Hyppää pääsisältöön

Kiovan Euroviisujen finaali kisattiin lauantaina 13.5. - esiintymisjärjestys on vahvistettu

Eurovision laulukilpailu Ukrainan Kiovassa huipentui lauantaina 13.5. kello 22.00 alkaneeseen finaaliin. Lähetykset nähtiin ja kuultiin Yle TV2:lla, Yle Areenassa, Yle Radio Suomella ja Radio Vegassa.

Finaalipaikoista kilpailtiin kahdessa semifinaalissa tiistai- ja torstai-iltana. Molemmista semifinaaleista valittiin 10 finalistia. Yleisöäänet ja maakohtaisten juryjen antamat pisteet yhdistettiin siten, että molempien painoarvo oli 50%. Isäntämaa Ukraina ja Euroviisujen viisi suurinta rahoittajamaata Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa pääsivät suoraan lauantain finaaliin, jossa nähtiin siis yhteensä 26 kilpailukappaletta.

Alla esitellään kaikki 26 Euroviisufinalistia musiikkivideoineen.

1. Israel: IMRI - I Feel Alive

Israelin IMRI on jo veteraani Euroviisuissa, hän on nimittäin ollut tapahtumassa kahdesti taustalaulajana. Muun muassa hepreaksi, espanjaksi ja englanniksi laulava IMRI on myös toiminut ääninäyttelijänä lukuisissa hepreankielisissä piirretyissä.

2. Puola: Kasia Moś - Flashlight

Muusikkoperheessä varttunut Kasia Moś oppi jo koulussa soittamaan pianoa ja selloa. Hän opiskeli musiikkia myös yliopistossa, josta hän valmistui vuonna 2009. Moś on esiintynyt useilla musiikkifestivaaleilla, kuten Woodstockissa ja Carpathie Festivalilla.

3. Valko-Venäjä: Naviband - Story of My Life

Artjom Lukjanenkan ja Ksenija Žukin muodostama duo on kiertänyt ahkerasti Keski- ja Itä-Eurooppaa. Heidän euroviisukappaleensa on ensimmäinen Valko-Venäjän edustuskappale, joka esitetään valkovenäjäksi. Kappale kertoo Valko-Venäjän historiasta, traditioista ja kulttuurista.

4. Itävalta: Nathan Trent - Running On Air

Kaksikielisestä perheestä tuleva Nathan Trent on tehnyt omia kappaleita 11-vuotiaasta alkaen. Trent valmistautuu esitykseensä joogaamalla ennen lavalle astumista. Kilpailukappale on kirjoitettu Los Angelesissa yhdessä Bernhard Penziasin kanssa.

5. Armenia: Artsvik - Fly With Me

Vuoden 2012 The Voice of Russia -kykyjenetsintäkilpailusta suuren venäläisen yleisön suosioon noussut Artsvik muutti takaisin Armeniaan vuonna 2016 ja pääsee toteuttamaan haaveensa kotimaansa edustamisesta euroviisuissa. Lapsuudestaan asti laulamista ja säveltämistä harrastanut laulaja on opiskellut puheterapeutiksi.

6. Alankomaat: OG3NE - Lights and Shadows

Kolmen siskoksen muodostama OG3NE esittää Kiovassa isänsä heidän vakavasti sairaalle äidilleen kunnianosoitukseksi kirjoittaman kappaleen. Trio haluaa nostaa hymyn niin oman kuin muidenkin äitien kasvoille.

7. Moldova: Sunstroke Project - Hey Mamma

Epic Sax Guy on täällä taas! Vuoden 2010 Euroviisuissa hurmannut Sunstroke Project hulvattomine saksofonisteineen tekee paluun euroviisuihin. Klassisen viulun, saksofonin ja tanssimusiikin yhdistävä yhtye on kuitenkin omien sanojensa mukaan muuttanut tyyliään.

8. Unkari: Joci Pápai - Origo

Isänsä muusikkojalanjälkiä seuraava Joci Pápai olisi saattanut päätyä myös koripalloilijaksi. Sen sijaan hän nappasi kitaran käteensä 4-vuotiaana, ja on sittemmin jatkanut samalla polulla. Uskonnollinen muusikko ei koskaan astu lavalle ilman rukoushetkeä.

