Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Onko teksti liian pientä tai puheluun hankala vastata? Näin helpotat puhelimen käyttöä

Lukulasit puhelimen päällä ja palapelin paloja.
Lukulasit puhelimen päällä ja palapelin paloja. Kuva: Anu Heikkinen / Yle Digitreenit,älypuhelimet,helppokäyttöisyys

Puhelimista löytyy erilaisia asetuksia ja toimintoja, joilla voi yksinkertaistaa puhelimen käyttöä. Helppokäyttö- eli käyttöapuominaisuudet auttavat erityisesti niitä, joilla on heikko näkö tai kuulo. Niistä voi kuitenkin olla iloa kenelle hyvänsä.

Älypuhelimissa on kattava valikoima käyttöä helpottavia ominaisuuksia. Niillä saat esimerkiksi tekstin lukemisesta helpompaa, parannat puheluiden kuuluvuutta tai teet vastaamisesta sujuvampaa.

Helppokäyttötoiminnot on sekä Iphone- että Android-puhelimissa jaoteltu aistien mukaan:

  • Näkö: Nämä auttavat erityisesti puhelimen tekstin luettavuudessa: Voit esimerkiksi suurentaa ja lihavoida tekstiä tai vaihtaa fontin eli kirjasintyypin kokoa ja tyyliä. Voit myös käyttää puhelinta suurennuslasina.
  • Motoriikka tai vuorovaikutus: Nämä auttavat sinua ennen kaikkea puhelimen kosketustoimintojen hallinnassa. Mallista riippuen voit säätää esimerkiksi puheluihin vastaamista (pyyhkäisy vai painallus) tai näppäimistön kosketusherkkyyttä (pienempi herkkyys vähentää väärien kirjainten painalluksia).
  • Kuulo: Onko soittajan kuuleminen haastavaa tai jäävätkö puhelut huomaamatta? Kuuloasetuksista löytyy säätöjä esimerkiksi puheluista ilmoittamiseen valomerkillä, äänen tunnistamiseen sekä kuulokojeiden yhdistämiseksi puhelimeen (puhelimesi mallista riippuen).

Ota helppokäyttötoiminnot käyttöön asetuksissa

Android

Android-puhelimissa Helppokäyttöisyys-valikko löytyy yleensä Asetuksista kohdasta Helppokäyttöisyys tai Oma laite > Helppokäyttöisyys.

Valikot ja termit saattavat vaihdella merkin ja mallin mukaan (alla olevat kuvat ovat puhelimesta Samsung Galaxy A51).

Selaa laitteesi valikoita ja kokeile vaihtoehtoja rohkeasti!

Kuvakaappaus Samsung-puhelimen asetuksista, näkyvillä Helppokäyttöisyyden päävalikko.
Helppokäyttöisyyden päävalikko Samsung-puhelimessa. Talkback on näytönlukuohjelma. Kuvakaappaus Samsung-puhelimen asetuksista, näkyvillä Helppokäyttöisyyden päävalikko. Digitreenit,Android,helppokäyttöisyys,digitaidot

Kuvakaappaus Samsung-puhelimesta, valittuna asetusten kohta Näkyvyyteen liittyvät parannukset.
Samsung-puhelin tarjoaa näkyvyyteen liittyvissä parannuksissa muun muassa pikavalintoja. Kuvakaappaus Samsung-puhelimesta, valittuna asetusten kohta Näkyvyyteen liittyvät parannukset. Digitreenit,Näyttökuva,Android,helppokäyttöisyys

iOS

Applen mobiililaitteissa käyttöä helpottavat toiminnot löytyvät täältä: Asetukset > Käyttöapu. Löydät toiminnoista kattavat ohjeet Applen tukisivuilta.

Kuvakaappaus IPadista, asetuksissa valittuna Käyttöapu.
Applen mobiililaitteissa Käyttöapu löytyy asetusten päävalikosta. Tässä ryhdytään säätämään kohtaa Näyttö ja tekstin koko. Kuvakaappaus IPadista, asetuksissa valittuna Käyttöapu. Digitreenit,iPhone,iOS

Muista käyttöä helpottavat ominaisuudet myös tietokoneella

Ethän tuskaile liian pienten kirjainten kanssa myöskään tietokoneella? Verkkoselamissa (kuten Chrome, Edge ja Firefox) on näppärä tapa suurentaa näytön kuvaa. Teet sen pikakomennolla Ctrl ja plusmerkki +. Vastaavasti komento Ctrl ja - (miinusmerkki) pienentää sen takaisin.

Windows-koneille ja MacOS-laitteille on omat helppokäyttötoimintonsa. Windows-ohjeet löydät täältä (vaihtoehdot Windows 10 ja 11) ja MacOS-ohjeet täältä.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Muokkaukset:
12.12.2022: Teksti ja kuvat ajan tasalle.

Keskustele