Hyppää pääsisältöön

Timo Rautiainen arvostaa ajankohtaista ja asiaa sisältävää laulutekstiä

Timo Rautiainen, Pekka Laine ja Juha Roiha Levylautakunnassa
Timo Rautiainen, Pekka Laine ja Juha Roiha Levylautakunnassa Kuva: Yle/Tarja Närhi Timo Rautiainen,Pekka Tapani Laine,Juha Roiha,Levylautakunta

Missä on tämän aikakauden klangi, kyseli Levylautakunta uutta musiikkia kuunnellessaan. Niin paljon nojataan vanhaan, tuttuun ja riskittömään, että välillä tuntuu, kuin maailman olisi pysähtynyt. Mutta onneksi muutama raikas omaääninen kappale mahtui listalle, jonka kuuntelivat ja arvostelivat muusikko Timo Rautiainen, toimittaja Juha Roiha ja musiikkitoimittaja Pekka Laine.

Pisteet ja kommentit

1. Kiki ja Luonnonlapset: Uudestaan 21 pistettä

(Riku Järvinen)

Timo: Kun heti alussa lähtee mandoliini soimaan, tulee minulta heti viisi pistettä. Hyvin soitettiin ja kunnianhimoinen kappale. Tuosta laulutyylistä pidin. Kertosäkeen teksti oli onnistunut, siinä tuli pohdiskelevalle tekstille johtopäätös. Yksi särö jossain olisi piristänyt kokonaisuutta. 7
Juha: Iskelmäpoppi goes kansanmusiikki. Olin tyytyväinen, että pysyi akustisen herkkänä. Tekstissä haettiin autenttiisuden, aitouden kokemusta, se oli perusteltu tarina. 7
Pekka: Sointimaailma oli hyvin kokoon laitettua. Sellaista 'easy to drink' -musiikkia, joka soljuu kivuttomasti sisään. Mukavasti oli kaikki peruspalikat kohdallaan ja teksti oli yhtä melodian kanssa. 7

2. Jussi Sydänmäki ja Janne Louhivuori: Onnelaan 20 pistettä

(Janne Louhivuori - Jussi Sydänmäki)

Timo: Teksti oli ajankohtainen ja kiinnostava, puhui oikeasta asiasta. Tekstin vakavuuden huomioiden jäin miettimään, oliko biisi ja säestys siihen sopiva. 6
Juha: Lähti heti liikkeelle kuin juna, tuli ihan J.J.Cale mieleen. Tekstissä oli hienoja juttuja. Kappale hyvin 'juuritietoinen'. Ja laulussa todella hieno soundi. 7
Pekka: Tällainen sointimaailma on helposti sulavaa. Melodiassa gospel-menoa, tietty emotionaalinen pohja nousee heti mieleen. Laulajalla tunnistettava ja persoonallinen ääni. Näpsäkästi toteutettu, herätti kiinnostuksen. 7

3.Iisa: Kun olit nuori 16 pistettä

(Eppu Kosonen - Iisa Pajula)

Timo: Teksti oli mukavaa, siinä oli tärkeitä ja syvällisiä kysymyksiä. Täytti tämän päivän hyvän poppibiisin kriteerit. Tämä nuorten naisten laulutyyli vähän minua ärsyttää. 4
Juha: Se helkkyi, hyvä aloitus. Huomio kiinnittyi tekstin pohdintaan, siinä oli tavoite mennä syvemmälle, hyviä kielikuvia. Biisi kasvoi hyvin, nousi mukavaan laukkaan. Hyvää käyttöpoppia. 5
Pekka: Joku tuossa oli kohdallaan - muoto, asia ja annoskoko. Oli hyvää käyttöpoppia, toimi tässä tilanteessa. Aika oikeanlaista asiaa tekstissä. 7

3. Lindsey Buckingham ja Christine McVie: In my world 16 pistettä

(Lindsey Buckingham)

Timo: Harmitonta musiikkia. Kuin olisi ollut autossa Pohjanmaalla tasasella maantiellä, jossa ei tapahdu mitään. Olihan se hyvin soitettu ja laulettu, mutta en saa tästä mitään irti. Laulu miksattu jotenkin niin alas, etten kuullut sanoja. 5
Juha: Aluksi toimi ja välillä toimi, mutta ei toiminut loppuun saakka. Teksti oli pohdiskelevaa, ei häiritsevää. Ei tämä huono ollut, mutta selvästi katsottiin taaksepäin. Pitäisikö jonkun kertoa näille musiikintekijöille, että on menossa vuosi 2017. 6
Pekka: Tuli vähän haikea olo, kuin maailma olisi pysähtynyt johonkin ikuiseen pyörteeseen. Kyllä eri aikakausille pitäisi olla joku oma klanginsa. Eikö ihmiskunta ole saanut mitään uutta aikaan 40 vuoden aikana? Kivutonta tuota oli kuunnella. 5

4. Andy McCoy: The way I feel 14 pistettä

(Andy McCoy)

Timo: Ekat askeleet oli ihan Springsteeniä, kunnes alkoi tulla Hanoi Rocksia. On varmaan olemassa ihan täsmäyleisö, jolle tämä on tehty. 5
Juha: Jotakin tutun kuuloista siinä oli, kaivettiin kliseelaatikosta kaikki mahdollinen. Heti alusta pystyi arvaamaan biisin rakenteen, soolojen paikat, kaikki. Hemmetin toimiva biisi joka tapauksessa. 6
Pekka: Tuli lakoninen fiilis, että tätähän tämä on, tällainen musiikki. Viittaa kovasti historiaan, tuli mieleen 80-luvun tietyt artistit. Tietyn aikakauden toisintoa. 3

5. Mitä helvettiä nyt taas: Ennen kuin äiti kuolee 12 pistettä

(Timo Silvennoinen)

Timo: Vanhan NL:n aikaan eestiläinen rock oli tällaista - matkittiin länttä aivan tyylipuhtaasti ja sitten kesken biisin tuli joku 'kukkokiekuu' ja tuhosi tunnelman. Tässä yksi tekstirivi veti maton jalkojen alta täysin. En todella haluaisi kuulla toisen 'kalun haistelusta' mitään! Sointukierto on miljoona kertaa kuultu, joten tässä tärkeämpää ilmeisesti oli teksti. 3
Juha: Tekstissä lähdettiin liikkeelle rajun provosoivasti ja sitten kesken biisiä yksi herättävä rivi. Ikään kuin varmistetaan, että kuuntelija ei nukahda. Muuten ihan tyylipuhdasta euroviisupoppia modulaatioineen. 4
Pekka: Että tällaistakin on! Tämmöistä räminäkitaraa on tehty paljon. Pitääkö tätä tekstiä oikeasti alkaa kuunnella ja ajatella? Periaatteessa kaikki ok, mutta sitten viimeisellä tuomiolla ei kuitenkaan. 5