Hyppää pääsisältöön

Suomentaja Helinä Kangas sai Jarl Helleman -palkinnon

Jarl Hellemann -palkinnon on voittanut Helinä Kangas. Elena Ferranten romaanin Loistava ystäväni suomennoksesta. Jarl Hellemann -käännöskirjapalkinto on Tammen perustama kirjallisuuspalkinto, joka jaetaan vuosittain korkeatasoisen kaunokirjallisen teoksen laadukkaasta suomennoksesta.

Helinä Kankaan käännös osoittaa loistavaa tyyli ja rytmitajua, raati perustelee. Teos kuvaa ystävyyttä ja perhetaustan vaikutusta ihmisen kohtaloon. Kielen eri rekisterit heijastavat valtasuhteita, ja murteen puhuminen yhdistyy teoksessa yhdistyy ihmisen alimpiin tunteisiin.

Muut tämän vuoden ehdokkaat palkinnon saajaksi olivat Kuninkaiden kirja, (suom. Jaakko Hämeen-Anttila), Emma Cline: Tytöt (suom. Kaijamari Sivill), David Foster Wallace: Kummatukkainen tyttö (suom. Juhani Lindholm) ja Linn Ullmann: Rauhattomat (suom. Katriina Huttunen).

Suomen Kirjasäätiön jakaman palkinnon suuruus on 5 000 euroa, ja se myönnetään vuosittain Helsinki Lit -tapahtumassa. Palkinnon ovat aikaisemmin voittaneet Mo Yan (2015 ja José Saramago (2016).

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

Kirjojen Suomi