Laurent Binet'n esikoisromaani HHhH on kiitelty ja palkittu natsi-Saksaan sijoittuva teos. Helsingissä hän oli kuitenkin puhumassa uusimmasta teoksestaan Kuka murhasi Roland Barthesin. Keskustelukumppanina oli Tuomas Nevanlinna.
Romaanin Kuka murhasi Roland Barthesin lähtökohta on totta: kirjallisuudentutkija ja semiootikko Roland Barthes todella kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1980. Hän oli juuri lounastanut Michel Foucault’n ja François Mitterrandin kanssa.
Tämän jälkeen alkaa kuitenkin keksitty osuus: Barthes onkin murhattu, ja hänellä mukana ollut käsikirjoitus kielen seitsemännestä funktiosta on kadonnut. Miksi? Ja kuka on syyllinen murhaan? Ja missä kulkee toden ja kuvitellun raja?
– Käytin aineksia tosielämästä, mutta kudoin niitä juoneeni, joka on toki fiktiota. Yhdistin kirjaan jopa todellisia tapahtumia, kuten Bolognan pommi-iskun, jotka eivät liity asiaan millään tavalla, Binet’n sanoo.
Kuka murhasi Roland Barthesin on salapoliisitarinan valepukuun sonnustautunut parodia 1980-luvun kirjallisuudentutkimuksen ja filosofian merkkihenkilöistä.
Kirja – sekä Nevanlinnan ja Binet’n keskustelu – viliseekin ranskalaisen älymystön nimiä: Michael Foucault, Umberto Eco, Jacques Derrida ja Julia Kristeva. Keskustelu on viihdyttävää, ja kirjaa lukematomana kuulijana tulee mieleen, onko kyse jonkinlaisesta kuvitteellisesta sivistyksen Alibista.
Ja tietenkin oppineisuudella myös vitsaillaan, kuinkas muuten:
– Halusitko kirjoittaa Barthesin kuolemasta, koska hän on kirjoittanut kirjan Tekijän kuolema? Nevanlinna kysyy pilke silmäkulmassa.