Hyppää pääsisältöön

Linda Boström Knausgård ja Märta Tikkanen ovat luonteva keskustelupari – katso kirjailijoiden kohtaaminen

Millaista on saattaa yksityiselämä kirjoissa julkiseksi? Kirjailijat Märta Tikkanen ja Linda Boström Knausgård kohtaavat Helsinki Lit -tapahtumassa kirjailija Juha Itkosen kanssa.

Ruotsalaisessa Linda Boström Knausgårdissa ja suomalaisessa Märta Tikkasessa on paljon samaa. He molemmat määrittyvät sekä vahvoina itsenäisinä naisina että entisten kirjailijamiestensä kautta. He ovat kummatkin päätyneet miestensä kirjoihin ja tuoneet itse omaa elämäänsä kirjoihinsa. Eikä elämä ole ollut heille helppoa.

Märta Tikkasen avioliitto kirjailija ja taiteilija Henrik Tikkasen kanssa on leimannut hänen elämäänsä sekä julkisesti että yksityisesti. Henrik oli eläessään suomalaisen kulttuurielämän suurnimiä, ja Märtalla oli oma kirjailijan ura rakennettavana aviomiehensä rinnalla.

Samoista lähtökohdista on ponnistanut Linda Boström Knausgård, joka on ollut naimisissa Karl Ove Knausgårdin kanssa. Mies on pohjoismaiden tunnetuimpia kirjailijoita, jonka teokset ja elämä ovat toistuvasti otsikoissa.

Linda Boström Knausgård tunnetaan myös kirjallisena henkilönä entisen miehensä suositusta Taisteluni-kirjasarjasta. Samoin Märta Tikkanen oli osa Henrik Tikkasen tunnustuskirjoja, osa Tikkasen kuuluisaa osoitetrilogiaa.

Märta Tikkanen on tuonut kirjojen kautta esiin myös oman näkökulmansa Henrikin kanssa solmittuun avioliittoon. Runoteos Vuosisadan rakkaustarina oli ikään kuin Henrikin Mariankatu 26:n toinen puoli. Alkoholisoituneen Henrikin sikailuilla on siinä keskeinen sijansa.

Linda Boström Knausgård ei ole kirjoittanut tai ainakaan julkaissut entisestä miehestään. Kuitenkin hänenkin romaaneissaan on nähty omaelämäkerrallisuutta. Sekä Tervetuloa Amerikkaan että Heliokatastrofi käsittelevät tytön tai nuoren naisen mielen järkkymistä, ja Knausgård on puhunut julkisesti omasta maanis-depressiivisyydestään. Hän on myös tehnyt siitä radiodokumentin Jag skulle kunna vara USA:s president.

Tervetuloa Amerikkaan oli viime vuonna ehdolla Ruotsin merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon, Augustprisetin, saajaksi.

Katso

Kirjailijat Märta Tikkanen ja Linda Boström Knausgård kohtaavat Helsinki Lit -tapahtumassa kirjailija Juha Itkosen kanssa. Keskustelu sivuaa perhettä, lapsia ja naisten omia sekä heidän entisten miestensä kirjoja.

Muokattu 15.5.2017 klo 11.28: korvattu sana "kummatkin" sanalla "molemmat".

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

Kirjojen Suomi