9. Italia: Francesco Gabbani - Occidentali's Karma

Marmorista tunnetusta Carraran kaupungista kotoisin olevan Francesco Gabbanin vanhemmat pitivät kaupungin ainoata soitinkauppaa. Spontaani ja ystävällinen muusikko on ylpeä päästessään edustamaan kotimaataan Euroviisuissa.

10. Tanska: Anja - Where I Am

Tanskalaisvanhempien Australiassa kasvattama laulaja on puhunut tanskaa vasta 10 kuukautta. Hän voitti The Voice of Australian vuonna 2014. 11-vuotiaasta asti Euroviisuissa esiintymisestä unelmoinut Anja omistaa lemmikkikäärmeen.

11. Portugali: Salvador Sobral - Amor Pelos Dois

Portugalin euroviisuedustaja Salvador Sobral esittää sisarensa Luísa Sobralin kirjoittaman kappaleen. Psykologiaa aiemmin opiskellut Sobral päätyi vaihtamaan musiikinopiskelijaksi palavan intohimonsa vuoksi. Esityksessään laulaja luottaa yksinkertaisuuteen, tunteellisuuteen ja spontaaniuuteen.

12. Azerbaidžan, Dihaj - Skeletons

Azerbaidžanin edustaja Dihaj korostaa oman esityksensä erilaisuutta euroviisulavalla: kokeelliseksi doom-popiksi kriitikoiden julistama yhtye on saanut ylistystä post-rock-kitarariffeistä, puoliakustisesta rumpusetistä ja tunnelmallisesta laulusta. Dihaj haluaa näyttää euroviisuyleisölle, että valtavirrasta poikkeavakin ääni voi päästä kuuluviin.

13. Kroatia: Jacques Houdek - My Friend

Kroatian suurimpiin pop-tähtiin kuuluva Jacques Houdek esittää kappaleensa Euroviisuissa kahdella kielellä. 13 albumia julkaissut laulaja on omistanut elämänsä musiikille ja haaveillut Euroviisuissa esiintymisestä koko ikänsä. Houdekia rakastetaan kotimaassaan erityisesti humanitäärisen työnsä vuoksi.

14. Australia: Isaiah - Don't Come Easy

Australian alkuperäiskansaan kuuluva 17-vuotias Isaiah on ehtinyt voittaa urallaan The X Factor Australia -kilpailun. Pienestä, vain 5000 asukkaan Moamasta kotoisin oleva laulaja matkusti ensimmäistä kertaa elämässään lentokoneella päästäkseen X Factorin kuvauksiin. Isaiah kehottaa nuoria kaikkialla maailmassa uskomaan haaveisiinsa.

15. Kreikka, Demy - This Is Love

Euroviisufaniksi lapsesta asti tunnustautuva Demy on tehnyt ja esittänyt musiikkia lähes koko ikänsä. Laulaja pyrkii olemaan kategorisoimatta itseään mihinkään tyylilajiin. Energinen Demy on tottunut tekemään monia asioita samanaikaisesti: euroviisuihin valmistautumisen lisäksi hänellä on päärooli ABBAn musiikkiin pohjautuvassa Mamma Mia! -musikaalissa Ateenassa ja lisäksi hän opiskelee lakia.

16. Espanja: Manel Navarro - Do It For Your Lover

21-vuotias Manel Navarro tuli tunnetuksi sosiaalisessa mediassa jakamistaan akustisista cover-kappaleista. Rehelliseksi ja luonnolliseksi itseään kuvaileva Navarro kirjoittaa nykyään itse omat kappaleensa.

17. Norja: JOWST - Grab The Moment

JOWST-nimen takaa löytyy tuottaja Joakim With Steen. Grab The Moment -kappaleen vokaalit laulaa Aleksander Walmann, joka pääsi vuoden 2012 Norjan The Voicen finaaliin. Norjan Euroviisukarsintojen altavastaajaksi luetun kokoonpanon tuottaja kätkee kasvonsa “dynaamisen maskin” taakse.

