Hyppää pääsisältöön

Arkistosta löytyi Euroviisuaarre! Kuuntele Kaj Chydeniuksen Suomen karsintoja varten säveltämä kappale viidenkymmenen vuoden takaa

Kaj Chydeniuksen 60-luvulla Suomen euroviisukarsintoihin lähettämän Sådan är kärleken kappaleen nuotit.
Kaj Chydeniuksen ja Lars Huldenin Sådan är kärleken kappaleen nuotit. Kaj Chydeniuksen 60-luvulla Suomen euroviisukarsintoihin lähettämän Sådan är kärleken kappaleen nuotit. Kuva: Marko Pulkkinen Kaj Chydenius

Yleisradion arkistoista on löytynyt yli kolmesataa Suomen euroviisukarsintoihin 60-luvulla lähetettyä sävellystä. Suurimmassa osassa nuoteista tekijät ovat täysin tuntemattomia, sillä laulun säveltäjät ja sanoittajat esiintyvät niissä vain nimimerkkeinä. Yksi kappaleista on Kaj Chydeniuksen tuntemattomaksi jäänyt sävellys 60-luvun lopulta.

Euroviisuja on järjestetty vuodesta 1956 lähtien, mutta Suomi osallistui ensimmäisen kerran kisoihin vasta vuonna 1961. Suomen ensimmäisenä edustajana oli Laila Kinnunen kappaleella Valoa ikkunassa.

Lähes koko 60-luvun Suomen euroviisuehdokasta etsittiin avoimella sävellyskilpailulla. Kuka tahansa pystyi lähettämään kisaan oman ehdotuksensa. Vuosikymmenen mittaan sävellyskilpailuun tulikin noin 1500 sävellystä ja sanoitusta.

Ehdolla olleiden kappaleiden nuotit päätyivät euroviisukapellimestarina tunnetulle Ossi Runneelle, ja sieltä myöhemmin Yleisradion arkistoihin. Nuottiarkisto pitää kuitenkin sisällään suuren mysteerin: suurimmasta osasta kappaleiden tekijätiedot ovat hukassa.

– Avoimeen sävellyskilpailuun osallistuttiin aikanaan nimimerkeillä, ja nimimerkit ja kappaleiden säveltäjät ja sanoittajat yhdistävät nimikuoret ovat kadonneet, kertoo musiikki-informaatikko Kristiina Hako.

Ylen arkistoista löytyvästä yli kolmestasadasta kilpailuehdokkaasta osa pääsi lävitse Suomen karsintoihin. Näiden vajaan sadan laulun tekijät ovat siis tiedossa. Mutta reilun parinsadan kappaleen tekijöitä ei tiedetä, sillä niitä ei kuultu Suomen karsinnoissa, ja nuoteissa on säveltäjä- ja sanoittajatietojen kohdalla pelkät nimimerkit.

Lisäksi iso osa 60-luvun ehdokkaista - noin 1200 sävellystä ja sanoitusta - on kokonaan hukassa.

Kaj Chydeniuksen levyttämätön kappale

Aivan kaikki kappaleiden tekijät ja nimimerkit yhdistävät nimikuoret eivät kuitenkaan ole kadoksissa. Näiden viidentoista ehdokkaan joukosta löytyy nimimerkki Einas K., joka on lähettänyt euroviisukarsintoihin kappaleen nimeltä Sådan är kärleken. Nimimerkin takaa paljastuu kova tekijäkaksikko, säveltäjä Kaj Chydenius ja runoilija Lars Hulden.

Kaj Chydenius tuli kuusikymmentäluvun puolessavälissä tunnetuksi Lapualaisoopperan säveltäjänä, ja hänen kynästään on syntynyt myös sellaiset klassikot kuin Nuoruustango ja Sinua, sinua rakastan.

Kaj Chydeniukselle tulee yllätyksenä, että hänen säveltämänsä kappale Sådan är kärleken on kilpaillut pääsystä Suomen euroviisukarsintoihin. Itse kappaleen hän kuitenkin muistaa, sillä Leif Wager oli laulanut sitä Svenska Teaternin kabareessa 60-luvun lopulla.

– Silloin oli Mannerheimin juhlavuosi, ja Lars Huldenilta oli tilattu Mannerheimille omistettu runosarja, jonka Leif Wager esitti, Chydenius muistelee.

Kaj Chydeniuksen ja Lars Huldenin kappale Sådan är kärleken Mikael Konttisen esittämänä. Kappale löytyy kohdasta 22 minuuttia 53 sekuntia.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän