Hyppää pääsisältöön

Kirjamme nuorista ampujista eivät ole poliittisia, väittävät Malin Persson Giolito ja Elina Hirvonen

Pohjoismainen yhteiskunta on koetuksella. Sen näkee myös ruotsalaisen Malin Persson Gioliton ja suomalaisen Elina Hirvosen kirjoissa. Kummatkin kirjoittavat nuorista, jotka voivat huonosti ja ampuvat. Kirjailijat kohtaavat Helsinki Litin lavalla.

– Kirjani ei ole poliittinen, sanoo kirjailija Malin Persson Giolito.

Väite on kova romaanista Suurin kaikista, joka käsittelee oikeussalidraamana kouluampujan tekoja. Luulisi sellaisessa kirjassa olevan yhteiskunnallisia juonteita.

– Tässä mielessä me kirjailijat olemme hankalia haastateltavia. Me kieltäydymme kaikista määreistä. Tästä filosofi Tuomas Nevanlinna puhui eilisessä Helsinki Lit -keskustelussa, Persson Giolito naurahtaa.

Keskustelukumppanina ruotsalaiskirjailijalla on suomalainen kirjailija Elina Hirvonen. Tämä pohtii laajemmin, mitä kirjallisuuden poliittisuudella ylipäätään tarkoitetaan.

– Kirjoittaessani mietin, mitä on olla ihminen. Se liittyy yhteiskuntaan ja siten politiikkaan, Hirvonen sanoo.

Kyse on todella viime kädessä siitä, mitä politiikalla tarkoitetaan. Jos politiikka viittaa puoluepolitiikkaan, kirjailijat ymmärrettävästi tahtovat irtisanoutua siitä. Malin Persson Giolito sanookin, ettei hän tahdo kirjoittaa poliittisia pamfletteja ehkä ohjata lukijaansa. Kirjallisuuden on oltava avointa.

Mutta entä jos politiikka tarkoittaa elämänpolitiikkaa, sitä millaisiin arvoihin itse kukin oman elämänsä pohjaa?

Joka tapauksessa sekä Hirvonen että Persson Giolito käsittelevät kirjoissaan ihmisen arvoja. Persson Giolito sanoo jopa, että hänen kirjansa on kauhutarina yhteiskunnasta.

Viime vuonna Suurin kaikista palkittiin parhaana ruotsalaisena rikosromaanina.Sen oikeudet on tähän mennessä myyty yli 20:een maahan.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.

Kirjojen Suomi