Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Tylli

Tylli
Större Strandpipare

18–20 cm, 45–75 g

Punatulkun kokoisella, palleromaisella tyllillä on hiekanruskea ylä- ja valkoinen alapuoli. Päätä ja kaulaa kiertävät mustat juovat. Jalat ja nokantyvi ovat oranssit, eikä silmän ympärillä ole keltaista rengasta toisin kuin hyvin samannäköisellä pikkutyllillä. Lennossa siiven päällä näkyy valkoinen pitkittäisjuova. Ääni on nouseva ”tyy-i, tyy-i…”.

Tylli pesii merialueilla puuttomilla luodoilla ja niukkakasvuisilla sora- ja hiekkarannoilla, Pohjois-Suomessa avarilla rantahietikoilla ja -lietteillä, märillä palsasoilla ja kosteilla tunturinummilla. Muuttoaikaan linnut levähtävät rantojen ja jätealtaiden lietteillä. Tylli piipertää vilkkaasti hietikoilla ja lietteillä ja seisahtaa tuon tuosta noukkimaan matoja, kotiloita tai muita ötököitä.

Tylli pesii melko yleisenä merialueilla ja Kuusamosta Lappiin. Linnut lähtevät heinä–syyskuussa Euroopan lounais- ja Afrikan länsirannikoille ja palaavat pääosaksi huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara