Hyppää pääsisältöön

Lintumaailman "harmaahiiret": Pajulintu

Pajulintu
Lövsångare

11–12 cm, 7–12 g.
Sinitiaisen kokoinen ja siro pajulintu on päältä vihertävänruskea ja alta valkoinen, rinnasta hiukan kellertävä. Samankesäinen nuori on alta vaaleankeltainen. Jalat ovat vaaleat (hyvin samannäköisellä tiltaltilla tummat). Surumielinen, viheltävä laulunsäe laskee loppua kohti.

Pajulintu pesii kaikenlaisissa metsissä ja pihapiireissä, joissa kasvaa yksikin lehtipuu. Suosituimpia elinpaikkoja ovat rehevähköt lehti- ja sekametsät ja pensaikkoiset metsän- ja pellonreunat ja rannat. Linnut noukkivat lehvästöstä hyönteisiä, hämähäkkejä ja muita pikkuötököitä.

Pajulintu on äärimmäisen yleinen koko Suomessa. Se on maamme runsaslukuisin pesimälaji. Laji muuttaa Afrikan eteläpuoliskoon heinä–syyskuussa ja palaa pääosaksi toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara