Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: YouTube on huvin ja hyödyn runsaudensarvi – näin saat siitä enemmän irti

Digitreenien pääkuva, teksti Youtube.
Digitreenien pääkuva, teksti Youtube. Kuva: Pixabay CC0 / Yle. Digitreenit,YouTube

YouTubesta tulee ensimmäisenä mieleen musiikkivideot, mutta kokonaisuudessaan YouTube on todellinen tiedon ja huvin runsaudensarvi. YouTubesta löytyvät ohjeet mihin tahansa kanapastan tekemisestä Volvon jakohihnan vaihtamiseen.

Mikä on YouTube?

 • Googlen omistama videopalvelu
 • perustettu 2005. Ensimmäinen YouTube-video on edelleen nähtävissä
 • Kaikki käyttäjät voivat lisätä sisältöä YouTubeen
 • Tekijänoikeuksin suojatun materiaalin julkaiseminen ilman lupaa on YouTubessa kielletty
 • YouTubea käyttää yli miljardi ihmistä

Kannattaako kirjautua?

YouTubea voit käyttää joko sisäänkirjautuneena tai ilman kirjautumista. Jos käytössäsi on Gmail, sinulla on automaattisesti myös oma YouTube-tili. Ja aina kun olet kirjautunut Gmailiin, olet kirjautunut myös YouTubeen.

Jos käytät YouTubea kirjautuneena voit ladata kanavallesi videoita, tehdä omia soittolistoja, kommentoida ja tykätä videoista. YouTube muistaa mitä olet aiemmin katsonut ja suosittelee sinua mahdollisesti kiinnostavia sisältöjä.

Ilman sisäänkirjautumista selaat YouTubea anonyymisti eikä selaushistoriasi tallennu Googlen muistiin. Toisaalta ilman kirjautumista et voi käyttää läheskään kaikkia YouTuben toimintoja.

Hakeminen YouTubesta

Voit hakea videoita kirjoittamalla hakusanat näytön ylälaidassa olevaan hakukenttään. Hakua voi sen jälkeen suodattaa monin tavoin, esimerkiksi videon pituuden tai latausajankohdan mukaan.

Hakutuloksia tulee yleensä paljon ja niiden suodattaminen voi olla järkevää. Esim. hakusanoilla “kalan fileointi” YouTube antaa yli 1500 hakutulosta. Voit suodattaa videoita esimerkiksi keston mukaan tai etsiä vain tekstitettyjä videoita. Klikkaa haluamaasi suodatinta ja kokeile eri vaihtoehtoja!

YouTuben hakuvalikko
YouTuben hakuvalikko YouTube,hakukone

Soittolistan tekeminen ja valmiin soittolistan tallentaminen

Kun olet kirjautuneena YouTubeen voit tehdä itseäsi kiinnostavista videoista soittolistoja. Niiden avulla videot löytyvät helposti myöhemminkin. Voit koota esimerkiksi ruokaresepteistä tai käsityöohjeista näppärän videokirjaston.

 • Klikkaa Lisää soittolistaan
 • Kirjoita hakukenttään soittolista, johon haluat videon lisätä tai tee uusi soittolista kirjoittamalla listan (valitsemasi) nimi alempaan tyhjään kenttään
 • Valitse onko lista julkinen (kaikki näkevät), piilotettu (vain ne, joille annat linkin näkevät) tai yksityinen (vain sinä näet)
Ohje soittolistan tekemiseen YouTubessa
Ohje soittolistan tekemiseen YouTubessa Digitreenit,Yle Oppiminen,YouTube

Voit hakea valmiita soittolistoja erilaisilla hakusanoilla ottamalla haussa käyttöön Soittolista-suodattimen. Valmiin soittolistan voit myös tallentaa itsellesi. Kun olet klikannut soittolistan auki, löydät otsikon alta Tallenna-painikkeen.

Tehdyt ja tallennetut soittolistat löydät näytön vasemman laidan valikosta. Voit myös jakaa tekemäsi soittolistan: klikkaa soittolista auki ja kopioi sen linkki selaimen osoitepalkista tai klikkaa Jaa-painiketta soittolistan otsikon alta.

Kuvassa näkyy YouTuben käyttäjän valikko, jossa soittolistat ovat
Kuvassa näkyy YouTuben käyttäjän valikko, jossa soittolistat ovat Digitreenit,Yle Oppiminen,Soittolista,YouTube

Vinkkejä YouTuben käyttöön

Rajoitettu tila. Jos lapset käyttävät YouTube-tiliäsi, voit laittaa tilisi niin sanottuun rajoitettuun tilaan. Tällöin YouTube ei näytä sopimattomaksi merkittyä tai asiatonta sisältöä. Tämä rajoitin ei ole 100% kattava, mutta blokkaa huomattavan osan lapsille sopimattomasta sisällöstä pois. Kun rajoitettu tila on käytössä, et myöskään näe katsomiesi videoiden kommentteja.

Rajoitetun tilan saa päälle menemällä minkä tahansa YouTube-sivun alalaitaan ja klikkaamalla Rajoitettu tila Ei käytössä - Käytössä - Tallenna

Elokuvien ostaminen ja vuokraaminen. Vaikka suurin osa sisällöstä on ilmaista niin YouTubessa on mahdollista myös ostaa tai vuokrata videoita. Maksullisen sisällön tunnistat videolinkin vieressä olevasta hintapainikkeesta. Jos haluat etsiä myytäviä tai vuokrattavia elokuvia, kirjoita hakukenttään YouTube elokuvat.

Linkin jakaminen videon keskeltä Voit jakaa videon kopioimalla selaimen osoitekentästä sen osoitteen tai klikkaamalla videon alta jaa-painiketta. Joskus tärkein asia on videon keskellä. Voit jakaa linkin, joka vie suoraan videon oikeaan kohtaan. Kun olet haluamassasi kohdassa, klikkaa hiiren oikeaa painiketta ja valitse Kopioi URL-osoite nykyisestä kohdasta.

Videon kelaaminen Jos käytät YouTubea mobiililaitteella sinun kannattaa ladata YouTuben oma applikaatio. Jos käytät YouTube-appsia voit helposti liikkua videolla. Klikkaamalla sormella videon vasenta laitaa 2 kertaa video siirtyy 10 sekuntia taaksepäin. Ja vastaavasti klikkaamalla oikeaa laitaa video siirtyy 10 sekuntia eteenpäin.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
28.6.17: Pääkuvan uusi pohja.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Media- ja digitaidot

 • Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.

 • Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

  Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

  Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.