18. Iso-Britannia: Lucie Jones - Never Give Up On You

Etelä-Walesista kotoisin oleva näyttelijä ja laulaja Lucie Jones nousi kuuluisuuteen vuoden 2009 The X Factorin finalistina. Mittavan musiikkiteatteriuran tehnyt Jones pesee aina hampaansa ennen esiintymistä - kahdesti!

19. Kypros, Hovig - Gravity

Armenialaistaustainen Hovig pitää euroviisuja tärkeänä, koska tapahtuma tuo yhteen erilaiset maat, kulttuurit ja lahjakkuudet jättäen politiikan syrjään suurten värikkäiden juhlien tieltä. Jazz-musiikkia opiskellut laulaja jätti aikoinaan markkinointiopinnot kesken.

20. Romania: Ilinca ft. Alex Florea - Yodel It!

Rockia, räppiä ja jodlausta yhdistävä Romanian euroviisuduo uskoo positiiviseen energiaan. Romanian ainoa jodlaava artisti Ilinca osallistui Romanian X Factoriin yhtyeensä kanssa jo 14-vuotiaana. Myös Alex Florea on osallistunut romanialaisiin kykyjenetsintäkilpailuihin, kuten X Factoriin ja The Voice of Romaniaan.

21. Saksa: Levina - Perfect Life

25-vuotias Isabella "Levina" Lueen voitti arvostetun saksalaisen Jugend Musiziert-laulukilpailun yhdeksänvuotiaana. Sekä Lontoossa että Berliinissä asuva laulaja on tohkeissaan päästessään esiintymään musiikin keinoin ihmisiä yhdistävään tapahtumaan.

22. Ukraina: O.Torvald - Time

Time on Pultavassa vuonna 2005 perustetun yhtyeen ensimmäinen englanninkielinen kappale. Viisihenkisen bändin jäsenistä kaksi on kasvissyöjiä ja kolme on käynyt sotilaskoulutuksen.

23. Belgia, Blanche - City Lights

Belgian euroviisukappaleen ensimmäinen demo kirjoitettiin kuvitteellisella kielellä, ja kappaleessa oli vain 2 englanninkielistä sanaa: City ja lights. Herkäksi ja melankoliseksi laulajaksi kuvattu Blanche väittää pystyvänsä liikuttamaan yhtä varpaistaan telepaattisesti.

24. Ruotsi, Robin Bengtsson - I Can't Go On

Robin Bengtsson osallistui vuonna 2008 17-vuotiaana Ruotsin Idol-ohjelmaan. Hän teki sielukkaalla ja kypsällä äänellään lähtemättömän vaikutuksen tuomareihin. Entinen motocross-kuski rakastaa vauhdikkaita urheilulajeja.

25. Bulgaria: Kristian Kostov - Beautiful Mess

Kykyjenetsintäkilpailuissa niin kotimaassaan kuin Venäjällä kilpaillut Kristian Kostov on vasta 17-vuotias. Monikielisen laulajan juuret ovat Euroopassa ja Aasiassa. Bulgariassa korkeita listasijoituksia saavuttanut Kostov aloitti musiikillisen taipaleensa 6-vuotiaana.

26. Ranska: Alma - Requiem

Neljää kieltä puhuva Alma on asunut kotimaansa lisäksi Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Belgiassa ja Italiassa. Hänen mielestään Eurovision laulukilpailun tärkeys ei piile niinkään kilpailussa, vaan valtavan yleisön yhteensaattamisessa.

Kiovan Euroviisut järjestettiin 9.-13.5. Suomen Norma John esiintyi Semifinaali 1:ssä tiistaina 9.5. järjestysnumerolla 7. Semifinaalit ja finaalit näkyvät Ylen kanavilla ja Yle Areenassa suorana. Semifinaali 1 näytettiin poikkeuksellisesti Yle TV1:llä tiistaina 9.5. kello 22.00. Yle TV2:lla taas nähtiin Semifinaali 2 torstaina 11.5. kello 22.00. Myös euroviisufinaali nähtiin Yle TV2:lla lauantaina 13.5. kello 22.00.

Tutustu Ylen euroviisutarjontaan!
Lähde: Eurovision.tv