Hyppää pääsisältöön

Homoromaanin kirjoittanut Garth Greenwell keskustelee Jari Tervon kanssa halusta ja häpeästä – ja tietysti Trumpista

Garth Greenwellin esikoisromaania Kaikki mikä sinulle kuuluu on pidetty aikamme hienoimpana homoromaanina. Greenwell itse käyttää käsitettä queer keskustellessaan kirjailija ja mediapersoona Jari Tervon kanssa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla.

Kirjailija Jari Tervo on totuttu näkemään henkilönä, jolta kysytään ja joka vastaa. Helsinki Litissä Tervo on päätynyt itse esittämään kysymyksiä.

Tervo keskustelee Garth Greenwellin kanssa ja sanoo ihailevansa tämän teosta Kaikki mikä sinulle kuuluu. Tervo lukee kiinnostavia sitaatteja, ja hänen kysymyksensä ovat Greenwellin mukaan tiukkoja.

Greenwell kertoo lapsuudestaan Kentucktyssa ja opettaja-ajoistaan Bulgarian Sofiassa. Hän kertoo siitä, kuinka hänen isänsä kielsi hänet, kun hän oli kertonut olevansa homo, ja hän kertoo, että queer-ihmiset joutuvat yhä taistelemaan elämästään.

Sekä Greenwell että Tervo paheksuvat Yhdysvaltojen istuvaa presidenttiä Donald Trumpia ja tämän poliittista piiriä.

– Meillä Yhdysvalloissa on apulaispresidentti, jonka mielestä queer-ihmisiä pitäisi kiduttaa ”kuntouttavalla terapialla”, Greenwell suree.

Ehkä muutos piilee kirjallisuudessa. Greenwellista kirjallisuus on katsomisen tapa, ja hän kertoo siitä lukemisen vaikutuksesta, jonka hän näki oppilaissaan, kun hän opetti Bulgariassa.

– Näin opettajana, kuinka oppilaani muuttuvat. Heidän lukemansa kirjallisuus sai heidät katsomaan maailmaa eri tavalla, Greenwell sanoo.


Greenwellin kirja on kerännyt palkintoehdokkuuksia:

British Book Award for Début Book of the Year -voittaja
The New Yorkerin valinta vuoden 2016 neljän parhaan romaanin joukkoon
Esquiren valinta kirjallisuuden historian kaikkien aikojen eroottisimpien romaanien joukkoon
Britannian vanhimman kirjallisuuspalkinnon James Tait Black Memorial Prizen finalisti
Britannian LGBT-kirjallisuuteen keskittyvän Green Carnation Prizen ehdokas
PEN/Faulkner Award for Fiction -finalisti
The New York Timesin kymmenen parhaan kirjan listalla
National Book Award -ehdokas

 • Kriisien, uppoamisten, surujen ja ilojen 1990-luku - lue vuosikymmenen klassikot e-kirjoina!

  Lukulista 1990-luvulle

  1990-luvun alussa Suomessa oli maan historian pahimpia lamakausia ja ennennäkemätön suurtyöttömyys. Neuvostoliitto hajosi, Euroopan kartta meni uusiksi ja Jugoslaviassa syyllistyttiin kansanmurhiin. Teknologian, kännyköiden ja pöytätietokoneiden kehitys synnytti www-tietoverkon ja auttoi Suomen lamasta. 90-luvulla kotimaiset romaanit nostivat esiin monia yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten ihmisten pahoinvoinnin, huolen Suomen asemasta Euroopassa sekä jatkuvan kasvun ideologian mahdottomuudesta. Afrikan ongelmista, nälästä, pakolaisuudesta, rikollisuudesta ja terrorismista kirjoitettiin 2000-luvun kriisejä ennakoiden, mutta ilmastomuutoksesta ei vielä oltu tietoisia.

 • Kirjojen Suomen vuoden 2017 kirja "Mennään jo naapuriin" kuvaa monikulttuurista Suomea

  Kirja, joka kuvaa kuluvaa vuotta 2017

  Politiikan murros, Turun puukotustragedia, ilmastonmuutos - mitä muistamme itsenäisyytemme juhlavuodesta 2017? Kirjojen Suomi valitsi luettavaksi yhden kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Viimeisenä listalle pääsee oman aikamme, vuoden 2017 osuvimmin taltioiva teos. Se on Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen monikulttuurista Suomea kuvaava lastenkirja Mennään jo naapuriin. Toimittaja Seppo Puttonen kertoo valintansa taustoista.

 • Kirjabloggarit: Vuotta 2017 kuvaa osuvimmin Ossi Nymanin Röyhkeys

  Ossi Nymanin Röyhkeys kuvaa aikaamme.

  Kirjojen Suomessa on luettu kirja kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Haastoimme bloggarit mukaan valitsemaan listan viimeistä kirjaa: teosta, joka kuvaa parhaiten omaa aikaamme, vuotta 2017. Kirjabloggarit äänestivät ajankohtaisimmaksi Ossi Nymanin romaanin Röyhkeys (2017). Röyhkeys sai eniten mainintoja myös Kirjojen Suomelle tulleissa ehdotuksissa.

 • Hirvonen, Rauhala ja Liksom ovat Kirjojen Suomen lainatuimmat - kaikki e-kirjat luettavissa vuoden loppuun saakka!

  Kirjojen Suomi on tarjonnut ilmaisia e-kirjoja vuoden ajan

  Kirjojen Suomessa on luettu kirja kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Kirjoja on voinut lukea ilmaiseksi sähköisinä ja verkkokirjasto on avoinna vuoden loppuun saakka. Tähän mennessä kirjoja on lainattu 25 000 kertaa. Luetuimpia e-kirjoja ovat olleet Elina Hirvosen Kun aika loppuu (2015), Pauliina Rauhalan Taivaslaulu (2013) ja Rosa Liksomin Hytti nro 6 (2011).

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi

 • Kirjojen Suomen vuoden 2017 kirja "Mennään jo naapuriin" kuvaa monikulttuurista Suomea

  Kirja, joka kuvaa kuluvaa vuotta 2017

  Politiikan murros, Turun puukotustragedia, ilmastonmuutos - mitä muistamme itsenäisyytemme juhlavuodesta 2017? Kirjojen Suomi valitsi luettavaksi yhden kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Viimeisenä listalle pääsee oman aikamme, vuoden 2017 osuvimmin taltioiva teos. Se on Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen monikulttuurista Suomea kuvaava lastenkirja Mennään jo naapuriin. Toimittaja Seppo Puttonen kertoo valintansa taustoista.

 • Kirjabloggarit: Vuotta 2017 kuvaa osuvimmin Ossi Nymanin Röyhkeys

  Ossi Nymanin Röyhkeys kuvaa aikaamme.

  Kirjojen Suomessa on luettu kirja kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Haastoimme bloggarit mukaan valitsemaan listan viimeistä kirjaa: teosta, joka kuvaa parhaiten omaa aikaamme, vuotta 2017. Kirjabloggarit äänestivät ajankohtaisimmaksi Ossi Nymanin romaanin Röyhkeys (2017). Röyhkeys sai eniten mainintoja myös Kirjojen Suomelle tulleissa ehdotuksissa.