Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Opi taitavammaksi Youtuben käyttäjäksi

Nuori nainen puhelin ködessä, etualalla siveltimiä ja muita maalaustarvikkeita.
Nuori nainen puhelin ködessä, etualalla siveltimiä ja muita maalaustarvikkeita. Kuva: Bruce Mars / Unsplash Digitreenit,Youtube,digitaidot,sosiaalinen media

Videopalvelu Youtube on todellinen tiedon ja huvin runsaudensarvi. Lähes mihin tahansa pulmaan löytyy ohjevideoita: öljyvärimaalauksesta Volvon jakohihnan vaihtamiseen. Opettele Youtuben käytön perusteita, niin löydät hakemasi paremmin ja saat palvelusta enemmän irti.

Jutusta löydät vinkkejä näihin aiheisiin:

1. Youtubeen kirjautuminen sekä oma Youtube-kanava
2. videoiden hakeminen
3. automaattinen toisto
4. mainokset
5. soittolistan teko.

Jutun lopussa on muutama Youtuben käyttöä helpottava bonusvinkki.

Mikä Youtube on?

  • Googlen omistama mainosrahoitteinen videopalvelu.
  • Perustettu 2005. Ensimmäinen Youtube-video on edelleen nähtävissä.
  • Alunperin Youtubessa oli lähinnä vaakavideoita. Vuonna 2021 mukaan tulivat lyhyet Shorts-pystyvideot. Mitä nuorempi käyttäjä, sitä todennäköisemmin hän katsoo vain Shorts-videoita.
  • Kaikki käyttäjät voivat lisätä sisältöä Youtubeen. Sisältö sijaitsee Youtubessa käyttäjien kanavilla.
  • Tekijänoikeuksin suojatun materiaalin julkaiseminen ilman lupaa on Youtubessa kielletty.
  • Youtube toimii tietokoneella ja mobiililaitteilla. Puhelimella ja tabletilla käyttö on helpointa Youtube-sovelluksella. Useimmissa älytelevisioissa on myös Youtube-sovellus.
  • Youtubella on myös joukko erillisiä sovelluksia, kuten YouTube Music ja lasten YouTube Kids.

1. Kannattaako Youtubeen kirjautua?

Youtubea voit käyttää sekä sisäänkirjautuneena että ilman kirjautumista.

Jos käytät Gmail-sähköpostia, sinulla on automaattisesti Google-tili – joka on samalla Youtube-tili. Aina kun olet kirjautunut Gmailiin tai Google-tilillesi, olet kirjautuneena myös Youtubessa.

Voit mainiosti katsoa videoita Youtubessa myös kirjautumatta. Silloin et kuitenkaan voi käyttää kaikkia palvelun ominaisuuksia.

Vain kirjautuneena voit:

  • katsoa Youtubeen kertynyttä dataasi ja säätää omia asetuksiasi
  • tykätä videoista
  • tilata haluamiasi kanavia eli seurata niitä. Tilaukset ovat nimestään huolimatta ilmaisia (näet mainoksia)
  • merkitä videoita talteen Katso myöhemmin -listalle.
Kuvakaappaus Youtube-sovelluksen päävalikosta puhelimessa.
Youtubessa näet päävalikosta, mitä kanavia seuraat eli tilaat. Tilaukset ovat ilmaisia. Kuvassa päävalikko puhelimessa. Kuvakaappaus Youtube-sovelluksen päävalikosta puhelimessa. Youtube,Digitreenit,digitaidot,tilaaja

Jotkut asiat vaativat kirjautumisen lisäksi sitä, että luot oman Youtube-kanavasi. Silloin voit:

  • kommentoida videota
  • tehdä itse nimeämiäsi soittolistoja
  • ladata Youtubeen omia videoitasi.

Oma kanavasi on ikäänkuin henkilöllisyytesi Youtubessa. Kanavan luominen on periaatteessa nopeaa. Voit keksiä itsellesi nimimerkin, joten omalla nimellä ei ole pakko esiintyä. Googlen ohjeilla pääset eteenpäin.

Kun olet kirjautunut, Youtube muistaa, mitä olet aiemmin katsonut ja suosittelee sinua mahdollisesti kiinnostavia sisältöjä. Myös käytöksesi Googlen muissa palveluissa vaikuttaa suosituksiin.

Mobiililaitteiden Youtube-sovelluksesta löytyy myös yksityisen selauksen tila eli incognito-tila. Kun käytät sitä, selauksesi on jonkin verran yksityisempää eikä Youtube muista incognito-tilassa katsomiasi videoita. Klikkaa profiilikuvaasi ja valitse listalta Ota incognito-tila käyttöön.

Kuvakaappauksia Youtubesta: Kirjautuneen kuvakkeessa nimikirjain tai incognito-tilaa ilmaiseva hattupää-ikoni.
Kirjautuneena näet ympyrässä kuvasi tai nimikirjaimesi (ylempi kuva). Hattuhahmon kuvake kertoo Incognito-tilasta (alla). Kuvakaappauksia Youtubesta: Kirjautuneen kuvakkeessa nimikirjain tai incognito-tilaa ilmaiseva hattupää-ikoni. Youtube,Digitreenit,digitaidot,incognito

2. Saat parempia hakutuloksia suodattimilla

Voit hakea Youtubesta videoita kirjoittamalla hakusanat näytön ylälaidassa olevaan hakukenttään. Puhelimessa ja tabletissa hakukenttä aukeaa suurennuslasin kuvasta.

Hakutuloksia tulee yleensä paljon. Esimerkiksi haulla “kalan fileointi” Youtube antaa satamäärin tuloksia.

Joskus hakutulosten kärjessä on mainoksia. Erotat ne merkinnästä Mainos.

Youtubessa hakuja on helppo rajata eli suodattaa. Se kannattaa opetella!

Tietokoneella suodatin on hakutulosten yläpuolella. Puhelimella ja tabletilla paina kolmeen pisteen kuvaa oikeassa ylälaidassa ja valitse Suodattimet.

Voit rajata hakuja esimerkiksi latauspäivän tai keston mukaan – tai etsiä vain tekstitettyjä videoita. Klikkaa haluamiasi suodattimia ja kokeile eri vaihtoehtoja!

Kuvakaappaus Youtuben hakusuodattimesta.
Suodattimella voit etsiä vaikkapa tietyn pituisia videoita Kuvakaappaus Youtuben hakusuodattimesta. Youtube,Digitreenit,digitaidot,Sisällön suodatus

3. Automaattinen toisto on oletuksena päällä

Youtubessa on oletuksena päällä automaattinen toisto. Silloin hakutulostasi vastaava seuraava video alkaa itsestään, kun edellinen loppuu.

Automaattisen toiston saa pois näpäyttämällä liukupainiketta. Puhelimissa se löytyy videon ylälaidasta, isoimmissa näytöissä useimmiten alhaalta.

Kuvakaappaus Youtuben videonäkymästä, automaattisen toiston kytkin korostettuna.
Automaattisen toiston täppä löytyy näytöltä. Jos ei sitä näy, näpäytä videota. Kuvakaappaus Youtuben videonäkymästä, automaattisen toiston kytkin korostettuna. Youtube,Digitreenit,digitaidot,Automaatti

4. Ilmaisversiossa et voi välttää mainoksia

Youtube on mainosrahoitteinen. Ainoa varma keino katsoa videoita ilman mainoksia on hankkia maksullinen Youtube Premium -versio.

Mainoksia saattaa näkyä ennen videoita, niiden alussa tai kesken kaiken ruutuun ponnahtavassa ikkunassa. Puhelimessa mainokset ilmestyvät usein pystynäytön alalaitaan.

Youtuben ilmaisversiossa voit usein sulkea mainokset muutaman sekunnin jälkeen. Teet sen Ohita mainos -painikkeesta tai mainosikkunan kulmassa olevasta valikosta tai ruksista. Youtube näyttää myös mainoksia, joita et voi ohittaa.

Kuvakaappaus Youtubesta, korostettuna painike Ohita mainos.
Joskus mainoksia pyörii useampikin kappale. Saat mainoksen kiinni, jos näet täpän Ohita mainos. Kuvakaappaus Youtubesta, korostettuna painike Ohita mainos. Youtube,Digitreenit,digitaidot,mainoskampanja

YouTubessa, kuten muissakin Googlen tuotteissa voit valita, näetkö personoituja eli käyttäytymiseesi perustuvia mainoksia vai et. Säädät tätä Google-tilisi Asetuksista kohdasta Mainosasetukset.

Mainosten määrään et voi ilmaisversiossa vaikuttaa.

Kuvakaappaus Youtubesta, videon alapuolella näkyy mainos ja korostettuna on 3 pallon valikkokuvake.
Youtubessa suljet videon alapuolelle ilmestyvän mainoksen valitsemalla kolmen pallon valikosta Peru. Kuvakaappaus Youtubesta, videon alapuolella näkyy mainos ja korostettuna on 3 pallon valikkokuvake. Youtube,Digitreenit,digitaidot,mainoskampanja

5. Näin teet soittolistoja

Kun olet kirjautuneena YouTubeen ja olet luonut oman Youtube-kanavasi voit tehdä itseäsi kiinnostavista videoista soittolistoja.

Niiden avulla videot löytyvät helposti myöhemminkin. Voit koota esimerkiksi ruokaresepteistä tai polkupyörän huolto-ohjeista näppärän videokirjaston.

Kuvakaappaus Youtubesta, valikossa korostettu valinta Tallenna.
Videon tallennus myöhemmin katsottavaksi tai uudelle soittolistalle onnistuu videon alapuolelta. Kuvakaappaus Youtubesta, valikossa korostettu valinta Tallenna. Youtube,Digitreenit,digitaidot,soittolistat

Jos käytät Youtubea nettiselaimella, avaa sinua kiinnostava video katseluikkunaan. Valitse videon alta Tallenna tai paina kolmea päällekkäistä pistettä.

Jos käytät Youtubea sovelluksella, paina Tallenna kaksi kertaa ja valitse haluamasi soittolista. Yhdellä painalluksella video menee oletussoittolistaan eli kohtaan Katso myöhemmin.

Jos haluat luoda nimetyn soittolistan, valitse Tallenna soittolistaan > Uusi soittolista.

Anna soittolistallesi kuvaava nimi.

Valitse lopuksi onko soittolistasi Julkinen (jolloin kaikki näkevät sen), Piilotettu (vain linkin tietävät näkevät) vai Yksityinen (vain sinä näet).

Kuvakaappaus Youtubesta: Soittolistan julkisuuden voi valita 3 luokasta.
Youtubessa valitset soittolistasi julkisuusasteen kolmesta vaihtoehdosta. Kuvakaappaus Youtubesta: Soittolistan julkisuuden voi valita 3 luokasta. Digitreenit,Youtube,digitaidot,yksityisyys,Soittolista

Näet kaikki listaamasi videot päävalikon kohdassa Kirjasto.

Kolme bonusvinkkiä helpottamaan Youtuben käyttöä

1. Mobiililaitteilla videoita voit kelata 10 sekuntia eteen- tai taaksepäin napauttamalla ruudun oikealle puolella (eteenpäin kelatessa) tai vasemmalle puolelle (taaksepäin kelatessa).Tietokoneella saman toiminnon ajavat J- ja K-näppäimet.

2. Jos Youtube suosittelee sinulle videoita joita et halua nähdä, napauta videon vieressä olevaa kolmea pistettä ja valitse En ole kiinnostunut tai Älä suosittele kanavaa.

3. Koko näytön tilan saat päälle laitetta kääntämällä tai vetämällä videota sormella ylöspäin.

Youtubesta löydät myös digiopastusta

Parhaiten löydät digiopastusta tai -apua omilla hakusanoillasi. Laita hakusanoihin myös jotain tietoa laitteestasi – esimerkiksi, onko sinulla Android-puhelin vai iPhone.

Jos ymmärrät englantia, löydät Youtubesta ohjevideon lähes mihin tahansa digipulmaan.

Tässä muutama suomenkielinen vinkki. Vaikka videot on tehty seniori-ikäisille, niistä voi olla muillekin hyötyä:
Opastusjärjestö Enterin kanava
SeniorSurf-toiminnan videot

Lisää ohjeistusta Youtuben käyttöön löydät sen omilta ohjesivuilta.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Muokkaukset:
12.12.19 Päivitetty Youtuben käyttäjämäärä.
24.1.20: Päivitetty artikkelin tiedot ja kuvat ajan tasalle. Lisätty kappaleet automaattisesta toistosta, mainosten sulkemisesta ja digiopastuksesta.
7.2.20: Otsikko vaihdettu (sen sanoma on ennallaan).
13.10.20: Eroteltu listat siitä, mitä voi tehdä kirjautuneena ja mikä vaatii omaa Youtube-kanavaa. Täsmennetty soittolistan teko-ohjetta.
24.10.22: Artikkeli kauttaltaan ajan tasalle.

Keskustele