Hyppää pääsisältöön

Nobelisti Orhan Pamuk imitoi päähenkilöään ja tahtoo nähdä maailman toisen silmin

Turkkilaiskirjailija Orhan Pamuk ei kirjoita kirjoja neuvoakseen poliitikkoja tai välittääkseen yksioikoisia viestejä lukijoilleen. Hän kirjoittaa tarjotakseen erilaisia tilanteita ja nähdäkseen maailman toisin silmin. Pamuk keskustelee Helsinki Litin lavalla ulkomaantoimittaja Heikki Aittokosken kanssa.

Kun Heikki Aittokosken edessä on nobelisti Turkista, puhe kääntyy tietysti Turkin nykytilaan. Siellä ei ole Orhan Pamukin mukaan sananvapautta.

Oikeastaan Pamuk vaikuttaa siltä, että hän tahtoisi keskustella enemmän kirjastaan Kummallinen mieleni. Ja toki siitä on puhetta. Pamuk jopa innostuu imitoimaan kirjansa Mevlot-katukauppiaan myyntihuutoja.

Aittokoski siteeraa Pamukille Eino Leinon klassista runoa "Meri kuutamolla":

Minun mieleni on niin kummallinen
kuin meri kuutamolla.
En tahtois ma touhuun ihmisten
ja en tahtoisi yksin olla.

Leinon runossa on selvä yhteys Pamukin kirjan nimeen, jonka Pamuk on keksinyt jo vuosikymmeniä ennen itse kirjan kirjoittamista.

Pamukin mukaan hänen kirjaansa on kehuttu siitä, että se kuvaa normaalia, jokapäiväistä elämää Turkissa. Mevlotin henkilöhahmossa on jotain samaa kuin hänessä itsessään.

Katso keskustelu

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • 2018 on ihmiskunnan historian kiinnostavin vuosi

    Tutkimusmatkalle pääsee mukaan pysymällä hengissä!

    Ikinä ennen ei ole ollut näin hykerryttävän kiinnostavaa aikaa olla elossa - koska tiede! Tekniikan kehitys tapahtuu nopeammin kuin koskaan ja tutkimusmatkalle pääsee mukaan vain pysymällä hengissä, kirjoittaa biotekniikan tohtori Lauri Reuter blogissaan. Koko tammikuu on listattu viime vuoden saavutuksia ja maalailtu trendejä seuraavalle.

  • Synkin hetki kuvaa Britannian kohtalonhetkiä – Yksi kohtaus melkein pilaa Churchill-elokuvan

    Synkin hetki (Darkest Hour) luottaa populismiin

    Dunkirkin eli Dunkerquen evakuointioperaatio Dynamo on Britannialle samaa kuin meille talvisota, häviön partaalta koko valtakunnan pelastanut onnistunut myyttinen sotaoperaatio, josta tehdään yhä uudestaan elokuva. Juuri nyt Brexitin ollessa kuuma neuvottelukysymys yleisöjä lämmittelee Synkin hetki (Darkest Hour), jossa Winston Churchill pelastaa Britannian. Mutta antaako elokuva Churchillista oikean kuvan?

Kirjojen Suomi