Hyppää pääsisältöön

Salvador Sobralin matka Portugalin Idolsista viisuvoittoon: tällainen artisti puolustaa “oikeaa musiikkia”

Portugalin Salvador Sobral voitti viime yönä Kiovassa järjestetyn viisufinaalin kappaleellaan Amar Pelos Dois.

Hämmentynyt viisuvoittaja Salvador Sobral. // Kuva: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Salvador Sobralin historiallisen voiton myötä Portugali saa isännöitäväkseen Euroviisut ensimmäistä kertaa toukokuussa 2018.

Lissabonissa syntynyt Salvador Sobral on ristiriitainen ja poikkeuksellinen viisuvoittaja. Hänellä on painavaa sanottavaa sekä pakolaiskriisistä että popmusiikin tilasta. Voittopuheessaan Sobral sanoi, että “tämä on musiikin voitto. Musiikki ei ole ilotulitusta. Se on tunne”.

Kritiikistään huolimatta 27-vuotias Sobral on hakenut huomiota musiikilleen hyvin kaupallisten ja tunnettujen popreittien kautta. Sobral on osallistunut ennen viisuvoittoaan Portugalin Idolsiin, jossa hän sijoittui seitsemänneksi. Lisäksi hän on kilpaillut tv-ohjelmassa Bravo Bravíssimo.

Sobral kertoi voittohaastattelussa muun muassa debyyttialbuminsa heikosta menestyksestä ja omasta musiikkifilosofiastaan.

- En koskaan tee musiikkia radiosoittoa varten. Ensimmäinen albumini julkaistiin vuonna 2016, eikä kukaan välittänyt siitä lainkaan. Vasta kun osallistuin viisuihin, ihmiset ostivat levyä. Niin se vain menee, viisuvoittaja kommentoi Yle Uutisille.

Tässä kohtaa Sobral vetää hieman mutkia suoriksi, sillä hänen esikoisalbuminsa, Excuse Me, nousi ilmestyessään Portugalin albumilistan sijalle 10. Joku oli siis kiinnostunut levystä Sobralin hittihaluttomuudesta huolimatta.

Portugalilaislaulajan _Excuse Me -_esikoislevy on sekoitus poppia ja jazzia, englantia ja portugalia. Taitaakin olla aikamoinen onni Sobralille, että viisuissa oma esitys pitää yksinkertaistaa kolmeen minuuttiin. Sobralin _Amar Pelos Dois _oli selkeä tiivistys siitä, millainen artisti hän on: omintakeinen, herkkä, koskettava, taitava laulaja ja intensiivinen esiintyjä. Jos Sobralille olisi annettu aivan vapaat kädet viisulavalla, hän olisi saattanut sekoittaa esitykseensä aivan liikaa elementtejä, jolloin se ei olisi puhutellut enää niin suurta yleisöä.

Viisuissa oli tällä kertaa varsinainen balladivuosi, kuten voittajakin osoittaa, mutta mahtui mukaan muutakin. Toiseksi finaalissa sijoittui Burlgarian Kristian Kostov kappaleella Beautiful Mess, kolmanneksi tuli Moldovan SunStroke Project kappaleella Hey, Mamma!, neljänneksi Belgian Blanche kappaleella City Lights ja viidenneksi Ruotsin Robin Bengtsson kappaleella Can't Go On. Suomen edustaja Norma John tippui kisasta semifinaalivaiheessa, eikä näin ollen esiintynyt finaalissa.

Katso koko viisufinaali alta.

Lue myös:

Historian eeppisin Euroviisukilpailija selvisi viisufinaaliin – Epic Sax Guy hurmaa jälleen saksofoninsa kanssa 

Euroviisut esittelee monta ihanan rakastettavaa tapaa olla mies

Suomen viisuesitys kerää kehuja, piano savuaa ja mielenosoitukset varjostavat semifinaalia: Norma John kisaa tänään pääsystä finaaliin