Hyppää pääsisältöön

Jos haluat hyvää seksiä, opettele tuntemaan itsesi ja kehosi

Marian sitaatti: Seksuaalisuus on valava voimara eikä sitä kannata hukata.
Marian sitaatti: Seksuaalisuus on valava voimara eikä sitä kannata hukata. Kuva: Yle maria jyrkäs

Minulla on nykyään vain hyvää seksiä. Aina ei ole ollut.

Aiemmin kun elämäni oli suorituskeskeistä ja oma minuuteni hukassa, seksuaalisuudelleni ei ollut tilaa. Minäkuvani oli hyvin kompleksinen.

Pidin itseäni rumana ja vastenmielisenä. Ajattelin, ettei hyvä seksi kuulu minulle. En halunnut katsoa itseäni peilistä vaatteet päällä, saati sitten alasti. Vielä ikävämpää oli näyttäytyä toisen edessä. Ajattelin, että kukaan ei koskaan voisi haluta minua. Omat tarpeeni olivat täysin kateissa - en ollut ikinä pysähtynyt ajattelemaan mitä itse mahdollisesti halusin. Olin henkisesti ja fyysisesti lukossa.

Olin henkisesti ja fyysisesti lukossa.

En alkanut mitenkään tietoisesti etsiä seksuaalisuuttani tai eroottista puoltani. Se vaan pulpahti esiin valtavalla voimalla siinä vaiheessa, kun aloin viimein löytää elämääni asioita, jotka toivat minulle iloa ja onnellisuutta. Syömishäiriöstä toipuminen tervehdytti kaikkea olemista, uudet harrastukset ja muut muutokset toivat lisää hyvää oloa.

Siinä matkan varrella aloin nähdä itseni uudessa valossa. Aloin pitää itsestäni. Sekä ajatuksistani että kehostani. Ymmärsin, että seksuaalinen nautinto kuuluu minulle siinä missä muutkin elämän hyvät asiat. Tutustuin uudelleen kovia kokeneeseen vartalooni. Tunnustelin sen ääriviivoja. Pidin sitä hyvänä.

Lopulta opin millaista on olla eroottinen, haluava, läpikotaisin seksuaalinen olento. Seksuaalisuus on meidän kaikkien oikeus ja ominaisuus toimintakyvystämme, taustastamme, suuntautumisestamme ja ulkonäöstämme riippumatta. Se on valtava voimavara, eikä sitä kannata hukata.

Omaan seksuaalisuuteen tutustuminen alkaa korvien välistä.

Seksi on vain pieni osa seksuaalisuutta, ja omaan seksuaalisuuteen tutustuminen alkaa korvien välistä. Siksi - sen sijaan että keskittyisi toivomaan muutosta esimerkiksi vartaloonsa - kannattaa tehdä töitä ajatustensa kanssa. Hyvä suhde omaan seksuaalisuuteen vaikuttaa ihmisen koko energiaan, olemukseen ja itsetuntoon.

Jos on emotionaalisesti ja fyysisestikin lukossa, on todennäköisesti estojensa vanki myös rakastellessa. Jos ei ole yhteydessä omaan itseensä, ei voi tietää mitä haluaa. Silloin toiveitaan on mahdotonta viestittää kumppanille tai kumppaniehdokkaalle. Tällaisessa tilanteessa seksiin tulee vääränlaista jännitettä, kohtaamattomuutta, suorituspainetta ja kontrollia. Ne kaikki vaikeuttavat kiihottumista sekä halulle ja toiselle ihmiselle antautumista. Ilman halua on vaikeaa tai jopa mahdotonta kokea nautintoa.

Kun hyväksyy ajatuksensa ja kehonsa, voi oppia, mistä syttyy lakanoiden välissä.

Kun hyväksyy ajatuksensa ja kehonsa, voi oppia, mistä syttyy lakanoiden välissä. Silloin oppii lukemaan itseään ja sen jälkeen toista. Tällainen lukutaito auttaa paitsi vuoteessa, myös siinä mikä tapahtuu ennen sinne päätymistä - kumppanin valinnasta lähtien.

Sen jälkeen voikin iloisesti yllättyä tajutessaan, että elämässä on enää vain hyvää seksiä. Ja että seksin hyvyys ei todellakaan ole sidoksissa siihen, miltä vartalo näyttää. Seksuaalisuus on energiaa, jonka toteuttamiseen keho on vain väline.

Esimerkiksi minun vartaloni on kaukana täydellisestä. Siinä on runsaasti jälkiä eletystä elämästä. Ikä ja maan vetovoima tekevät myös oman osuutensa. Silti se on mielestäni kaunis. Kun katson peiliin, ajattelen, että kurvit, muhkurat ja arvet minussa ovat seksuaalisia, hyviä ja haluttavia.

Ja sitä ne ovat olleet myös kumppaneilleni.

Olen uskaltanut levätä rakastelun virkistävällä keitaalla.

Olen nähnyt toisen silmissä palavan himon hänen katsoessaan minua. Olen antautunut toiselle täysin estoitta. Olen saanut toisen sellaiseen ekstaasiin, jonka en aiemmin uskonut olevan edes mahdollista. Olen kokenut täydellistä seksuaalista yhteensopivuutta toisen ihmisen kanssa. Olen uskaltanut levätä rakastelun virkistävällä keitaalla. Tässä kehossa. Tässä täydellisen epätäydellisessä kehossa.

Mikä ilo se onkaan!

Radio Suomen juontaja Maria Jyrkäs aloitti oman vaakakapinansa lähes seitsemän vuotta sitten. Hyvää oloa etsiessä muuttui lopulta lähes koko elämä. Painon suhteen Maria on todella kapinallinen, sillä hän ei ole omistanut vaakaa enää kolmeen vuoteen. Kolumneissaan Maria käy läpi omaa onnistunutta elämänmuutostaan.

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina