Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Opi taitavammaksi Youtuben käyttäjäksi

Digitreeni-artikkelin pääkuva. Teksti: Youtube, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa ihminen pumppaa polkupyörän kumia.
Digitreeni-artikkelin pääkuva. Teksti: Youtube, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa ihminen pumppaa polkupyörän kumia. Kuva: Mårten Lampén, Yle Digitreenit,Youtube,digitaidot,sosiaalinen media

Videopalvelu Youtube on todellinen tiedon ja huvin runsaudensarvi. Mihin tahansa pulmaan löytyy ohjevideoita: kanapastan tekemisestä Volvon jakohihnan vaihtamiseen. Opettele Youtuben käytön perusteita, niin löydät hakemasi paremmin ja saat palvelusta enemmän irti.

Mikä Youtube on?

 • Googlen omistama mainosrahoitteinen videopalvelu.
 • Perustettu 2005. Ensimmäinen Youtube-video on edelleen nähtävissä.
 • Youtubea käyttää 1,9 miljardia ihmistä.
 • Kaikki käyttäjät voivat lisätä sisältöä Youtubeen. Sisältö sijaitsee Youtubessa käyttäjien kanavilla.
 • Tekijänoikeuksin suojatun materiaalin julkaiseminen ilman lupaa on Youtubessa kielletty.
 • Youtubea voi käyttää tietokoneella ja mobiililaitteilla. Puhelimella ja tabletilla käyttö on helpointa Youtube-sovelluksella. Myös uusissa älytelevisioissa on usein Youtube-sovellus.
 • Youtubella on myös joukko erillisiä sovelluksia, kuten YouTube Music ja lasten YouTube Kids.

Kannattaako Youtubeen kirjautua?

Youtubea voit käyttää sekä sisäänkirjautuneena että ilman kirjautumista.

Jos käytät Gmail-sähköpostia, sinulla on automaattisesti Google-tili – joka on samalla Youtube-tili. Aina kun olet kirjautunut Gmailiin tai Google-tilillesi, olet kirjautuneena myös Youtubessa.

Voit mainiosti katsoa videoita Youtubessa myös kirjautumatta. Silloin et kuitenkaan voi käyttää kaikkia palvelun ominaisuuksia.

Vain kirjautuneena voit:

 • katsoa Youtubeen kertynyttä dataasi ja säätää omia asetuksiasi
 • tykätä videoista
 • tilata haluamiasi kanavia eli seurata niitä. Tilaukset ovat nimestään huolimatta ilmaisia (näet mainoksia)
 • merkitä videoita talteen Katso myöhemmin -listalle.
Kuvakaappaus Youtubesta: sovelluksen päävalikko puhelimessa, korostettuna teksti Tilaukset.
Youtubessa näet päävalikosta, mitä kanavia seuraat eli tilaat. Tilaukset ovat ilmaisia. Kuvassa päävalikko puhelimessa. Kuvakaappaus Youtubesta: sovelluksen päävalikko puhelimessa, korostettuna teksti Tilaukset. YouTube,Digitreenit,digitaidot,tilaaja

Jotkut asiat vaativat kirjautumisen lisäksi sitä, että luot oman Youtube-kanavasi. Silloin voit:

 • kommentoida videota
 • tehdä itse nimeämiäsi soittolistoja
 • ladata Youtubeen omia videoitasi.

Oma kanavasi on ikäänkuin henkilöllisyytesi Youtubessa. Kanavan luominen on periaatteessa nopeaa. Voit keksiä itsellesi nimimerkin, joten omalla nimellä ei ole pakko esiintyä. Googlen ohjeilla pääset eteenpäin.

Kun olet kirjautunut, Youtube muistaa, mitä olet aiemmin katsonut ja suosittelee sinua mahdollisesti kiinnostavia sisältöjä. Myös käytöksesi Googlen muissa palveluissa vaikuttaa suosituksiin.

Kuvakaappaus Youtubesta: Aloitussivulla näkyy palvelun suosittelema video.
Youtube ja Google suosittelevat sisältöjä käyttäytymisesi perusteella. Kuvakaappaus Youtubesta: Aloitussivulla näkyy palvelun suosittelema video. YouTube,Digitreenit,digitaidot

Mobiililaitteiden Youtube-sovelluksesta löytyy myös yksityisen selauksen tila eli incognito-tila. Kun käytät sitä, selauksesi on jonkin verran yksityisempää. Klikkaa profiilikuvaasi ja valitse listalta Ota incognito-tila käyttöön.

