Hyppää pääsisältöön

Leevi and the Leavingsin lauluntekijä Gösta Sundqvist vaani tarinoita kuin haukka

mv-kuva Gösta Sundqvistista
mv-kuva Gösta Sundqvistista Kuva: Yle / Seppo Sarkkinen Gösta Sundqvist

Laulaja, lauluntekijä, radiotoimittaja ja futisvalmentaja Gösta Sundqvist (1957-2003) täyttäisi nyt 60 vuotta. Teeman Elävän arkiston ohjelmapaketissa nähdään Mediakomppanian vuonna 1990 tekemä henkilökuva tästä omaperäisestä persoonasta sekä kooste Leevi and The Leavingsin musiikkivideoista.

Ohjelmapaketti televisiossa:
Maanantaina 15.5. klo 12.00
Torstaina 18.5. klo 22.35
Perjantaina 19.5. klo 14.45
Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät omana kokonaisuutenaan nyt myös Yle Areenasta.

Tärkeintä oli jalkapallo

Elina Kivihalmeen vuonna 1990 ohjaamassa henkilökuvassa Gösta Sundqvist (1957–2003) nähdään radio-ohjelman nauhoituksissa, Leavingsin kanssa studiossa sekä oman jalkapallojoukkueensa harjoituksissa.

Lauluntekijä ja toimittaja kertoo kaupungilla kulkiessaan vaanivansa tarinoita kuin haukka. Juttu sai olla valettakin, jos se vain oli hyvä.

Kappaleiden teko kävi Sundqvistilta nopeasti. Säveltäminen tapahtui ilman instrumentteja: päässä oli tarkka kuva siitä, miltä laulun pitää kuulostaa. Viihteen tekeminen valvotti, joskus kolmekin vuorokautta yhteen soittoon.

Leavingsin levykansia monitoimimies ei sentään itse väsännyt. Siinä puuhassa hänen "käsinään" toimi dokumentissa vilahtava Mikko Kurenniemi. Kamera seuraa Sundqvistia myös Emu Lehtisen pyörittämään Digelius-levykauppaan, joka oli hänen laaja-alaisen musiikillisen sivistyksensä olennainen ylläpitäjä.

Tärkein viipale Sundqvistin elämää oli kuitenkin jalkapallo. Siinä merkitsivät paljon samat asiat kuin viihteessä: hyvä supliikki ja ehtymätön uusien ideoiden virta.

Päivi-pojasta Laura Jenna Ellinooraan

Dokumentin jälkeen nähtävään Leevi and the Leavingsin musiikkivideopotpuriin on koottu bändin hittejä 1980- ja 1990-luvuilta. Mukana ovat Poika nimeltä Päivi, Pohjois-Karjala, Rakkauden työkalu, Tuhlaajapoika, Laura Jenna Ellinoora Aleksandra Camilla Jurvanen sekä Nainen toiselta planeetalta.

Lue lisää:

Tällainen oli Gösta Sundqvist ja tätä kaikkea hän teki

Gösta Sundqvist (1957–2003) oli renessanssityylinen monialaosaaja: laulujen ja radioviihteen tekijä, muusikko ja jalkapallojoukkueen vetäjä. Elävä arkisto kokosi hänen musiikkiaan, haastattelujaan ja radio-ohjelmanäytteitään kolmelta vuosikymmeneltä.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa