Hyppää pääsisältöön

Unohdettu tähti Gene Tierney Teemalauantaissa ja klassikkoelokuvissa

Kuva elokuvasta Minun on kosto (Leave Her to Heaven).
Cornel Wilde ja Gene Tierney elokuvassa Minun on kosto Kuva elokuvasta Minun on kosto (Leave Her to Heaven). Leave Her to Heaven,John M. Stahl,Gene Tierney,elokuvat,Teemalauantai,minun on kosto

Gene Tierney (1920–1991) oli 1940-luvun Hollywood-tähdistä suurimpia ja kauneimpia. On aika nostaa suotta unohdettu tähti esiin! Teema esittää uuden dokumentin Tierneyn elämästä sekä neljä elokuvaa.

Gene Tierney Teemalla 11.–18.5.2017

torstai 11.5. klo 21.00 Kummitus ja rouva Muir
lauantai 13.5. klo 21.10 Gene Tierney, unohdettu tähti Areenassa 90 päivää
lauantai 13.5. klo 22.05 Minun on kosto
sunnuntai 14.5. klo 12.00 Taivas odottakoon
torstai 18.5. klo 21.00 Missä jalkakäytävä loppuu

”Henkeäsalpaavan kaunis” – ”eksoottisen kaunis” – ”hehkuvan kaunis” – ”niin sorja, sulavalinjainen ja uskomattoman kaunis” – ” yksi kaikkien aikojen kauneimpia näyttelijättäriä”.

Kun lukee juttuja 1940-luvun suosituimpiin elokuvatähtiin kuuluneen Gene Tierneyn elämästä, törmää yleensä välittömästi yllä olevan kaltaisiin luonnehdintoihin Tierneyn ulkonäöstä, ja onkin helppo uskoa, että hänestä tuli suuri tähti nimenomaan kauneutensa vuoksi. Kun Tierney 17-vuotiaana esiintyi ensimmäistä kertaa Broadwayllä kantaen vesisaavin näyttämön poikki, Varietyn haltioitunut kriitikko kirjoitti että Tierney on ”ehdottomasti kaunein vedenkantaja mitä olen koskaan nähnyt”. Ja Tierneyn kuuluisimmassa elokuvassa Laura (1944) hänen roolihahmonsa kauneutta ylistetään elokuvan alkupuoliskon ajan niin että tämän murhaa tutkiva poliisi rakastuu kuolleeksi luulemaansa naiseen.

Gene Tierney
Gene Tierney Gene Tierney Gene Tierney,teeman elokuvat,Teemalauantai

Korkeat poskipäät ja hurmaava ylipurenta antoivat Tierneylle eksoottisia piirteitä mutta oikeasti hän oli varakkaan irlantilais-englantilaisen newyorkilaisperheen kasvatteja Brooklynista. Hän syntyi 19.11.1920 ja kävi hienoja kouluja Sveitsissä ja Yhdysvalloissa, mutta piti hienostoelämää liian tylsänä ja päätti ryhtyä näyttelijäksi. Tierney työskenteli parin vuoden ajan teatterissa ja valokuvamallina herättäen välittömästi elokuvatuottajien huomion, ja niinpä hän teki elokuvadebyyttinsä jo 19-vuotiaana vuonna 1940. Westernien ja eksoottisten seikkailuelokuvien jälkeen hän nousi tähdeksi Ernst Lubitschin komediassa Taivas odottakoon (1943) ja rikosdraamassa Laura (1944).

Tierneyn kaunottaret saattoivat kuitenkin olla julmia. Ainoan Oscar-ehdokkuutensa hän saikin viehättävän mutta narsistisen ja mustasukkaisuudessaan suorastaan demonisen femme fatalen roolistaan elokuvassa Minun on kosto (1944). Siitä tuli vuosikymmenen suosituimpia amerikkalaisia elokuvia ja se lukeutuu Martin Scorsesen suurimpiin suosikkeihin.

Tierneyn roolihahmoilla oli säännöllisesti myös huono onni rakkauden suhteen. Hän saattoi rakastua kummitukseen (Kummitus ja rouva Muir, 1947), murhaajaan (Turha oli unelmani, 1946), pikkuhuijariin (Suurkaupungin yö, 1950) tai epärehelliseen poliisiin (Missä jalkakäytävä loppuu, 1950), ja hän itse manipuloi sydämettömästi läheisiään melodraamassa Veitsen terällä (1947). Suomalaiset saattavat muistaa Tierneyn erityisesti Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen Hollywood-versiosta (1954), jossa hän esitti faaraon sisarta.

