Hyppää pääsisältöön

Suomen pienimmät ja maailman suurimmat museot Teeman museoviikolla

Minna Joenniemi, poika ja varis ohjelmassa Kohti tulevaisuuden museota
Minna Joenniemi, poika ja varis Minna Joenniemi, poika ja varis ohjelmassa Kohti tulevaisuuden museota museoviikko

On wow-museoita, on ite-museoita ja kaikkea siltä väliltä. Kiinnostavimmat museot ovat siltoja tulevaisuuteen, eivät vanhan tavaran varastoja. Museoita yhdistää lupaus pitää huolta ja luoda yhteinen tarina. Ne tekevät päätöksiä katsoen jopa tuhannen vuoden päähän.

Teeman museoviikolla 22.–27.5. nähdään Suomen pienimpiä ja tuntemattomimpia ja maailman suurimpia ja kuuluisimpia museoita mm. Rijksmuseum Amsterdamissa, Eremitaasi Pietarissa sekä Metropolitan New Yorkissa. Uunituoreessa kotimaisessa dokumentissa etsitään tulevaisuuden museota. Salatut museot -sarjassa tutustutaan pieniin ja persoonallisiin kokoelmiin, joita monikaan ei tunne. Viikon aikana nähdään myös museoissa ja taidemaailmassa liikkuvia elokuvia ja dokumentteja.

Maanantaina 22.5.

klo 12.00 Teeman Elävä arkisto menee museoon. Uusinnat torstaina 25.5. klo 23.05 ja perjantaina 26.5. klo 14.55
Millainen oli 1980-luku? (1983)
Kuvitteellinen tarina vuodelta 2013, jossa kolme nuorta kiertää museossa tutustumassa 1980-lukuun.
Hämeen linna (1984)
Ninan haaveena on valmistua joskus museovirkailijaksi. Tutustumme hänen seurassaan Hämeen linnaan ja sen historiaan.

klo 13.00 Salatut museot: Keräilijöiden maassa
Mikä on meidän tunnesiteemme esineisiin? Minna Joenniemi käy kylmän mausoleumissa, ihastelee entisaikojen lastenrattaita, muovikassien kulttuurihistoriaa ja nostalgista tavarataivasta. Salatut museot -sarjan neljä jaksoa yhdessä paketissa. Sarjassa museoiden ystävä Minna Joenniemi poikkeaa pääteiltä, etsii intohimoiset keräilijät ja heidän itse kokoamansa museot. Koko sarja on katsottavissa Teeman Areena-kanavalla.

Tiistaina 23.5.

klo 20.00 (sarja alkaa 25.4.) Taideteosten salaisuudet
(Smart Secrets of Small Paintings)
10-osainen sarja merkittävien taideteosten kätkemistä tarinoista ja mysteereistä.

klo 20.30 Taideväärentäjä hyväntekijänä
(Art and Craft, USA 2014) Suomen ensi-ilta.

Totuus on tarua ihmeellisempää dokumenttielokuvassa, joka kertoo taideväärentäjän ihmeellisestä elämästä ja häntä leppymättömästi jahtaavasta miehestä. Mark Landis on mahdollisesti Amerikan historian tuotteliain taideväärentäjä. Kolmen vuosikymmenen aikana Landis on onnistunut huiputtamaan museoiden kuraattoreita eri puolilla USA:ta teoksillaan, jotka ovat olleet olevinaan niin 1400-luvun mestariteoksia kuin Picasson maalauksia. Mutta Landisin tapa toimia on omalaatuinen. Vaikka hän olisi taidoillaan voinut tienata miljoonia pimeillä markkinoilla, hän on lahjoittanut maalauksiaan ilmaiseksi. Landis on jopa esiintynyt jesuiittapappina ja rikkaana mesenaattina saadakseen museot ottamaan lahjoituksia vastaan. Vaikka Landis ei tiettävästi ole syyllistynyt mihinkään rikokseen, hänen uhrikseen vuosia sitten joutunut Matthew Leininger on ottanut Landisin jahtaamisen elämäntehtäväkseen.

klo 22.00 Amsterdamin uusi Rijksmuseum
(New Rijksmuseum, Alankomaat 2014) Suomen ensi-ilta.

Amsterdamin Rijksmuseum on Alankomaiden ylpeys, yksi maailman todella suurista taidemuseoista. Sen kymmenvuotiseksi venynyt remontti oli maan kaikkien aikojen suurin kulttuurialan hanke. Remontti kohtasi vastoinkäymisen toisensa jälkeen. Polkupyöräilijät osoittivat mieltään liikennejärjestelyjä vastaan. Yllättävät rakenneongelmat räjäyttivät budjetin. Museon johtaja otti lopputilin kesken urakan. Kaikkea tätä dokumentoimassa oli ohjaaja Oeke Hoogendijk, joka joutui kokonaan hylkäämään alkuperäisen suunnitelmansa ja vain seuraamaan, mitä tuleman piti. Tuloksena on elokuva kunnianhimoisista ihmisistä, rakkaudesta taiteeseen sekä perihollantilaisesta tavasta tehdä päätöksiä.

