Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Pulmussirri

Pulmussirri
Sandlöpare

20–21 cm, 60–90 g

Pulmussirri on kooltaan punatulkun ja mustarastaan puolivälistä, palleromainen ja lyhytnokkainen. Lyhyet jalat ovat mustat. Laji on päältä tummatäpläisen harmaa ja alta valkoinen, rinnasta punertava. Nuoren yksilön vatsa ja pään etuosa ovat valkoiset, selkä vaalea mustin kirjailuin. Lentoääni on pehmeästi näppäilevä ”blytt, blitt”.

Pulmussirriä voi Suomessa nähdä muuttoaikaan levähtämässä alavien merenrantojen lietteillä ja hietikoilla, puuttomilla luodoilla ja jätealtailla. Se liittyy usein muiden sirrien parviin, koska liikkumistapa ja ruoanhaku ovat kaikilla samanlaisia. Pulmussirrikin piipertää sinne tänne lähellä vesirajaa ja poimii ruoakseen pieniä nilviäisiä, äyriäisiä, matoja ja muita pikkueläimiä.

Pulmussirri pesii lähinnä Suomea Taimyrin niemimaan tundralla. Laji on maassamme melko harvinainen läpimuuttaja heinä-syyskuussa, ja kevätmuutolla touko-kesäkuussa se pysähtyy lietteille vain poikkeuksellisesti.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies