Hyppää pääsisältöön

Kiinnostaako K-pop, mutta et tiedä mistä aloittaa? Ota haltuun BTS, Exo, Blackpink, Red Velvet ja muut

K-pop on paljon muutakin kuin Psyn korvamato. Löydä uusi suosikkisi näistä bändeistä!

BTS // Kuva: Big Hit Entertainment, BTW / Promo

Tuntuuko etteivät popmuusikot tanssi tarpeeksi? Pidätkö värikkäistä ja kauniista musiikkivideoista? Tai tykkäätkö musasta, joka on sekoitus monia genrejä aina purkkapopista hip hopiin? Jos vastasit johonkin näistä kyllä – tai vaikka et vastannutkaan – pidä mieli avoimena, sillä K-pop saattaa olla sun juttusi.

Ja kyllä, ensimmäisenä tulee varmaankin mieleen Psy, jonka kummallinen korvamato Gangnam Style valloitti maailman vuonna 2012. Toki Psy, ja hänen erikoiset musiikkivideonsa ovat K-popia, mutta vain pieni osa genren monimutkaista ja mukaansatempaavaa maailmaa. Sanotaan vaikka näin: jos on kuullut vain Psyta, ei ole kuullut vielä kunnolla K-popia.

Mistä aloittaa?

Lyhyesti sanottuna K-pop on eteläkorealaista popmusiikkia. K-popin juuret ovat niin korealaisessa kansanmusiikissa, japanilaisessa popissa kuin amerikkalaisessa musiikissa. K-pop on yleensä yhdistelmä monia genrejä: ennen kaikkea dance-poppia, r'n'b:tä ja hip hopia. K-popin selkäranka ovat poika- ja tyttöbändit. K-pop-bändeissä on yleensä laulajien lisäksi räppäreitä, sekä jäseniä, jotka tunnetaan hyvinä tanssijoina.

K-popiin tutustuvan paras ystävä on Youtube. Tubella on ollut suuri rooli juuri K-popin maailmanlaajuisen suosion saavuttamisessa. Koska visuaalisuus on niin suuri osa K-popia, on myös musiikkivideoiden rooli suuri. Tubesta löytyy helposti esimerkiksi musavideoita ja live-esityksiä korealaisista musiikkiohjelmista. Jotkut artistit ja bändit, vaikkapa BTS, julkaisevat erilaisia ohjelmia ja vlog-tyylisiä videoita Youtubessa. Monet artistit ovat myös nykyään Spotifysta.

K-popin vanhempaa sukupolvea edustavat muun muassa SHINee, Big Bang, 2NE1, Wonder Girls, Super Junior ja Girls' Generation, joista osaa julkaisee edelleen aktiivisesti uutta musiikkia tai on muuten vain esillä korealaisessa mediassa. Tässä jutussa kuitenkin keskitytään hieman uudempiin yhteisiin, jotka edustavat K-popia sellaisena kuin se on tällä hetkellä. Nämä yhtyeet eivät ole suosittuja vain kotimaassaan, vaan myös kansainvälisesti.

BTS

Bangtan Boys K-pop Awards -gaalassa alkuvuodesta 2016. // Kuva: EPA / Kim Hee-Chul

BTS on seitsenhenkinen, vuonna 2013 perustettu hip hop-vaikutteinen poikabändi. BTS on tällä hetkellä ehdottomasti yksi suosituimpia korealaisia bändejä länsimaissa. Yhtye oli juuri loppuunmyydyllä kiertueella Yhdysvalloissa, ja fanit toivovat poikabändin saapuvan lähiaikoina Eurooppaan.

BTS vieraili Suomessa toukokuussa 2016 kuvaamassa realityohjelmaa, jossa seitsikko matkusti Norjaan, Ruotsiin ja Suomeen. YleX teki jo silloin juttua bändistä Twitterissä innokkaasti käyneen keskustelun takia. BTS on tällä hetkellä ehdolla Billboard Music Awardseissa Top Social Artist -kategoriassa, vastassaan muun muassa Justin Bieber ja Ariana Grande.

BTS koostuu kolmesta räppäristä - Rap Monster, Suga ja J-Hope -, sekä neljästä vokalistista, Jin, Jimin, V ja Jungkook. Jäsenet osallistuvat aktiivisesti omien laulujensa tekemiseen, ja Rap Monster ja Suga ovat julkaisseet omat mixtapensa, jossa pääsevät esittelemään paremmin taitojaan. Poikabändin kappaleet käsittelevät perinteisten popmusiikin teemojen lisäksi esimerkiksi kiusaamista, nuoruutta ja yhteiskuntaa.

Bändin ensimmäinen suurempi hitti oli keväällä 2015 julkaistu I Need U, joka antoi bändille ensimmäisen voiton korealaisessa musiikkiohjelmassa. I Need U, jonka musiikkivideo käsittelee rohkeasti muun muassa perheväkivaltaa, itsemurhaa ja yksinäisyyttä, on edelleen yksi bändin tunnetuimpia lauluja, ainakin kotimaassaan. Bändin sen jälkeisiin suurimpiin hitteihin lukeutuvat Fire, Blood, Sweat & Tears ja Not Today.

Blackpink

Blackpink // Kuva: EPA / KIM HEE-CHUL

Blackpink taas on yksi tunnetuimpia korealaisia tyttöbändejä maailmanlaajuisesti tällä hetkellä. Blackpinkin levy-yhtiön YG Entertainmentin aiempi tyttöbändi 2NE1 kohosi suureen suosioon pitkin maailmaa, ja vuonna 2016 perustettu nelihenkinen Blackpink jatkaa nyt jo hajonneen edeltäjänsä jalanjäljillä.

K-popille usein hyvin tyypilliseen tapaan Blackpink on melko kansainvälinen bändi: Jisoo ja Jennie ovat korealaisia, Rosé on syntynyt Uudessa-Seelannissa ja asunut Australiassa ja Lisa on thaimaalainen. Bändi on julkaissut vasta neljä laulua. Näihin kaikkiin neljään lauluun on tehty musiikkivideot, ja kolme niistä on rikkonut jo 100 miljoonan katselukerran rajan Youtubessa.

Ennen debyyttiään Blackpinkissä jäsenet ehtivät esiintyä mainoksissa, musiikkivideoissa ja vierailevina artisteina muiden saman levy-yhtiön artistien lauluissa. Vaikka bändillä on vasta neljä laulua nimissään, on Blackpinkillä lupaava tulevaisuus K-popin maailmassa edessään.

Exo

Exo // Kuva: EPA / YONHAP

SM Entertainmentin vuonna 2012 perustama Exo on kuin täydellisen poikabändin esikuva. Yhtyeen laulut ovat mukaansatempaavia, koreografiat näyttäviä ja jäsenet hyvännäköisiä.

Exo aloitti alun perin kahdellatoista jäsenellä, jotka oli jaettu kahteen ryhmään: Exo-K esitti laulut koreaksi ja Exo-M mandariinikiinaksi. Levy-yhtiön kiinnostus kiinalaisesta yleisöstä onkin aina ollut suuri. Vuonna 2014 kaksi yhtyeen kiinalaisista jäsenistä (Kris ja Luhan) päättivät kuitenkin lähteä bändistä, ja seuraavana vuonna lähti myös Tao. Exossa on enää yksi kiinalainen jäsen, Lay, ja yhtye onkin nyt yhdistynyt, esittäen yhdessä laulut koreaksi ja kiinaksi (ja toisinaan myös japaniksi). Exon nykyinen kokoonpanoon kuuluu Layn lisäksi Sehun, Suho, Baekhyun, Chen, Chanyeol, Xiumin, D.O ja Kai.

Exo on suorastaan dominoinut K-popia debyytistään lähtien, ja erilaisia palkintoja bändille on kertynyt yli sata. Vuoden 2016 albumi Ex'Act oli yksi vuoden myydyimpiä albumeja Koreassa, ja sen pääsingle Monster yksi vuoden tunnetuimpia korealaisia lauluja.

Exon suosiosta kertoo myös se, että ennen Star Wars: The Force Awakens -elokuvan julkaisua bändiä pyydettiin tekemään elokuvaa promotoivan laulun. Näin syntyikin Lightsaber, joka alkaa dramaattisesti tutulla Darth Vaderin hengityksellä.

Red Velvet

Redvelvet // Kuva: EPA / KIM HEE-CHUL

Red Velvet aloitti alun perin vuonna 2014 neljän jäsenen voimin. Bändiin kuului silloin Irene, Wendy, Seulgi ja Joy. Seuraavana vuonna tyttöbändiin lisättiin kuitenkin viides jäsen, Yeri, ja näin Red Velvet kasvoi nykyiseen kokoonpanoonsa. Red Velvetin musiikki on energistä ja heidän musiikkivideonsa yleensä hyvin värikkäitä ja erikoisia.

Red Velvetin nimi kuvaa bändin kahta eri puolta: Red viittaa energiaan ja erikoisuuteen, Velvet taas viittaa bändin sensuellimpaan, rauhallisempaan puoleen, joka on selvempi vaikkapa kappaleissa Automatic ja One Of These Nights. Bändin “punainen puoli” – esimerkiksi Dumb Dumb tai Rookie – on silti enemmän suuren yleisön suosiossa.

Teksti: Emmi Matilainen