Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Skavlan ja muut suositut SVT:n ohjelmat säilyvät Ylen kanavilla

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä vastine on julkaistu Turun Sanomissa 17.5.2017.

Anna Kuusela kirjoitti Yle Teema & Fem -kanavapaikasta (TS 13.5.). On ilahduttavaa, että ruotsinkieliset sisällöt Ylen kanavilla kiinnostavat.

Kuuselalla on kuitenkin turhia pelkoja suosittujen SVT:n ohjelmien katoamisesta Ylen kanavilta kanavauudistuksen jälkeen. Esimerkiksi Skavlan ei suinkaan ole katoamassa vaan säilyy edelleen ohjelmistossa. Jatkossa se myös tekstitetään suomeksi, mikä saattaa ilahduttaa monia ja tuoda ohjelmalle uusia ystäviä.

On totta, että Ruotsin SVT Worldin ohjelmavirta ei enää Ylen kanavilla näy. Yle Femin kanavapaikalla esitetyllä SVT Worldin ohjelmistolla oli kokonaisuutena myös vähän katsojia. Uskomme, että kun ruotsinkielistä ohjelmaa – siis myös näitä suosittuja SVT:n ohjelmia – tarjotaan aiempaa mietitymmin ja harkitumpina aikoina, ne löytävät katsojansa paremmin.

Skavlanin lisäksi esimerkiksi visailuohjelma Vem vet mest?, Allsång på Skansen, Doobidoo ja På spåret siis säilyvät Ylen kanavilla. Tietysti seuraamme tarkasti, mitä muita uusia naapurimaan ohjelmia voisimme Suomessakin esittää. Maininnan arvoista on sekin, että Yle saa aiempaa enemmän oikeuksia julkaista Ruotsin television ohjelmia myös Yle Areenassa. Tämä varmasti ilahduttaa heitä, jotka eivät halua olla sidottuja perinteisen television ohjelma-aikoihin.

Kirjoittaja oli huolissaan suomenruotsalaisen tv-kulttuurin säilymisestä. Yle Femin omien ohjelmien määrä pysyy kanavauudistuksen jälkeenkin lähes entisellään. Ja juuri suomenruotsalaisen television kehittämisen kannalta uudistus on tärkeä: se mahdollistaa myös suomenruotsalaisen uuden television ja Yle Arenanin kehittämisen. Yhteinen kanavapaikka poikii myös uudenlaista yhteistyötä. Esimerkiksi ainutlaatuinen, uusi kaksikielinen kulttuuriohjelma on tekeillä.

Unni Malmgren
tv- ja radiopäällikkö, Svenska Yle