Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: YouTube on huvin ja hyödyn runsaudensarvi – näin saat siitä enemmän irti

Digitreeni-artikkelin pääkuva. Teksti: Youtube, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa käsiteltyä Youtuben logoa.
Digitreeni-artikkelin pääkuva. Teksti: Youtube, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa käsiteltyä Youtuben logoa. Kuva: Yle / Pixabay CC0. Digitreenit,YouTube

YouTubesta tulee ensimmäisenä mieleen musiikkivideot, mutta kokonaisuudessaan YouTube on todellinen tiedon ja huvin runsaudensarvi. YouTubesta löytyvät ohjeet mihin tahansa kanapastan tekemisestä Volvon jakohihnan vaihtamiseen.

Mikä on YouTube?

  • Googlen omistama videopalvelu
  • perustettu 2005. Ensimmäinen YouTube-video on edelleen nähtävissä
  • Kaikki käyttäjät voivat lisätä sisältöä YouTubeen
  • Tekijänoikeuksin suojatun materiaalin julkaiseminen ilman lupaa on YouTubessa kielletty
  • YouTubea käyttää yli miljardi ihmistä

Kannattaako kirjautua?

YouTubea voit käyttää joko sisäänkirjautuneena tai ilman kirjautumista. Jos käytössäsi on Gmail, sinulla on automaattisesti myös oma YouTube-tili. Ja aina kun olet kirjautunut Gmailiin, olet kirjautunut myös YouTubeen.

Jos käytät YouTubea kirjautuneena voit ladata kanavallesi videoita, tehdä omia soittolistoja, kommentoida ja tykätä videoista. YouTube muistaa mitä olet aiemmin katsonut ja suosittelee sinua mahdollisesti kiinnostavia sisältöjä.

Ilman sisäänkirjautumista selaat YouTubea anonyymisti eikä selaushistoriasi tallennu Googlen muistiin. Toisaalta ilman kirjautumista et voi käyttää läheskään kaikkia YouTuben toimintoja.

Hakeminen YouTubesta

Voit hakea videoita kirjoittamalla hakusanat näytön ylälaidassa olevaan hakukenttään. Hakua voi sen jälkeen suodattaa monin tavoin, esimerkiksi videon pituuden tai latausajankohdan mukaan.

Hakutuloksia tulee yleensä paljon ja niiden suodattaminen voi olla järkevää. Esim. hakusanoilla “kalan fileointi” YouTube antaa yli 1500 hakutulosta. Voit suodattaa videoita esimerkiksi keston mukaan tai etsiä vain tekstitettyjä videoita. Klikkaa haluamaasi suodatinta ja kokeile eri vaihtoehtoja!

YouTuben hakuvalikko
Saat haun rajaukset esiin, kun klikkaat sanaa Suodata / Suodattimet tai mobiililaitteella oikean ylälaidan kuvaketta. YouTuben hakuvalikko YouTube,hakukone

Soittolistan tekeminen ja valmiin soittolistan tallentaminen

Kun olet kirjautuneena YouTubeen voit tehdä itseäsi kiinnostavista videoista soittolistoja. Niiden avulla videot löytyvät helposti myöhemminkin. Voit koota esimerkiksi ruokaresepteistä tai käsityöohjeista näppärän videokirjaston.

  • Klikkaa Lisää soittolistaan
  • Kirjoita hakukenttään soittolista, johon haluat videon lisätä tai tee uusi soittolista kirjoittamalla listan (valitsemasi) nimi alempaan tyhjään kenttään
  • Valitse onko lista julkinen (kaikki näkevät), piilotettu (vain ne, joille annat linkin näkevät) tai yksityinen (vain sinä näet)
Ohje soittolistan tekemiseen YouTubessa
Ohje soittolistan tekemiseen YouTubessa Digitreenit,Yle Oppiminen,YouTube

Voit hakea valmiita soittolistoja erilaisilla hakusanoilla ottamalla haussa käyttöön Soittolista-suodattimen. Valmiin soittolistan voit myös tallentaa itsellesi. Kun olet klikannut soittolistan auki, löydät otsikon alta Tallenna-painikkeen.

Tehdyt ja tallennetut soittolistat löydät näytön vasemman laidan valikosta. Voit myös jakaa tekemäsi soittolistan: klikkaa soittolista auki ja kopioi sen linkki selaimen osoitepalkista tai klikkaa Jaa-painiketta soittolistan otsikon alta.

Kuvassa näkyy YouTuben käyttäjän valikko, jossa soittolistat ovat
Kuvassa näkyy YouTuben käyttäjän valikko, jossa soittolistat ovat Digitreenit,Yle Oppiminen,Soittolista,YouTube

Vinkkejä YouTuben käyttöön

Rajoitettu tila. Jos lapset käyttävät YouTube-tiliäsi, voit laittaa tilisi niin sanottuun rajoitettuun tilaan. Tällöin YouTube ei näytä sopimattomaksi merkittyä tai asiatonta sisältöä. Tämä rajoitin ei ole 100% kattava, mutta blokkaa huomattavan osan lapsille sopimattomasta sisällöstä pois. Kun rajoitettu tila on käytössä, et myöskään näe katsomiesi videoiden kommentteja.

Rajoitetun tilan saa päälle menemällä minkä tahansa YouTube-sivun alalaitaan ja klikkaamalla Rajoitettu tila Ei käytössä - Käytössä - Tallenna

Elokuvien ostaminen ja vuokraaminen. Vaikka suurin osa sisällöstä on ilmaista niin YouTubessa on mahdollista myös ostaa tai vuokrata videoita. Maksullisen sisällön tunnistat videolinkin vieressä olevasta hintapainikkeesta. Jos haluat etsiä myytäviä tai vuokrattavia elokuvia, kirjoita hakukenttään YouTube elokuvat.

Linkin jakaminen videon keskeltä Voit jakaa videon kopioimalla selaimen osoitekentästä sen osoitteen tai klikkaamalla videon alta jaa-painiketta. Joskus tärkein asia on videon keskellä. Voit jakaa linkin, joka vie suoraan videon oikeaan kohtaan. Kun olet haluamassasi kohdassa, klikkaa hiiren oikeaa painiketta ja valitse Kopioi URL-osoite nykyisestä kohdasta.

Videon kelaaminen Jos käytät YouTubea mobiililaitteella sinun kannattaa ladata YouTuben oma applikaatio. Jos käytät YouTube-appsia voit helposti liikkua videolla. Klikkaamalla sormella videon vasenta laitaa 2 kertaa video siirtyy 10 sekuntia taaksepäin. Ja vastaavasti klikkaamalla oikeaa laitaa video siirtyy 10 sekuntia eteenpäin.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
28.6.17 ja 13.10.17: Pääkuvan uusi pohja.

Digitreenit