Kuvakaappauksia Youtubesta: Kirjautumisikkuna, näkymä kirjautuneena ja incognito-tilan kuvake.
Ylinnä: Kun et ole kirjautunut, yläkulman ympyrässä on anonyymi hahmo. Keskellä: Kirjautuneena näet ympyrässä kuvasi tai nimikirjaimesi. Alla: Käytössä incognito-tila. Kuvakaappauksia Youtubesta: Kirjautumisikkuna, näkymä kirjautuneena ja incognito-tilan kuvake. YouTube,Digitreenit,digitaidot,incognito

Saat parempia hakutuloksia suodattimilla

Voit hakea videoita kirjoittamalla hakusanat näytön ylälaidassa olevaan hakukenttään. Puhelimessa ja tabletissa hakukenttä aukeaa suurennuslasin kuvasta.

Hakutuloksia tulee yleensä paljon. Esimerkiksi haulla “kalan fileointi” Youtube antaa satamäärin tuloksia.
Joskus hakutulosten kärjessä on mainoksia. Erotat ne merkinnästä Mainos.

Youtubessa hakuja on helppo rajata eli suodattaa. Se kannattaa opetella!

Tietokoneella suodatin on hakutulosten yläpuolella. Puhelimella ja tabletilla klikkaa hakusuodattimen kuvaa oikeassa ylälaidassa.

Voit rajata hakuja esimerkiksi latauspäivän tai keston mukaan – tai etsiä vain tekstitettyjä videoita. Klikkaa haluamiasi suodattimia ja kokeile eri vaihtoehtoja!

YouTuben Suodata-kuvake tietokoneella ja puhelimen sovelluksella.
Tietokoneella Youtuben suodatin löytyy hakutulosten yläpuolelta. Puhelimessa näet vain suodattimen kuvakkeen (alempana). YouTuben Suodata-kuvake tietokoneella ja puhelimen sovelluksella. Youtube,Digitreenit,digitaidot,Sisällön suodatus

Youtubessa on myös maksullisia elokuvia

YouTubessa on erikseen ostettavia tai vuokrattavia videoita. Löydät ne päävalikon kohdasta YouTube-elokuvat tai kirjoittamalla hakuun elokuvat.

Hinta selviää, kun etenet painikkeilla Osta / Osta tai vuokraa.

Rajoitettu tila suodattaa pois aikuisille tarkoitettua sisältöä

Lapsille Youtube on ristiriitainen paikka. Harmitonkin video saattaa muuttua järkyttäväksi kesken kaiken. Myös mainokset voivat sisältää lapsille sopimatonta sisältöä.

Pienelle lapselle voit luoda oman Youtube Kids -profiilin. Youtube Kids on 3-9-vuotiaille suunnattu erillinen sovellus. Se sisältää “lapsille sopivia” mainoksia.

Toinen vaihtoehto on niin sanottu rajoitettu tila. Tällöin Youtube karsii pois aikuisille suunnattua sisältöä. Täydellisen kattava suodatin se ei kuitenkaan ole. Kun rajoitettu tila on käytössä, et näe katsomiesi videoiden kommentteja.

Rajoitetun tilan saat päälle eri laitteilla Googlen ohjeiden avulla.

Huomaathan, että rajoitettu tila pitää laittaa erikseen päälle joka selaimessa ja joka laitteella.

Automaattinen toisto on oletuksena päällä

Youtubessa on oletuksena päällä automaattinen toisto. Silloin hakutulostasi vastaava seuraava video alkaa itsestään, kun edellinen loppuu.

Puhelimessa automaattisen toiston saa päältä Asetuksista oman profiilikuvan takaa.

Isommalla näytöllä “jonossa olevat” videot näkyvät oikeassa laidassa. Automaattisen toiston voi täpätä pois niiden yläpuolelta.

Kuvakaappaus Youtubesta: Automaattisen toiston täppä puhelimessa ja tietokoneessa.
Youtuben automaattisen toiston saa puhelimessa pois oman profiilikuvan alta asetuksista. Tietokoneella toiston täppä näkyy oikeassa ylälaidassa. Kuvakaappaus Youtubesta: Automaattisen toiston täppä puhelimessa ja tietokoneessa. YouTube,Digitreenit,digitaidot,Automaatti

Ilmaisversiossa et voi välttää mainoksia

Youtube on mainosrahoitteinen. Ainoa varma keino katsoa videoita ilman mainoksia on hankkia maksullinen Youtube Premium -versio.