Keskiviikkona 24.5.

klo 20.00 Kohti tulevaisuuden museota

Museot ovat nyt muutoksen tilassa ja suosituimpia kuin koskaan. Mutta miten niiden käy tulevaisuudessa? Nyt ensi-illassa olevassa, Tuula Viitaniemen ohjaamassa dokumentissa Minna Joenniemi selvittää, millaista maailmaa museot meille ja itselleen ennustavat.

klo 21.45 Salatut museot: Sairaalan alitajunta
5/10. Tammisaaren sairaalan kellarissa sijaitsee sairaanhoitaja Tina Rosströmin valtakunta. Hän on ottanut työuransa varrelta talteen sairaalan historiaa ja muistoja mm. lakkautetulta synnytysosastolta.

klo 22.00 Venäjän arkki (S)
(Russkiy kovtšeg, Venäjä 2002) Aleksandr Sokurovin yhden otoksen aikamatka läpi Eremitaasin salien, hovien uskomattomien tapahtumien sekä Pietarin ja Venäjän myrskyisen historian 1700-luvulta nykypäivään. (U)

Torstaina 25.5.

klo 20.00 Hieronymus Bosch – hyvän ja pahan voima
(Jheronimus Bosch – Touched by the Devil, Alankomaat 2015)

Vuonna 2016 juhlistettiin 500 vuotta sitten kuollutta kiehtovaa taiteilijaa, Hieronymus Boschia. Boschin teoksista on jäljellä 25. Dokumentyissa seurataan taidehistorioitsijoita, jotka viiden vuoden aikana paneutuvat teoksiin Louvressa, Pradossa ja Yhdysvaltain kansallisessa taidemuseossa ennennäkemättömän yksityiskohtaisesti. Nykyaikaisen tekniikan avulla päästään maalausten näkyvää pintaa syvemmälle. Esiin nousee myös kysymys: ovatko kaikki varmasti Boschin maalaamia? Samalla pelataan mutkikasta poliittista peliä mahdollisimman monen teoksen saamiseksi lainaan suureen juhlavuoden näyttelyyn.

klo 21.00 Salatut museot: Sotilaiden jäljillä
Igor-museo näyttää neuvostoarmeijan jäljet Porkkalassa. Kaarteen kotimuseossa voi juoksuhaudassa kokea pommitusten jylinän.

Metropolitanin suuren "China Through the Looking Glass" -muotinäyttelyn viimeistelyä. Kuva dokumenttielokuvasta Toukokuun ensimmäinen maanantai.
Toukokuun ensimmäinen maanantai. Metropolitanin suuren "China Through the Looking Glass" -muotinäyttelyn viimeistelyä. Kuva dokumenttielokuvasta Toukokuun ensimmäinen maanantai. The First Monday in May,Teemalauantai,muoti,museot,Metropolitan Museum of Art,dokumenttielokuvat,toukokuun ensimmäinen maanantai

Lauantaina 26.5.

Teemalauantai: Kiinalainen ilta
Museoviikon Teemalauantai tarjoilee kiinalaista kauneutta vailla vertaa, Metropolitan Museum of Artin suurnäyttelyn säkenöivästä avajaisgaalasta näyttelyn taiteellisen johtajan Wong Kar-wain ohjaamaan elokuvaan The Grandmaster.

klo 20.00 Toukokuun ensimmäinen maanantai
(The First Monday in May, USA 2016)
Upea dokumenttielokuva kiinalaista puku- ja muotisuunnittelua käsittelevän suuren taidenäyttelyn rakentamisesta New Yorkin Metropolitan-museoon sekä näyttelyn avajaisista, toukokuun ensimmäisenä maanantaina pidetyistä pukujuhlista vailla vertaa. Museot ja muoti, historia ja catwalkit sekä tähdet, taiteilijat, muotitoimittajat ja päiväperhot kohtaavat säkenöivässä gaalassa. Ohjaus Andrew Rossi. Tv-ensi-ilta.

klo 21.30 The Grandmaster
(Kiina/Hongkong 2013)
Illan fiktioelokuvan ohjaaja Wong Kar-wai toimi dokumenttielokuvassa käsitellyn China Through the Looking Glass -näyttelyn taiteellisen johtajana. Kaiken muun kauniin lisäksi Grandmasterissa on ihanat puvut – joita nähtiin myös samaisessa Metin näyttelyssä. Pääosissa Tony Leung, Zhang Ziyi, Chang Chen ja Zhang Jin. Puvut suunnitteli William Chang Suk Ping.

Kuvat elokuvista The First Monday in May & Grandmaster. Teemalauantai 27.5.2017.
Pukuloistoa: Rihanna ja Zhang Ziyi. Kuvat elokuvista The First Monday in May & Grandmaster. Teemalauantai 27.5.2017. The First Monday in May,The Grandmaster,Teemalauantai

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa