Hyppää pääsisältöön

Citizen Love -dokumentin ensi-ilta Englannissa oli menestys

Citizen Love -dokumenttielokuvan näytös Lontoossa pidettiin hipsterien valloittamassa Hackney Wickissä. Elokuvan tekijät Raimo Uunila ja Lauri Danska seikkailivat hipsterien mukana ja raportoivat tunnelmista paikan päältä.

Tapaamme Lauri Lovenja tyttöystävä Sylvia Mannin London Fieldsin vallatussa talossa. Raskas metallinen portti avautuu sisäpihalle, joka on täyttynyt vanhasta elektroniikasta ja jätesäkeistä. Maansiirtokoneet jyristelevät aidan takana ja paikallisjunat kiihdyttävät ohitse viereiseltä sillalta. Tontin reunassa nököttää paikalleen kasvanut pieni asuntovaunu, porukan asuinpaikkana toimii sen sijaan entinen varastorakennus.

Haastattelu keskeytyy toistuvasti viereiseltä purkutyömaalta kantautuviin pamauksiin ja junien kolinaan. Kaksi isoa, mutta ystävälliseltä vaikuttavaa vahtikoiraa tarkkailee pihan tapahtumia aidan takaa. Laurin turvaksi hankittu pittbull on sen sijaan keskittynyt leikkimään isolla kivenmurikalla.

Nuori mies Lauri Love tyttöystävänsä Sylvian kanssa
Lauri Love ja hänen tyttöystävänsä Sylvia Mann. Nuori mies Lauri Love tyttöystävänsä Sylvian kanssa Kuva: YLE kuvapalvelu/Raimo Uunila/Lauri Danska dokumenttiprojekti

Valituslupa myönnetty

Viime syksynä annetun luovutuspäätöksen jälkeen Lauri sai äskettäin hyviä uutisia: valituslupa seuraavaan oikeusasteeseen on myönnetty. Päivämäärää ei ole vielä määrätty, mutta Lauri toivoo sen olevan mahdollisimman myöhään.

Useita hänen juttuaan ajavia amerikkalaissyyttäjiä on erotettu Trumpin valinnan myötä, kertoo Lauri. Viime päivinä Lauri on myös kommentoinut Sky Newsin lähetyksessä National Health Servicen ja muun maailman tietojärjestelmiä lamauttanutta hyökkäystä.

Yksi harmistuksen aihe on, että viimesyksyisen luovutuspäätöksen jälkeen opiskeluoikeus yliopistossa evättiin. Tilanne tuntuu kulminoituvan piinalliseen odotukseen.

Ihmisiä portailla elokuvateatterin ulkopuolella
Ihmisiä portailla elokuvateatterin ulkopuolella Kuva: YLE kuvapalvelu/Raimo Uunila/Lauri Danska citizen love

Dokumentti saa raikuvat aplodit

Siirrymme kuulumisten vaihdon jälkeen Itä-Lontoon Hackney Wickiin. Citizen Love -elokuvan kutsuvieranäytökseen on kokoontunut Laurin ystäviä ja tukijoita, mukaanlukien räppäri Potent Whisper, hakkeripelintekijä ja talonvaltauspiireissä liikkuvia anarkisteja.

Graffiteillla koristeltu kanavanranta ja vanha tehdasmiljöö tarjoavat näytökselle asiaankuuluvat puitteet: satunnainen ohikulkija ei tänne eksy. Tunnelma salissa on emotionaalinen ja esitys saa raikuvat aplodit.

Aiheen parissa on pakko jatkaa

Elokuvalle nauretaan eri kohdissa kuin suomalaisessa ensi-illassa; nyanssit ja henkilöt ovat porukalle samaistuttavia. Myös sisko Natashalle lähetetään lämpimiä terveisiä. Laurin tilannetta on Britanniassa käsitelty lähinnä uutisten kautta: elämää ja läheisten tunnelmia kuvaavat jutut ovat puuttuneet kuvasta.

Meille elokuvantekijöinä aiheen parissa jatkaminen on itsestäänselvyys: ajankohtaisuus ja tulevat käänteet tarjoavat jatkuvasti uusia johtolankoja.

Esityksen toteutuksessa auttoivat Suomen Lontoon Instituutin mahtava tiimi ja London Arts Development Agencyn väki - suurkiitos heille.

Teksti ja kuvat:
Lauri Danska ja Raimo Uunila 17.5.2017 Kilburn, Lontoo

"Citizen Love" dokumentin ensi-ilta oli Dokumenttiprojektissa 13.2.2017. Dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.

Lisää aiheesta:

Dokumenttiprojekti: Citizen Love
Paleface taustoittaa suomalaishakkerin tarinaa - Love vastaan USA!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua