Hyppää pääsisältöön

Himmailetko turhaan? Lupa näkyä -päivä kannustaa olemaan kaikkea sitä, mitä haluat olla

Nainen ja turkoosit hiukset, ja #lupanäkyä-teksti. Himmailetko turhaan? Lupa näkyä -päivää vietetään 23.5.2017.
Nainen ja turkoosit hiukset, ja #lupanäkyä-teksti. Himmailetko turhaan? Lupa näkyä -päivää vietetään 23.5.2017. Kuva: Matheus Ferrero #lupanäkyä

”Pidä kynttiläsi vakan alla”, sanoo suomalainen sananlaskukin ja valitettavan usein olemme sisäistäneet tämän elämänohjeeksi. Näkyväksi tuleminen pelottaa, koska se asettaa meidät haavoittuvaiseksi.

Itsensä pienentäminen on opittu käyttäytymismalli, joka juontaa juurensa usein lapsuuteen. Olemme saaneet vanhemmilta toruja äänekkyydestä tai oppineet kaveriporukassa, että joukosta erottumisella on ikäviä seurauksia.

Molemmat sukupuolet piilottavat puolia itsestään: usein tytöt ovat oppineet olemaan kiltisti ja nätisti, pojat kätkemään tunteensa.

Vähitellen sisäistämme rajoitukset, emmekä osaa kyseenalaistaa niitä.

Mitä, minäkö voisi pukeutua räiskyvän värikkäisiin vaatteisiin arkipäivänä? Minäkö voisin mennä laulutunneille, kun laulunopettaja 20 vuotta sitten sanoi minun olevan vain seiskan arvoinen laulaja? Minäkö voisin näyttää herkkyyteni ja rohkaistua kertomaan kipeästä asiasta ihmisten edessä?

”Rohkeus alkaa siitä, että asetat itsesi näkyväksi”, kuuluu maailmankuulun häpeätutkija Brené Brownin sitaatti.

Usein on pelottavampaa säihkyä ja olla aidon rehellisesti näkyvillä kuin sulautua massaan ja jäädä turvallisesti taka-alalle. Näkyville tuleminen kun asettaa meidät haavoittuvaiseksi muiden katseelle – ja täten arvostelulle. Usein rajoitukset ovat kuitenkin enemmän omassa mielessämme olevia pelkoja kuin oikeasti totta.

Brown muistuttaa, että jos yritämme piilottaa haavoittuvaisuutemme tai vältellä tilanteita, joissa voisimme olla haavoittuvia, tukahdutamme samalla aidon yhteyden itseemme ja muihin.

- Haavoittuvuus on rakkauden, joukkoon kuulumisen tunteen, ilon, rohkeuden, empatian ja luovuuden syntypaikka, Brown sanoo.

Mitä siis, jos uskaltaisitkin tulla näkyväksi ja tuoda itsestäsi kaikki puolet esille tavoilla, josta olet aina haaveillut?

1) Tuo näkyville kauneutesi

Kanna kehoasi ylpeästi ihmisten edessä, koska se on kaunis juuri sellaisena kuin se on. Uskalla pukeutua juuri sellaisiin vaatteisiin ja asusteisiin, jotka tuovat sinulle iloa.

2) Tuo näkyville taitosi ja lahjasi

Uskalla tuoda esille asiat, joissa olet hyvä ja mitä osaat. Nykyisellä verkon aikakaudella jokainen voi vaikka julkaista saman tien luovat tuotoksensa. Tai jos olet aina halunnut harrastaa jotain, joka tuo sinulle iloa, anna mennä. Sinun ei tarvitse olla hyvä, pääasia että itse nautit.

3) Tuo näkyville mielipiteesi

Ole rohkeasti sitä mieltä, mitä sydämesi sanoo. Uskalla olla eri mieltä kuin muut ja kulkea polkua, joka tekee juuri sinut onnelliseksi.

4) Tuo näkyville sisimpäsi

Tämä on haastavin näkyväksi tulemisen laji, sillä sisimpäämme olemme piilottaneet kaikki ne kipeät tunteet ja asiat joiden esiin tuominen asettaa meidät todella haavoittuvaiseksi. Mutta kun uskallat tuoda päivänvaloon niin syvät toiveesi ja tarpeesi kuin mörkösi, huomaat pian että itsesi hyväksyminen ja yhteys muihin ihmisiin alkaa vahvistua ja kasvaa.

23.5. vietetään valtakunnallista Lupa näkyä -päivää, jolloin Vaakakapina haastaa jokaisen omalla tavallaan rikkomaan niitä rajoja, joiden sisällä on suostunut elämään, vaikka sydän on halajannut tehdä jotain ihan muuta. Lue lisää tapahtumasta Facebookissa ja osallistu omalla tavallasi! Houkuttele mukaan vähintäänkin itsesi - nyt ei himmailla!

Psykologia

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina