Hyppää pääsisältöön

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg: Näin kuuntelet nälkääsi ja alat tunnistaa kehon kylläisyysviestejä

Patrikin tehtävä: Syöminen
Patrikin tehtävä: Syöminen Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen tehtävät,Patrik Borg,vaakakapina

Tähän asti Vaakakapinan ravitsemustehtävissä on keskitytty parantamaan ateriarytmiä ja syömisen keskeisimpiä laatutekijöitä. Riippuen siitä, missä vaiheessa itse olet syömisen opettelussa, voi olla aika siirtyä kuuntelemaan kehon nälän tuntemuksia.

Jos ateriarytmisi alkaa useimpina päivinä hiljalleen toimimaan – mistä signaalina ovat selvästi rauhoittuneet kovan nälän kokemukset ja illan napostelutaipumukset – on aika siirtyä kuuntelemaan kehon nälkää ja myös toimimaan sen mukaan.

Ehkä osa Vaakakapinan tehtäviä seuranneista syökin jo kehoa kuunnellen ja homma toimii, ja mainiota jos näin on! Mutta monella syömiseen on kytkeytynyt niin paljon jännitteitä ja ongelmallisia ajatusmalleja, että kehon kuuntelu on hyvin vaikeaa. Siksi seuraava tehtäväsi on tämä:

Kehon nälän kuunteleminen

1. Pidä edelleen kiinni hyvästä ateriarytmistä.

2. Valitse aamiainen tai lounas sellaiseksi ateriaksesi, missä kohtaa alat opettella syömään sen verran kuin kehosi haluaa.

Valitse lounas, jos tiedät, että aamiaisesi jää helposti liian pieneksi etkä ole vielä tottunut syömään aamulla kunnolla. Valitse aamiainen, jos lounaasi eivät ole kovin rutinoituneet. Jos ei kumpaakaan ongelmaa ole, niin valitse kumpi vain.

3. Ala syödä valitsemallasi aterialla sen verran kuin keho tuntuu haluavan. Ja mikä tärkeintä, ala kuulostella, mitkä kaikki tekijät ovat sekoittamassa kehon lähettämää nälkäviestiä ja käytännön toteutusta. Onko se muiden ihmisten läsnäolo, lihomisen pelko, opitut ”ruokaa ei saisi jättää” -ajatukset vai ihan mikä vain muu tekijä – ja näitä on lukemattomia.

Alkuvaiheessa on usein hyvin epäselvää, mitä keho haluaa ja miltä sen viesti tuntuu. Ala kuitenkin tällä valitsemallasi yhdellä aterialla syödessäsi tarkastella, mikä mahtaisi olla sellainen kehon nälkä-kylläisyysviesti ja mitkä ajatukselliset ”roskat” ovat sekoittamassa kykyäsi toteuttaa sen viestiä.

Ajan kanssa esiin alkaa nousta yleensä hiljalleen jokin sinulle ominainen tapa havaita sopiva kylläisyys aterialla. Ja ajan kanssa opit yhä paremmin tunnistamaan, millaiset ajatukset helposti vievät syömistilannetta pois kehosi kuuntelusta. Kun niitä alitajuisiakin ajatuksia oppii tunnistamaan, niin niitä alkaa oppia olemaan kuuntelemattakin, ja syöminen alkaa olla luonnollisempaa.

Tämä harjoitus ei ole helppo, jos yrittää ”onnistua” siinä nopeasti. Mutta tutkaile tuntemuksiasi ja anna niille aikaa, niin kehon kuuntelu syömisessä alkaa hahmottua.

Lue myös –Vaakakapina: Tiedätkö millaista ravintoa kehosi tarvitsee? Tietoisessa syömisessä ruokia ei jaotella kiellettyihin ja sallittuihin

Vertaistukea tehtävien suorittamiseen saat Jenny ja Läskimyytinmurtajat -Facebook-ryhmästä.

Syöminen

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina