Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Ranskan presidentinvaalit olivat merkittävä uutistapahtuma

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Nämä vastineet on julkaistu Lapin Kansassa sekä Ilkassa ja Pohjalaisessa 16.5.2017.

Lapin Kansan pääkirjoituksessa kirjoitettiin Ylen uutisoinnista liittyen Ranskan presidentinvaaleihin (Lapin Kansa 9.5.). Pääkirjoitus kritisoi sitä, miksi Yle uhrasi uutisaikaa vaalien käsittelyyn.

Ranskan vaalit olivat Euroopan tulevan suunnan kannalta erittäin keskeiset. Vaalien lopputuloksella on suuri vaikutus myös Suomeen, tuli valituksi kumpi tahansa loppusuoran ehdokkaista. Siksi Yle uutisoi ja taustoitti vaaleja laajasti.

Televisioon tehtiin Pariisista kaksi suoraa pääuutislähetystä ja yksi erikoislähetys sekä lisäksi yksi erikoislähetys radioon. Aihetta käsiteltiin myös verkossa. Lähetykset tehtiin Ylen budjettiraamien puitteissa, joten ylimääräisiä kuluja ei veronmaksajille koitunut. Televisiototeutus Ranskassa tehtiin yhteistyössä Euroopan Yleisradioliiton EBU:n kanssa. Ylen tiimi paikan päällä oli erittäin pieni ja merkittävä osa tuotannollisesta ja toimituksellisesta työstä tehtiin Pasilassa.

Julkisen palvelun mediatalona isojen kotimaisten ja kansainvälisten uutisten kertominen suomalaisille on Ylen tehtävä ja velvollisuus. Suomalaisten on tärkeää olla perillä ajankohtaisista asioista ja tapahtumista jo demokratian toimivuudenkin kannalta.

Marjo Ahonen
TV- ja radiolähetysten päällikkö
Yle Uutiset

Yle käsitteli presidenttiehdokkaita tasapuolisesti

R. S. Ala-Karvia kirjoitti Yle Uutisista liittyen Ranskan presidentinvaaleihin (Ilkka 9.5.). Ala-Karvia kritisoi lähetyksen siirtämistä Pariisiin ja sitä, ettei Yle uutisoinnissaan käsitellyt kahta ehdokasta tasapuolisesti, vaan jätti esimerkiksi haastattelematta Le Penin kannattajia gallupeissaan.

Ranskan vaalit olivat Euroopan tulevan suunnan kannalta erittäin keskeiset. Vaalien lopputuloksella on suuri vaikutus myös Suomeen, tuli valituksi kumpi tahansa loppusuoran ehdokkaista. Siksi Yle uutisoi ja taustoitti vaaleja laajasti.

Televisioon tehtiin Pariisista kaksi suoraa pääuutislähetystä ja yksi erikoislähetys sekä lisäksi yksi erikoislähetys radioon. Myös verkossa aihetta käsiteltiin laajasti. Lähetykset tehtiin Ylen budjettiraamien puitteissa, joten ylimääräisiä kuluja ei veronmaksajille koitunut. TV-toteutus Ranskassa tehtiin yhteistyössä Euroopan Yleisradioliiton EBU:n kanssa. Ylen tiimi paikan päällä oli erittäin pieni ja merkittävä osa tuotannollisesta ja toimituksellisesta työstä tehtiin Pasilassa.

Presidenttiehdokkaita myös käsiteltiin Ylen laajassa vaalitarjonnassa tasapuolisesti. Haastattelimme useaan eri kertaan eri ehdokkaiden kannattajia ja välitimme ehdokkaiden itsensä puheita ja esiintymisiä.

Marjo Ahonen
TV- ja radiolähetysten päällikkö
Yle Uutiset

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.