Hyppää pääsisältöön

Tuhkimotarinoiden Sirpa: "Tuska Jonnyn kuolemasta oli niin suuri, että retkahdin ja aloin taas narkata.

Sirpa ja Jonny kävlevät käsi kädessä.
Sirpan tarina kerrottiin Tuhkimotarinoissa vuonna 2012. Sirpa ja Jonny kävlevät käsi kädessä. Kuva: Yle / Tuhkimotarinoita Tuhkimotarinoita,tuhkimotarinoiden sirpa

Sirpan tarina kerrottiin Tuhkimotarinoissa vuonna 2012. Sirpa ja hänen aviomiehensä Jonny rakastuivat toisiinsa yli 20 vuotta sitten. 10 vuoden ajan he käyttivät huumeita, kuljeskelivat kaduilla ja nukkuivat UFF:n keräyslaatikoissa. Pariskunta pääsi kuitenkin huumeista eroon ja aloitti uuden elämä. Elämä ei kuitenkaan sujunut niin kuin Sirpa ajatteli, vaan Jonny kuoli loppuvuodesta 2014.

Kaikki alkoi siitä, kun pariskunta lähti lomamatkalle raskaan syksyn jälkeen. Jonnylla oli vanhasta huume-elämästä muistuttava tatuointi, jonka päälle hän oli suunnitellut uuden kuvan.

- En innostunut siitä, että hän ottaisi tatuoinnin ulkomailla. Pelkäsin, että hän saa jonkun pöpön ja niinhän siinä sitten kävikin, Sirpa muistelee.

Kolme päivää ennen kuolemaansa Jonnylle tehtiin tatuointi rintaan, lähelle sydäntä.

- Luultavasti tästä tatuoinnista tuli infektio. Valmis tatuointi oli voideltu vaseliinilla, joka tukkii verisuonet ja näin myrkky ei päässyt pois. Jonny voi huonosti jo matkalla. Hän jopa pyörtyili, mutta ei suostunut lähtemään lääkäriin. Hän sanoi menevänsä lääkäriin vasta Suomessa.

Jonny kuoli nukkuessaan Sirpan viereen hotellihuoneessa

Sirpan ja Jonnyn piti lentää seuraavana päivänä Suomeen, kun Sirpa heräsi outoon ääneen keskellä yötä.

- Heräsin aamuyöllä ja kuulin korahduksia viereltäni. Soitin hotellin vastaanottoon, että soittavat ambulanssin. Vastaanottoapulainen tuli huoneeseemme ja tilasi lääkärin paikalle, ei ambulanssia. Jo tuossa vaiheessa yritin elvyttää Jonnya, Sirpa kertoo karmeasta yöstä.

Ambulanssi ei koskaan saapunut paikalle, mutta lääkäri tuli. Elvytys ei kuitenkaan enää auttanut. Jonny kuoli 6.12.2014.

- Jonnyn kuolinsyytä tutkittiin ja todettiin, että kyseessä oli myrkytyskuolema. Suomessa tutkimuksia jatkettiin ja selvisi, että infektion vuoksi Jonnyn sydän petti. Jonnyllä oli ollut sydämen kanssa ongelmia jo aiemmin, kun hän innostui juoksemaan maratoneja.

Sirpan aviomies Jonny kylvyssä.
Kuva Jonnysta pariskunnan viimeiseltä yhteiseltä matkalta. Sirpan aviomies Jonny kylvyssä. Kuva: Sirpan kotialbumi Tuhkimotarinoita

”Narkkasin viikkoja 10 vuoden tauon jälkeen”

Sirpalla oli vaikeuksia selviytyä miehensä kuolemasta. Hän asui Jonnyn kuoleman jälkeen yksin parikunnan kodissa Tammisaaressa. Yksinäisyys kävi niin ylitsepääsemättömäksi, että hän masentui.

- Ajattelin, että elämällä ei ole enää merkitystä. Halusin luovuttaa. Olisin halunnut kuolla Jonnyn sijaan.

Eikä mennyt kauaa, kun huumeet olivat taas kuvioissa. Sirpa aloitti aineiden käytön uudelleen yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

- Tuska Jonnyn kuolemasta oli niin suuri, että retkahdin ja aloin taas narkata. Halusin itseni hengiltä. Ajattelin, että kaikki on mennyttä, ikinä ei voi enää tapahtua mitään hyvää. Narkkasin viikkoja, sillä millään ei ollut enää mitään väliä.

Uusi rakkaus yllätti

- Ymmärsin hyvin pian, ettei näin voi jatkua. Aineet eivät olleet se, mitä halusin elämältä. Siltä istumalta tein päätöksen lopettamisesta.

Sirpa ei ole koskaan tarvinnut aineista irti päästäkseen vieroitusta tai hoitoa, ei tälläkään kertaa.

- Kun olin tajunnut, että näin ei voi jatkua, vaan aineiden käytön on loputtava, muutin pois Tammisaaresta. En tarvinnut vieroitukseen erityistä hoitoa. Lapset olivat tietysti huolissaan repsahduksestani ja olivat helpottuneita, kun kykenin lopettamaan. Nyt pystyn elämään normaalia elämää, enkä palaa aineisiin enää, siinä ei ole mitään järkeä.

Sirpa oli ajatellut, että Jonnyn kuoleman jälkeen hän elää loppuelämänsä yksin, mutta jälleen kerran elämä yllätti Sirpan. Hän rakastui uudelleen.

- Ajattelin, etten koskaan enää pysty rakastamaan. Mutta kun nykyisen avomieheni kanssa tapasimme ja tutustuimme, huomasimme, että meillä on paljon yhteistä.

Uutenavuotena Sirpa meni kihloihin ja tuntee voivansa nyt taas paremmin. Vaikka fyysisesti hän on päässyt eroon huumeista, on elämässä paljon vielä asioita, jotka täytyy saada järjestykseen, jotta täysin normaali elämä voi jatkua.

- Tulevaisuuden suunnitelmiani on mennä naimisiin ja saada asioita järjestymään niin, että pääsisin töihin. Haluan taas liikkua, kuntoilla ja voida hyvin, Sirpa kertoo haaveistaan.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Tuhkimopäivä: Huutokauppaa, ystäviä ja yksisarvisia

  Huutokauppa ja yksisarvishoito värittivät Anskun päivää.

  Pari vuotta sitten Ansku olisi toivonut tuhkimopäivältään adrenaliinia, laskuvarjohyppyä ja miesstrippareita. Elämäntilanteen vilkastuttua vähän liiaksikin hän lopulta toivoi jotain rauhallisempaa ja ystävät laittoivat tuumasta toimeen.

 • Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

  Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

  Ulla halvaantui 15-vuotiaana ja päätyi pyörätuoliin. Nyt hän ajaa ratamoottoripyörää ja on kahden lapsen äiti. Heikkojakin hetkiä on ollut - ainakin aluksi. Tuhkimotarinoiden kolmannen tuotantokauden päähenkilöt tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Mitä kuuluu, Ulla? -jakson kuvauksissa. He löysivät paljon yhtäläisyyksiä niin toistensa itsetuhoisista ajatuksista, identiteetin rakentamisesta kuin selviytymiskeinoistaankin.

 • TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

  Mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöille kuuluu nyt?

  TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

 • Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

  Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

  Nannan pikkuveli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa ja lopulta mielisairaalaan. Pikkuveli Jussi oli menettänyt juuri veljensä ja joutui nyt pelkäämään siskonsa elämän puolesta. Miltä tuntuu pelätä läheisensä satuttavan itseään?