Hyppää pääsisältöön

Kännykkänauhoitus todistaa laivapoliisin kovista otteista

MOT ottaa vastaan kokemuksia ja silminnäkijähavaintoja ylimitoitetusta voimankäytöstä niin maalla kuin merelläkin. Vappuviikonlopun tapahtumat Tallinnan lautalla herättävät kysymyksiä laivan järjestyksenvalvojien toiminnasta. Mikael (nimi muutettu) kertoo aamuyön tapahtumista MOT:lle.

Mikaelin kertomus:

- Multa oli varastettu kaiutin kannella. Törmäsin myöhemmin seurueeseen, joka sen kaiuttimen vei. Sanoin niille, että olin kertonut asiasta laivan infossa. Siitä tuli riitaa, koska olin vasikoinut. Onneks joku henkilökuntaan kuuluva sattui tulemaan paikalle, eikä ne päässyt lyömään mua.

-Seurasin kuitenkin joukkoa, ja otin valokuvan hytin numerosta. Menin uudestaan laivan infoon. Olin itsekin humalassa, en muista ihan sanatarkkaan mitä he sanoivat, mutta tuli selväksi, että ei niitä kiinnosta vähääkään.

-Suutuin, sanoin, että haista vittu, ja lähdin kävelemään hisseille. Ihan pian ne vartijat tuli paikalle, kaatoi mut maahan ja veti vyöstä vessaan. Toinen kaveri oli ovella, toinen kuristi ja hakkas mun päätä lattiaan.

Se oli ihan raivon vallassa se vartija.― Mikael (nimi muutettu)

-Se huusi koko ajan, että mä vittuilen. Mä yritin selittää, että tässä on väärinkäsitys, että sitä kaiutinasiaa mä tässä yritin hoitaa. Sanoin kyllä, että okei ehkä tosiaan saatoin suuttua kun teitä ei kiinnostaa tämä asia yhtään.

Todisteeksi kuvattu nauha tuhottiin

MOT-toimitukseen oli yhteydessä samalla risteilyllä ollut henkilö, joka sattui paikalle kun Mikaelin kaveri pyysi hätääntyneenä apua suljetun WC-tilan ulkopuolella.

Silminnäkijän mukaan vartijat pakottivat myöhemmin poikaa tuhoamaan kännykkätodisteen Mikaelin kohtelusta vessassa.

Sen sijaan toinen nauhoitus jäi vartijoilta huomaamatta. Laivan WC-tilojen suljetun ovet takaa otetulla lyhyellä nauhoitteella kuuluu kolinaa ja kivunhuutoja.

Mikael kuvasi nauhalle tallentunutta tilannetta laivan WC-tiloissa jälkikäteen näin:
-Siihen tuli se toinen kaveri. Sitten se oli raudoissa siinä lattialla ja ne vaan potki sitä siinä. Se sai vähän kovempaa kyytiä. En mä tiedä mitä se oli tehnyt, ehkä se oli jotain öykkäröinyt, mutta silloin pitäisi viedä putkaan eikä johonkin vessaan hakattavaks.

Laivayhtiön sisäinen tutkinta: ei ongelmaa

Sivullinen silminnäkijä teki vartijoiden voimakäytöstä myöhemmin ilmoituksen laivayhtiölle.

Yhtiön vastauksessa kerrottiin, että sisäinen tutkinta ei ollut havainnut järjestyksenvalvojien toiminnassa ylilyöntejä:
-Laivamme järjestyksenvalvojat ovat ammattilaisia, jotka ovat harjoitelleet konfliktitilanteiden ratkaisemista fyysisesti, mutta sitäkin enemmän tilanteiden ratkaisemista keskustelemalla.

MOT otti yhteyttä laivayhtiöön kysyäkseen, onko WC-tiloissa kovistelu yhtiön normaalia järjestyksenpitoa.
-Voimme vahvistaa vain, että kyseisessä tilanteessa ketään ei ole viety laivan wc-tiloihin kuulusteluun vaan laivan henkilöstö on seurannut häiritsevästi käyttäytynyttä henkilöä sinne.

-On totta, että tällaisissa tilanteissa yleisesti käytetty tartuntaote voi aiheuttaa hetkellisesti kipua.

Mikaelin kertomusta yhtiö ei kommentoi. Turvallisuushenkilöstöllä on yhtiön mukaan kuitenkin lupa pyytää konfliktitilanteita kuvanneita matkustajia poistamaan kuvaamansa videon.

MOT:n yhteydessä ollut silminnäkijä piti voimankäyttöä liiallisena:
-Olin itse selvinpäin, tiedän kyllä mitä näin.

MOT kerää osoitteessa mot@yle.fi havaintoja ja todisteita vartijoiden ja muiden järjestyksenvalvojien mahdollisesta ylimitoitetusta voimankäytöstä. Sähköpostit käsitellään luottamuksellisesti.

Muokattu: Lisätty linkki 17.5.