Sinuhen aikaan Tierneyn filmiura oli kuitenkin jo melkein ohi. Hänen kolhitut roolihahmonsa tavoittivat hänen oman elämänsä, kun Tierneyn kauneus, terveys, ura ja yksityiselämä alkoivat kaikki horjua. Vuonna 1955 Tierney sai hermoromahduksen ja joutui parin vuoden ajaksi mieliparantolaan. Hänen masennustaan hoidettiin toistuvasti myös julmilla sähköshokeilla, mikä johti pakoyritykseen ja mahdolliseen itsemurhayritykseen.

Myöhemmin Tierney näytteli enää muutamassa elokuvassa 1960-luvulla ja vietti mieluummin aikaansa Houstonissa ja Floridassa solmittuaan vuonna 1960 avioliiton teksasilaisen öljymiljonäärin ja Hedy Lamarrin ex-miehen W. Howard Leen kanssa. He elivät yhdessä ilmeisen tyytyväisinä ja melko eristäytyneinä aina Leen kuolemaan asti. Tierney menehtyi kymmentä vuotta myöhemmin 6.11.1991.

Teemalauantain 13.5. aloittavassa Clara & Julia Kuperbergin ohjaamassa uudessa tv-dokumentissa Tierneystä puhuvat muun muassa Martin Scorsese, Joseph McBride ja Molly Haskell. Dokumentin jälkeen nähdään John M. Stahlin vuonna 1945 ohjaama Minun on kosto. Tämä hehkuvissa technicolor-väreissä kuvattu trilleri-melodraama oli Tierneyn suurimpia menestyksiä, ja se on yhä Scorsesen kaikkien aikojen suosikkielokuvia. Tierney esittää hienostonaista, jonka syvä rakkaus kirjailijaan alkaa muuttua pakkomielteiseksi vihaksi. Muissa rooleissa Cornel Wilde, Jeanne Crain ja Vincent Price.

Kino Klassikko esittää elokuvat Kummitus ja rouva Muir (11.5.) ja Missä jalkakäytävä loppuu (18.5.), ja sunnuntaimatineassa 14.5. nähdään elokuva Taivas odottakoon.

 • Kummitus ja rouva Muir (The Ghost and Mrs Muir, USA 1947) O: Joseph L. Mankiewicz. N: Gene Tierney, Rex Harrison
 • Gene Tierney, unohdettu tähti (Gene Tierney, une star oubliée), Ranska 2016. O: Julia & Clara Kuperberg
 • Minun on kosto (Leave Her to Heaven, USA 1945) O: John M. Stahl. N: Gene Tierney, Cornel Wilde, Jeanne Crain, Vincent Price
 • Taivas odottakoon (Heaven Can Wait, USA 1943) O: Ernst Lubitsch. N: Don Ameche, Gene Tierney, Charles Coburn
 • Missä jalkakäytävä loppuu (Where the Sidewalk Ends, USA 1950) O: Otto Preminger. N: Dana Andrews, Gene Tierney
 • Painajaiskuja

  Noir-henkinen melodraama spiritistin apulaisesta

  Vahva melodraama tivolin mentalistista, joka kiipeää naisten avulla kohti menestystä vain pudotakseen korkeammalta.

 • Villen keittiössä poronsorkkia ja puff puff -palleroita

  Ville Haapasalo kutsuu keittiöön vieraita kahdeksasta maasta

  Villen keittiö 30 minuutissa -ruokakulttuuriohjelmassa laitetaan ruokaa suurella sydämellä. Ohjelmassa Ville Haapasalo saa vieraakseen hyvän ruoan ystäviä kahdeksasta eri maasta. Joka viikko perehdytään yhden maan ruokaperinteisiin.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Tanssin huumassa humppa karkaa käsistä

  Humppa karkasi käsistä

  Tanssilava ja yötön yö. Ja Ylen massiivinen Hulahula Suomi -hanke ja haaste tanssin maailmanennätykseen juhannusiltana! Teeman Elävä arkisto säestää näitä ihan omilla tanssityyleillään. Tanssi huumaa -paketissa nähdään ohjelmat Dansholmen (1966) ja Humppa karkasi käsistä (1981). Ohjelmat televisiossa: Maanantaina 19.6.

Yle Teema

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Rahsaan Roland Kirk puhalsi sokean unet näkyviksi

  Poikkeuksellisen jazzmuusikon tarina Teemalla 10.6. klo 20.

  Rahsaan Roland Kirk oli sokea jazzmuusikko, mutta myös alan visuaalisimpia ja näyttävimpiä show-miehiä. Yhden miehen big band. Avantgardea ja perinnetietoista, kantaaottavaa ja humoristista. Poikkeuksellisen muusikon poikkeuksellista elämää Teemalla lauantaina 10.6. klo 20. Ensi-ilta.

 • Verneri Pohjola – oma ääni ja isän perintö

  Dokumentin ensi-ilta Teemalla 17.6. klo 20.

  "Mä oon kaks kertaa elämässä tehnyt sen päätöksen, että musta ei tuu muusikkoa. Ja silti: tässä ollaan." Tv-dokumentti suomalaisen jazzin huippuihin kuuluvasta trumpetisti Verneri Pohjolasta saa ensi-iltansa Teemalla 17.6. klo 20.

 • Jazzia, bluesia, poppia, rockia ja maailman parhaita studiomuusikoita: Teeman musiikkidokumentit kesällä 2017

  Kesäkuu jazzia, heinäkuu klassikoita, elokuussa kasaria.

  Teeman musiikkidokumentit ovat siirtyneet lauantai-iltaan, ja niitä esitetään koko kesä kello 20. Kesäkuu aloitetaan jazzilla, keskikesällä kuunnellaan maailman parhaita studiomuusikoita, elokuussa muistellaan Spandau Ballet'n kahdeksankymmentälukua ja Kambodžan kadonnutta rocksukupolvea. Toiveuusintana nähdään dokumentti Wentus Blues Bandin 20-vuotiskonsertista.

 • Tanssin huumassa humppa karkaa käsistä

  Yle Teemalla humpataan ja sheikataan.

  Teeman Elävän arkiston Tanssin huumaa -paketissa nähdään ohjelmat Dansholmen (1966) ja Humppa karkasi käsistä (1981).
  Ohjelmat televisiossa:
  Ma 19.6. klo 12.00
  To 22.6. klo 22.50
  Pe 23.6. klo 14.50
  Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät omana kokonaisuutenaan nyt myös Yle Areenassa.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Kent är inte längre där – kaksiosaisessa dokumentissa jätetään tunteikkaat jäähyväiset Ruotsin suosituimmalle yhtyeelle

  Kentin viimeistä vuotta seurataan Teemalla 20.5. klo 21.30.

  "Vi är inte längre där, vi är nån annanstans...” Kaksiosainen dokumenttielokuva Ruotsin suosituimman yhtyeen viimeisestä vuodesta: viimeisen albumin teko, viimeinen kiertue ja viimeiset tunteikkaat esiintymiset. Kentin tarinaa ovat kertomassa yhtyeen jäsenten lisäksi ystävät, kollegat ja fanit. Per Sinding-Larsenin ohjaama dokumenttielokuva valmistui vain pari viikkoa Kentin viimeisen keikan jälkeen, jouluksi 2016. Suomen-ensi-ilta Teemalla 20.5. klo 21.30.

 • Toukokuun ensimmäinen maanantai Metropolitanin taidemuseossa on pukujuhla vailla vertaa

  Upea dokumenttielokuva muodista ja taiteesta Teemalla 27.5.

  Teeman museoviikon Teemalauantai tarjoilee kiinalaista kauneutta vailla vertaa, Metropolitan Museum of Artin suurnäyttelyn säkenöivästä avajaisgaalasta näyttelyn taiteellisen johtajan Wong Kar-wain ohjaamaan elokuvaan The Grandmaster. Dokumenttielokuva Toukokuun ensimmäinen maanantai avaa illan 27.5. klo 20.

 • Suomen pienimmät ja maailman suurimmat museot Teeman museoviikolla

  Wow-museoista ite-museoihin 22.–27.5.2017

  On wow-museoita, on ite-museoita ja kaikkea siltä väliltä. Teeman museoviikolla 22.–27.5. nähdään Suomen pienimpiä ja tuntemattomimpia ja maailman suurimpia ja kuuluisimpia museoita sekä etsitään tulevaisuuden museota. Viikon aikana nähdään myös museoissa ja taidemaailmassa liikkuvia elokuvia ja dokumentteja.

 • Kuusi syytä rakastaa museoita ja yksi syy vihata niitä

  Merkintöjä matkalta Kohti tulevaisuuden museota

  Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi todisti monia rakkauden hetkiä ja yhden vihanpurkauksen tehdessään dokumenttia Kohti tulevaisuuden museota. Millaisia myötä- ja vastamäkiä museoilla on tulevaisuudessa edessään?

 • Villen seikkailua mystiseen Altai-vuoristoon seurataan Teemalla keskiviikkoiltaisin

  Ville Haapasalon Altai 30 päivässä keskiviikkoisin klo 21.

  Ville Haapasalon 30 päivässä -matkailuohjelmat saavat kovasti odotettua jatkoa, kun Ville matkaa Kaakkois-Venäjälle, Altai-vuoristoon. Sanotaan, että Altai on Venäjän henkisin ja mystisin paikka. Siellä Ville tapaa vuoristoa palvovia alkuperäiskansoja, opettelee kurkkulaulantaa ja osallistuu ainoana ulkopuolisena koskenlaskun Venäjän mestaruuskisoihin.
  Keskiviikkoisin klo 21.00

 • Station to Station: 62 lyhytelokuvaa musiikillisesta junamatkasta läpi Amerikan

  Doug Aitkenin musiikillinen rail movie Teemalla 13.5. klo 20

  Musiikkidokumentti, multimediahappening, junaelokuva, nomadifestivaali… Kalifornialaisen taiteilijan Doug Aitkenin kokeellinen taideprojekti ulottui New Yorkista San Franciscoon ja kaikkiin taiteenlajeihin. Tästä ainutlaatuisesta projektista kertova elokuva koostuu 62:sta minuutin mittaisesta lyhytelokuvasta, joissa ovat mukana mm. Patti Smith, Suicide, Giorgio Moroder, Beck, Mavis Staples, Jackson Browne, Cat Power, Ariel Pink… Suomen-ensi-ilta.
  Nyt Areenassa

 • Barokin loistoa Versailles'ssa ja Bartabas Salzburgissa

  Kaksi upeaa musiikillista ratsastusnäytöstä

  Teema esittää kaksi upeaa musiikillista ratsastusnäytöstä. Aurinkokuninkaan palatsin puutarhassa herää eloon barokin loisto, ja Salzburgissa Bartabasin upeat ratsut ovat parrasvaloissa Mozart-juhlaviikoilla.

 • Marika Kecskeméti: Seinistä ja sisällöstä

  Teeman ohjelmapäällikkö kirjoittaa uudesta kanavapaikasta.

  Yle Teema & Fem aloittaa maanantaina 24.4.2017 ohjelmistonsa. Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti kirjoittaa uuden Teeman ohjelmistosta perinteisessä televisiossa ja uudella kanavalla Yle Areenassa.

 • Näin löydät Teeman ohjelmat televisiossa

  Tutut ohjelmat uudella kanavapaikalla 24.4.2017 alkaen

  Teema muuttaa uudelle kanavapaikalle yhteen Yle Femin kanssa maanantaina 24.4.2017. Tutut ohjelmat jatkavat, monet niistä uusilla paikoilla. Teema ottaa myös iltapäivät ohjelmien käyttöön.

 • Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi?

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä.

 • Pilkun jälkeen

  Kymmenen keskustelua sadan vuoden kirjoista

  Uudessa kirjallisuussarjassa uuden polven kirjailijat keskustelevat suomalaisesta kirjallisuudesta luotsinaan kirjailija Niina Repo.
  maanantaisin 13.2. alkaen klo 21.00

 • For No Good Reason

  Dokumentti gonzokuvittaja Ralph Steadmanista nyt Areenassa

  Johnny Depp johdattaa katsojat Hunter S. Thompsonin ystävän ja kuvittajan Ralph Steadmanin villiin taiteeseen. Dokumenttielokuvan For No Good Reason ohjasi Charlie Paul.
  Nyt Areenassa

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!