin kriitikot kuin yleisö. Teema julkaisee 14.9.1991 ilmestyneen ohjaajahaastattelun uusiksi R&A-festivaalin 30-vuotisjuhlan kunniaksi.

 • Räjähteleviä sammakoita ja kansan psyykkistä tuhoamista: Rakkautta ja anarkiaa Teemalla

  The Reflecting Skin, Lina Wertmüller, Les Cowboys...

  Teema osallistuu Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin 30-vuotisjuhlaan esittämällä R&A:ssa vuosien varrella nähtyjä elokuvia. Ajallinen kaari ulottuu aivan ensimmäisestä festivaalista viime vuoteen, festivaalin nimikkoelokuvasta ja The Reflecting Skinistä viime vuoden yleisösuosikkiin Les Cowboys. Mukana myös 1990-luvun festivaaliraportteja!

 • "Kotiseutu on maailman paras musiikkielokuva"

  Säveltäjä Kalevi Aho kirjoittaa Edgar Reitzin suursarjasta.

  "Olen varma siitä, että Heimat-sarja tulee jäämään yhdeksi taiteiden historian keskeisimmistä, ellei suorastaan keskeisimmäksi ajankuvateokseksi 1900-luvusta." Säveltäjä Kalevi Aho kirjoitti pitkän, innoittuneen esseen elokuvahistorian suurimmasta filmiprojektista, Edgar Reitzin yli 52-tuntisesta sarjatrilogiasta Kotiseutu. Se olisi Ahon valinta aution saaren elokuvaksi.

 • Näin The Beatles valloitti maailman ja teki kaikkien aikojen parhaan albumin – kaksi dokumenttia yhtyeen tarunhohtoisista vuosista

  Maailman parhaalle bändille omistettu Teemalauantai 2.9.

  Teemalauantaiden syyskuun avaa 2.9. the one and only: The Beatles! Musiikilliseen iltaan kuuluu kaksi kertomusta yhtyeen uran huippuhetkistä. Ron Howardin ohjaama elokuva Eight Days A Week kertoo hurjista kiertuevuosista, tuore dokumentti Sgt. Pepper's Musical Revolution keskittyy kesällä 1967 ilmestyneeseen, monesti maailman parhaaksi valittuun albumiin. Molemmat ovat tv-ensi-iltoja.

 • Mehän soitamme samoja skaaloja! Song of Lahore osoittaa, että musiikki on yhteinen kieli

  Song of Lahore on kaunis tarina ihmisistä ja musiikista.

  Musiikki ei tunne rajoja! Dokumenttielokuva siitä mitä tapahtui, kun pakistanilaisen klassisen musiikin taiturit tekivät Lahoressa traditionaalisilla soittimilla suurenmoisen version Dave Brubeckin jazzklassikosta Take Five ja jakoivat sen netissä. Tarina huipentuu New Yorkissa yhteiskonserttiin Wynton Marsalisin ja Lincoln Centerin jazzmuusikoiden kanssa. Ensi-ilta Teemalla 9.9. klo 19.55.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!