Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Rantasipi

Rantasipi
Drillsnäppa

19–21 cm, 40–60 g.

Talitiaista suurempi mutta mustarastasta pienempi rantasipi on hoikka pikkukahlaaja. Vihertävät jalat ja tumma nokka ovat melko lyhyet. Selkä ja pää ovat ruskeat, ja vatsan valkoinen väri jatkuu kiilamaisena siiventaipeen ja kaulan väliin. Ääni on pehmeää liverrystä ”tidihididetidetidi…”.

Rantasipi pesii kallioisilla ja kivikkoisilla järven- ja merenrannoilla, jokivarsilla, saarilla ja luodoilla. Se niiailee hermostuneesti kivellä tai laiturilla, keinuttelee tavan takaa itseään ja lennähtää väräjävin siivin aivan vedenpinnan tuntumassa tiitittäen koko ajan. Laji syö pikkuötököitä läheltä vesirajaa.

Rantasipi on hyvin yleinen koko Suomessa järviseuduilla ja saaristossa. Sipit lähtevät heinä–syyskuussa Länsi-Afrikkaan ja palaavat toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies

Videon aloituskuva: Minna Nuotio

 • Avara luonto syksyllä 2021

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja keväällä 2021. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:00)

 • Pääskyillä menee huonosti - näin voit auttaa niitä

  Pääskyjen kannat ovat 2000-luvulla vähentyneet voimakkaasti.

  Kaikki Suomessa pesivät pääskylajit on luokiteltu uhanalaisiksi. Kannat ovat laskeneet voimakkaasti tällä vuosituhannella. Taustalla on mm. maatalouden murros ja hyönteiskato. Pääskyjen pesintämenestystä voi parantaa tarjoamalla niille savea, rakentamalla pesintälaudan tai tekopesän sekä edistämällä hyönteisten elinoloja.

 • Linnunlaulujen aamu – tähtimeri, optisia pilviharhoja ja yllättäviä solisteja

  Tunnelmia linnunlaulujen aamukonsertista Lohjalla.

  Lintujen laulukautta on vielä jäljellä. Nyt kannattaa valvoa ainakin yksi keväinen yö lintujen konserttia kuunnellen. Näin tekivät myös luontotoimittajat Asko Hauta-aho ja Minna Pyykkö sekä lintuasiantuntija Jan Södersved. Tähän konserttiin sai onneksi saapua haalariasuisena!