Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Onko kännykän teksti liian pientä? Näin helpotat puhelimen käyttöä

Tekstit: Helppokäyttötoiminnot, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa kännykkä ja silmälasit.
Tekstit: Helppokäyttötoiminnot, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa kännykkä ja silmälasit. Kuva: Yle / Katja Solla. Digitreenit,älypuhelimet

Kännyköiden käyttöjärjestelmiin on ohjelmoitu helppokäyttöominaisuuksia. Niiden tarkoitus on yksinkertaistaa ja helpottaa laitteiden käyttöä.

Helppokäyttöominaisuuksia on erityistä apua ihmisille, joilla on heikko näkö tai kuulo, mutta toiminnoilla voi kuka tahansa helpottaa elämäänsä.

Ota helppokäyttötoiminnot käyttöösi asetuksissa

iOS

Applen mobiililaitteissa käyttöä helpottavat toiminnot löytyvät täältä: Asetukset -> Yleiset -> Käyttöapu.
Siellä on jaoteltu valmiiksi toimintoja kuten Näkö, Kuulo jne. Niiden takaa löytyy erilaisia toimintoja, joilla laitteen käyttämistä voi säätää.

Android

Android-puhelimissa on erikseen Helppo tila sekä Helppokäyttöisyys-valikko. Ne löytyvät täältä: Asetukset -> Oma laite.

Helppo tila on esiasetus, joka suurentaa aloitusnäytön kuvakkeita ja tekstiä. Se tekee myös valmiiksi toisen näyttöruudun, johon voi lisätä itselleen tärkeimmät yhteystiedot. Helpossa tilassa aloitusnäytölle mahtuu vain muutama sovellus. Kaikki sovellukset ovat kuitenkin käytettävissä edelleen, ne löytyvät Sovellukset -kuvakkeen takaa.

Kuvakaappaus Android-aloitusnäkymästä
Normaali aloitusnäyttö Kuvakaappaus Android-aloitusnäkymästä Digitreenit,Yle Oppiminen,Android,kuvakaappaus,Näyttökuva,mobiilisovellukset,helppokäyttöisyys
Kuvakaappaus Android-aloitusnäkymästä Helppo tila -toiminto päällä
Helpon tilan aloitusnäyttö Kuvakaappaus Android-aloitusnäkymästä Helppo tila -toiminto päällä Digitreenit,Yle Oppiminen,kuvakaappaus,Näyttökuva,Android,mobiilisovellukset,helppokäyttöisyys

Android-puhelinten Helppokäyttöisyystoiminnoista löytyvät muun muassa luokat Näkö ja Kuulo. Niiden alta voi säätää näitä ominaisuuksia.

Onko teksti liian pientä? Näin suurennat sitä

iOS
Asetukset -> Käyttöapu -> Suurenna tekstiä.

Näyttökuva iphonen asetuksista, nuoli osoittaa kohtaan Suurenna tekstiä.
Näyttökuva iphonen asetuksista, nuoli osoittaa kohtaan Suurenna tekstiä. Digitreenit,Yle Oppiminen,Näyttökuva,kuvakaappaus,iPhone,iOS
Näyttökuva iphonen asetuksista, nuoli osoittaa liukusäädintä, jolla suurennetaan tekstiä.
Näyttökuva iphonen asetuksista, nuoli osoittaa liukusäädintä, jolla suurennetaan tekstiä. Digitreenit,Yle Oppiminen,Näyttökuva,iPhone,iOS,helppokäyttöisyys

Android
Asetukset -> Helppokäyttöisyys -> Näkö -> Fonttikoko.

Näyttökuva Samsung S4 puhelimen fontin koon vaihtamisesta.
Samsung S4 fontin suurentaminen Näyttökuva Samsung S4 puhelimen fontin koon vaihtamisesta. Digitreenit,Yle Oppiminen,Näyttökuva

iOS-laitteissa on mahdollista lihavoida teksti. Tällöin kaikki valikon tekstit ovat selkeämmin luettavissa. Toiminto vaatii järjestelmän uudelleenkäynnistyksen.
Asetukset -> Yleiset -> Käyttöapu -> Lihavoi teksti.

Vastaa puheluun pyyhkäisyn sijaan näpäyttämällä

Android-kännyköissä käyttöä voi helpottaa ottamalla Yhden napautuksen tilan käyttöön. Tällöin puheluun vastaaminen, muistukset ja hälytykset voi hoitaa vain koskettamalla näyttöä, eikä tarvitse käyttää perinteistä sivulle vetoa.
Asetukset -> Helppokäyttöisyys -> Yhden napautuksen tila.

Kännykkää voi käyttää myös suurennuslasina

iOS-laitteissa puhelinta voi käyttää myös suurennuslasina. Suurennuslasitoiminnon käyttäminen onnistuu seuraavasti:
Asetukset -> Yleiset -> Käyttöapu -> Suurennuslasi.
Suurennuslasin saa päälle painamalla kotinäppäintä kolme kertaa ja sen jälkeen liukusäätimellä ohjaamalla.

Ethän tuskaile liian pienten kirjainten kanssa myöskään tietokoneella? Windows10 ja MacOS -laitteille on omat helppokäyttötoimintonsa.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
28.6.17 ja 27.10.17: Pääkuvan uusi pohja.

Digitreenit

Kommentit
 • Nettiä ikä kaikki -kampanja lähtee syksyllä kirjastokiertueelle

  Nettiä ikä kaikki -kiertue opastaa kansalaisia verkkoon.

  Nettiä ikä kaikki – iloa digistä -kiertue jalkautuu elo-syyskuussa kymmenelle paikkakunnalle ympäri Suomen. Jokaisella paikkakunnalla nähdään Ylestä tuttuja kasvoja, jotka opastavat muun muassa Yle Areenan käyttöön. Yle lähtee kiertueelle yhteistyökumppaneinien kanssa. Pidetään kaikki sukupolvet yhdessä verkossa!

 • Nettiä ikä kaikki: vinkkejä ja apuja digitaitoihin – tule mukaan!

  Opeta ikäihmiselle digitaito ja autetaan kaikki verkkoon.

  Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa kaikki suomalaiset auttamaan niitä, jotka ovat vaarassa pudota digikelkasta. Suomessa on jopa miljoona ihmistä, joiden digitaidoissa on parantamisen varaa. Opeta vanhemmillesi, isovanhemmillesi tai vaikka naapurillesi arkea helpottava digitaito ja kirjatkaa se yhdessä kampanjan haastesivulle 13.8. alkaen. Pidetään kaikki sukupolvet yhdessä verkossa!

 • Digitreenit: Sähköinen perhekalenteri on helppo luoda ja jakaa

  Näin teet perheelle yhteisen kalenterin nettiin.

  Perinteiseen paperiseen seinäkalenteriin on helppo tehdä merkintöjä, mutta se ei kulje mukana eikä siihen muista aina merkitä omassa kalenterissa olevaa menoa. Silloin apuun tulee sähköinen kalenteri, jonka voi helposti jakaa kaikille perheenjäsenille.