Mainoksia saattaa näkyä ennen videoita, niiden alussa tai kesken kaiken ruutuun ponnahtavassa ikkunassa. Puhelimessa mainokset ilmestyvät usein pystynäytön alalaitaan.

Youtuben ilmaisversiossa voit yleensä sulkea mainokset viiden sekunnin jälkeen. Teet sen mainosikkunan kulmassa olevasta ruksista tai Ohita mainos -merkistä. Youtube voi näyttää myös mainoksia, joita ei voi ohittaa.

YouTubessa, kuten muissakin Googlen tuotteissa voit valita, näetkö personoituja eli käyttäytymiseesi perustuvia mainoksia vai et. Säädät tätä Google-tilisi Asetuksista kohdasta Mainosasetukset.

Mainosten määrään et voi ilmaisversiossa vaikuttaa.

Kuvakaappaus Youtubesta: Ponnahdusikkunassa näkyvä mainos suljetaan kulman ruksista.
Youtubessa videon päälle ilmestyvä mainos suljetaan pikkuruisesta ruksista. Kuvakaappaus Youtubesta: Ponnahdusikkunassa näkyvä mainos suljetaan kulman ruksista. YouTube,Digitreenit,digitaidot,mainoskampanja

Näin teet soittolistoja

Kun olet kirjautuneena YouTubeen ja olet luonut oman Youtube-kanavasi voit tehdä itseäsi kiinnostavista videoista soittolistoja.

Niiden avulla videot löytyvät helposti myöhemminkin. Voit koota esimerkiksi ruokaresepteistä tai käsityöohjeista näppärän videokirjaston.

Kuvakaappaus Yotubesta: Tallennus aukeaa kuvakkeesta, jossa on kolme päällekkäistä pistettä.
Youtube-sovelluksessa tallennus aukeaa kolmen päällekkäisen pisteen kuvakkeesta. Kuvakaappaus Yotubesta: Tallennus aukeaa kuvakkeesta, jossa on kolme päällekkäistä pistettä. YouTube,Digitreenit,digitaidot,Soittolista

Jos käytät Youtubea nettiselaimella, avaa sinua kiinnostava video katseluikkunaan. Valitse videon alta Tallenna tai paina kolmea päällekkäistä pistettä. Jos käytät Youtubea sovelluksella, paina kuvaketta, jossa on kolme päällekkäistä pistettä.

Esiin tulee vaihtoehtoja, kuten Katso myöhemmin ja Tallenna soittolistaan.

Jos haluat luoda nimetyn soittolistan, valitse Tallenna soittolistaan > Uusi soittolista.

Anna soittolistallesi kuvaava nimi.

Valitse lopuksi onko soittolistasi Julkinen (jolloin kaikki näkevät sen), Piilotettu (vain linkin tietävät näkevät) vai Yksityinen (vain sinä näet).

Kuvakaappaus Youtubesta: Soittolistan julkisuuden voi valita 3 luokasta.
Youtubessa valitset soittolistasi julkisuusasteen kolmesta vaihtoehdosta. Kuvakaappaus Youtubesta: Soittolistan julkisuuden voi valita 3 luokasta. Digitreenit,Youtube,digitaidot,yksityisyys,Soittolista

Näet kaikki listaamasi videot päävalikon kohdassa Kirjasto.

Youtubesta löydät myös digiopastusta

Parhaiten löydät digiopastusta tai -apua omilla hakusanoillasi. Laita hakusanoihin myös jotain tietoa laitteestasi – esimerkiksi, onko sinulla Android-puhelin vai iPhone.

Jos ymmärrät englantia, löydät Youtubesta ohjevideon lähes mihin tahansa digipulmaan.

Tässä muutama suomenkielinen vinkki. Vaikka videot on tehty seniori-ikäisille, niistä voi olla muillekin hyötyä:
Opastusjärjestö Enterin kanava
SeniorSurf-toiminnan videot

Lisää ohjeistusta Youtuben käyttöön löydät sen omilta ohjesivuilta.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
28.6.17 ja 13.10.17: Pääkuvan uusi pohja.
12.12.19 Päivitetty Youtuben käyttäjämäärä.
24.1.20: Päivitetty artikkelin tiedot ja kuvat ajan tasalle. Lisätty kappaleet automaattisesta toistosta, mainosten sulkemisesta ja digiopastuksesta.
7.2.20: Otsikko vaihdettu (sen sanoma on ennallaan).
13.10.20: Eroteltu listat siitä, mitä voi tehdä kirjautuneena ja mikä vaatii omaa Youtube-kanavaa. Täsmennetty soittolistan teko-ohjetta.

Digitreenit

Keskustele