Hyppää pääsisältöön

Biisianalyysissä Ei riidellä enää: Chisu teki uransa intensiivisimmän kappaleen – ja se on paljon sanottu tämän artistin kohdalla

Joskus saattaisi tehdä hyvää vähän riidellä. Vai mitä?

Chisu. // Kuva: Warner / Promokuva

Nyt lähti.

Chisusta ei ole paljon kuulunut viime syksyn Vain elämää -kauden jälkeen, mutta nyt hänestä kuuluu ja kuuluukin kunnolla: artisti julkaisi tänään 17. toukokuuta Ei riidellä enää -kappaleen. Eletrovaikutteinen biisi ilmestyi yllätyksenä faneille, sillä Chisu ei ollut markkinoinut sitä etukäteen.

Chisu – Ei riidellä enää _Ei riidellä enää _on mahtipontinen, intensiivinen ja jylhä kappale – jylhempi kuin mikään Chisun aiemmin julkaisema biisi. Tämä menee massiivisuusmittarilla jopa Sabotagen, Sama nainen -kappaleen ja Mun koti ei oo täällä -biisin ohi.

Chisu on aina ollut hyvin mahtipontinen artisti. Artistin vuonna 2015 julkaisema Polaris-albumi on pullollaan isoja biisejä. Levyllä on mukana Ylioppilaskunnan mieskuoro, joka tuo lisää syvyyttä kappaleisiin. Kuoro oli mukana myös esimerkiksi laulajan Ruisrock-keikalla viime vuonna.

Nyt Chisu on uudistanut tuotantoaan elektronisempaan suuntaan: aiemmin hänen tuotantonsa on ollut hieman iskelmävaikutteista, Ei riidellä enää on sen sijaan kuin tehty juuri tähän aikaan sopivaksi. Tai siis Chisu on tehnyt – artisti on tapojensa mukaisesti sanoittanut, säveltänyt ja tuottanut kappaleen itse.

Tässä mielessä Chisu tekee tällä kappaleella saman kuin Vesala toukokuun alussa julkaisemallaan dancehall-tyylisellä Muitaki ihmisii -kappaleella: molemmat pop-musiikin kestotähdet ovat uudistaneet tuotantoaan niin, että se kuulostaa vuodelta 2017.

Artisti on tapojensa mukaisesti sanoittanut, säveltänyt ja tuottanut kappaleen itse.

Vaikka Ei riidellä enää on iso biisi, se on ensimmäisen puolentoista minuutin ajan samalla hyvin minimalistinen ja taiteellinen. Biisin alussa kappaleen taustat ovat hyvin riisutut ja tunnelma intiimi. Tätä tunnetta lisää Pipsa Hurmerinnan lausumat ranskankieliset lauseet.

Reilun puolentoista minuutin jälkeen biisin mahtipontisuus rävähtää esille, kun mukaan tuodaan säröä, perusbiittiä rikkovaa soundia.

Sen jälkeen Chisu laulaa:

miks me ei riidellä enää
ei riidellä enää
ei riidellä enää
ei riidellä enää

ei voi olla hyvää
ei voi olla hyvää
et me ei riidellä enää
ei riidellä enää

Kappaleen sanoman voi yksinkertaisimmillaan tulkita siten, että suhteessa kuuluu riidellä silloin tällöin. Etteivät asiat voisi olla hyvin, kun me ei riidellä enää.

Mutta koska kyseessä on Chisu, yksi Suomen lahjakkaimmista biisinkirjoittajista, kappaleen sanoma ei todennäköisesti ole näin suppea.

Riitelyn voi tulkita tarkoittavan ylipäänsä vaikeiden asioiden käsittelyä yhdessä kumppanin kanssa. Jos ongelmia ei kohtaa, ne voivat jäädä jyskyttämään takaraivoon, jolloin elämästä voi kadota suurin hohto ja intohimo. Silloin voi huomata, että liekki on sammunut.

Jos ongelmia ei edes halua ratkoa, suhde voi muuttua pelkäksi kulissiksi, jossa ollaan, kun rohkeus ei riitä muuhun.

Mutta ei tässä ole pakko olla edes kyse parisuhteesta. Yhtä hyvin kappaleen voi tulkita tarkoittavan yhden ihmisen suhdetta johonkin haastavaan tai mieltäpainavaan asiaan: onko elämä hyvin juuri nyt, vai pitäisikö haastaa itseä aiempaa enemmän? Pitäisikö luopua jostain tai alkaa tehdä jotain, jolla on merkitystä?

Mutta tulkitseepa kappaleen sanoman miten tahtoo, tässä on aineksia yhdeksi vuoden 2017 isoimmista kotimaisista kappaleista.

Ei riidellä enää soi YleX:n päivän biisinä torstaina 18. toukokuuta.

Lue myös:

Biisianalyysissä Muitaki ihmisii: Vesala uudistuu popimpaan suuntaan upealla ihmissuhdekappaleella, josta tulee samaan aikaan mieleen Sia ja Antti Tuisku

Biisianalyysissä Rakkaus on lumivalkoinen: Robinin Vain elämää -riski uudistaa klassikon Justin Bieber -mausteilla

Biisianalyysissä Lande: Uudistuneesta Sini Sabotagesta tulee mieleen Stig

Biisianalyysissä Huolel: Töölön Ketterän uusi biisi on armotonta tykitystä, jonka Kuben fiitti kruunaa

Biisianalyysissä Paradise: The Rasmus teki onnistuneen paluun