Hyppää pääsisältöön

Lilyhammer: mafioso norjalaisessa villapaidassa - pidetty jännityskomedia tekee paluun Ylen kanaville

Rikoksia, rakkautta ja rempseää menoa vuoden 1994 olympiakaupungissa! Monet suomalaisetkin valloittaneen Lilyhammerin kaikki kolme tuotantokautta esitetään Ylellä loppukevään ja kesän aikana. Ensimmäinen kausi julkaistaan Areenaan kuukaudeksi 16.5., toinen 13.6. ja kolmas 11.7. Kakkosella sarjaa esitetään kaksi osaa kerralla tiistaisin klo 22.

Alun perin Yle Femillä vuosina 2012-2014 esitetty Lilyhammer tarjoaa tehokkaan peruskonseptin, jossa mafioso New Yorkista joutuu aloittamaan uuden elämän norjalaisessa pikkukaupungissa.

Kulttuurien törmäykset, pilke silmäkulmassa kierrätetyt rikoskliseet ja hyvällä tavalla kotikutoinen meininki yhdystyvät sen verran toimivaksi kokonaisuudeksi, ettei sarjan nousua kansainväliseksi hitiksi tarvitse liiemmin hämmästellä.

Ytimeltään - ja lainkaan muita tekijöitä väheksymättä - Lilyhammer on yhden miehen show.

Sarjan kirjaimellinen "kummisetä" Steven van Zandt (s. 1950) on toiminut pääosan ohella yhtenä jokaisen osan käsikirjoittajista ja vastannut paljolti myös musiikkivalinnoista, osin sävellyksistäkin. Lisäksi van Zandt on myös ohjannut yhden jakson.

Vahva panos musiikkiin ei ole tietenkään yllätys, sillä "Little Stevenin" näkyvin ura on ollut vuosikymmenien pesti supertähti Bruce Springsteenin kitaristina ja oikeana kätenä.

Näyttelijäntyön osalta van Zandt hioi tyylinsä ja karismansa Sopranosissa, jonka Silvio Dantena hän esitti yhtä mafiasarjojen kuninkaan keskeisistä rooleista.

Tiesin, että Lilyhammer toimisi. Ja paras tapa tehdä sarjasta kansainvälisempi oli tehdä siitä norjalaisempi. Sanoin, että haluan tietää jokaisen nyanssin, yksityiskohdan ja eksentrisyyden, joita ihmiset voisivat pitää mielenkiintoisina ja erilaisina. Halusin Norjan olevan yksi sarjan hahmoista!― Steven van Zandt, Rolling Stone
Lilyhammer-sarjan päähenkilö Frank Tagliano (Steven van Zandt).
Steve van Zandtin Sopranosissa patentoima yrmyilme on valjastettu tehokkaaseen käyttöön myös Lilyhammerissa. Lilyhammer-sarjan päähenkilö Frank Tagliano (Steven van Zandt). Kuva: Yle/Rubicon Lilyhammer,Lilyhammer, Season 1,Yle TV2,Yle Areena

Lilyhammerin perusasetelma on yksinkertainen. Mafiakonkari Frank Taglianon (van Zandt) olo käy New Yorkissa niin ahtaaksi, että hän joutuu turvautumaan todistajasuojeluohjelmaan.

Kohteeksi Tagliano valitsee hetken mielijohteesta Norjan Lillehammerin. Vanha peluri sopeutuu tietysti vaikka mihin, mutta pohjoismainen byrokratia ja muut kulttuurieroihin liittyvät kommellukset aiheuttavat omat haasteensa.

Ja mitä toimintatapoihin tulee, mihinpä sitä koira karvoistaan pääsisi... Viiston huumorin ohella Frankin tukena on monia originelleja paikallishahmoja.

Joidenkin mielestä Lilyhammer on rikosteemojen kanssa hivenen turhankin stereotyyppinen ja itse van Zandtkin liikaa Sopranos-maneeriensa varassa, mutta mittavan osan katsojista rento ja viihdyttävä ote ovat voittaneet puolelleen.

Siinä mielessä Lilyhammer on jopa historiallinen tuotanto, että se oli kaikkien aikojen ensimmäinen Netflix-originaali. Sarjan oli esittänyt jo aiemmin Norjan Yleisradio NRK, mutta ennen Lilyhammeria koko tv-katselun mullistaneessa palvelussa ei oltu nähty eksklusiivista, omaa sisältöä.

Kommentit

Yle TV2