Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Rantasipi

Rantasipi
Drillsnäppa

19–21 cm, 40–60 g.

Talitiaista suurempi mutta mustarastasta pienempi rantasipi on hoikka pikkukahlaaja. Vihertävät jalat ja tumma nokka ovat melko lyhyet. Selkä ja pää ovat ruskeat, ja vatsan valkoinen väri jatkuu kiilamaisena siiventaipeen ja kaulan väliin. Ääni on pehmeää liverrystä ”tidihididetidetidi…”.

Rantasipi pesii kallioisilla ja kivikkoisilla järven- ja merenrannoilla, jokivarsilla, saarilla ja luodoilla. Se niiailee hermostuneesti kivellä tai laiturilla, keinuttelee tavan takaa itseään ja lennähtää väräjävin siivin aivan vedenpinnan tuntumassa tiitittäen koko ajan. Laji syö pikkuötököitä läheltä vesirajaa.

Rantasipi on hyvin yleinen koko Suomessa järviseuduilla ja saaristossa. Sipit lähtevät heinä–syyskuussa Länsi-Afrikkaan ja palaavat toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Videon aloituskuva: Minna Nuotio