Hyppää pääsisältöön

"Ikä armahtaa paineista" – 70 vuotta täyttävä Paula Koivuniemi elää elämänsä parasta aikaa

Paula Koivuniemi Puoli seitsemän vieraana
Paula Koivuniemi Puoli seitsemän vieraana Puoli seitsemän,Paula Koivuniemi

Iskelmätaivaan kiintotähti Paula Koivuniemi täyttää kesäkuussa 70 vuotta ja on kiitollinen siitä, että saa tehdä sen hyvässä kunnossa rakastamaansa työtä tehden. Kun Koivuniemi 35 vuotta sitten levytti Aikuisen naisen, hän koki vielä olleensa ammatillisesti epävarma – ja kappaleestakin tuli hitti vasta paljon myöhemmin. Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Koivuniemi kokee, että naisartisteilla on miehiä kovemmat paineet.

Paula Koivuniemi levytti ensimmäisen levynsä syksyllä 1966. Seuraavana kesänä, tasan 50 vuotta sitten hän lähti ensimmäisille omille tanssilavakeikoilleen. Sitä ennen hän oli kiertänyt tanssilavoja jo maineikkaan haitaristi-isänsä orkesterin laulajana. Lapsuudenkodissa Seinäjoella iskelmä oli ollut aina läsnä: isän vieraana kävi kaikki sen ajan kuuluisat laulajat Olavi Virtaa myöten.

– Silloin olin niin nuori, että en ymmärtänyt keitä he olivat. Mutta sitten myöhemmin tietysti ymmärsin, muistelee Paula.

Paula Koivuniemi Puoli seitsemän vieraana
Paula Koivuniemi Puoli seitsemän vieraana Puoli seitsemän,Paula Koivuniemi

Alkuaikoina Koivuniemen oli vaikea luottaa siihen, että yleisöä todella tulee keikoille. Pelko alkoi helpottaa etenkin 1980-luvun alussa, kun Koivuniemi levytti peräkanaa monta hittiä: Tummat silmät, ruskea tukka, Sua vasten aina painautuisin, Sata kesää tuhat yötä, Luotan sydämen ääneen... Koivuniemi on kiitollinen pitkästä urastaan ja isoista hiteistä, jotka houkuttelevat keikoille aina uusia sukupolvia.

– Ihmiset haluavat kuulla niitä ja mä haluan laulaa niitä. Meillä on ihanat bileet aina keikoilla kun porukat laulavat hitti hitin perään. On se hienoa.

Meillä on ihanat bileet aina keikoilla.

Nykyisin Koivuniemen keikkojen päätöskappale on Aikuinen nainen, jonka hän levytti vuonna 1982. Kappale sai odottaa silti 2000-luvulle saakka, ennen kuin se nousi supersuosioon.

– Tein silloin tanssilavakeikkoja ja se ei ollut tanssittava kappale. Jätin sen laulamatta useita kertoja, koska ihmiset valittivat, että ei tätä voi tanssia.

Nykyisin tanssilavakeikat ovat Koivuniemen ohjelmistossa jääneet festareiden ja erilaisten tapahtumien varjoon: tänä kesänä hän tekee vain yhden lavakeikan, Ylöjärvellä Rönnin lavalla. Se on perinne, joka on jatkunut kesästä 1967 saakka.

Ulkonäköpaineet ahdistivat nuorena

Vaikka Koivuniemi on aina uskonut kykyihinsä ja tiennyt osaavansa laulaa, kalvoi epävarmuus laulajaa uran alussa pitkään. Erityisesti hän kärsi naislaulajiin kohdistuvista ulkonäköpaineista.

– Kyllähän naisartistin itsetunto on aina vähän huonompi kuin miehillä. Naisia kritisoidaan ja tarkastellaan enemmän kuin miehiä,

Ikä on kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja nyt epävarmuudet ovat taakse jäänyttä elämää.

– Ikä armahtaa. Ei ole niin rankka ja vaativa itselleen, vaan sallii ottaa jo vähän kevyemmin.

Olen todella erikoisasemassa ja onnellinen.

Paula Koivuniemi Puoli seitsemän vieraana
Paula Koivuniemi Puoli seitsemän vieraana Puoli seitsemän,Paula Koivuniemi

Paula Koivuniemi kokeekin elävänsä elämänsä parasta aikaa.

– Tämä on hienoa aikaa. Olen saanut olla hyvässä kunnossa, saan tehdä rakastamaani työtä ja ääni pelaa. Olen todella erikoisasemassa ja onnellinen.

70-vuotispäivä koittaa kesäkuussa. Päivänsankari ei tee juhlakiertueita eikä muutenkaan aio juhlia isosti.

– Mutta kyllä meille kahville saa tulla tai maljan nostamaan!

Katso Paula Koivuniemen koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa täältä:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän