Hyppää pääsisältöön

Kent är inte längre där – kaksiosaisessa dokumentissa jätetään tunteikkaat jäähyväiset Ruotsin suosituimmalle yhtyeelle

Kent-yhtye istuu ja poseeraa.
Dom är inte längre där: Kent. Kent-yhtye istuu ja poseeraa. Kuva: Peter Gehrke. Kent (yhtye),Teemalauantai,rock,teeman rockdokumentit

"Vi är inte längre där, vi är nån annanstans.”
Kaksiosainen dokumentti jättää jäähyväiset Kentille.

"Det här är sista sången, sista sången du får." Kaksiosainen dokumenttielokuva Kent: Vi är inte längre där kertoo Ruotsin suosituimman yhtyeen Kentin viimeisestä vuodesta. Siinä seurataan Kentin viimeisen albumin Då som nu för alltid tekoa New Yorkissa, viimeistä kiertuetta sekä viimeisiä tunteikkaita esiintymisiä Ruotsissa joulukuussa 2016.

Viimeisen vuoden kehyksissä dokumentti kertoo Kent-yhtyeen koko tarinan, alusta loppuun.

Eskilstunalaisten ystävysten perustaman bändin 26-vuotista historiaa ovat kertomassa nelikko Joakim Berg, Martin Sköld, Sami Sirviö ja Markus Mustonen sekä yhtyeen entiset jäsenet Martin Roos ja Harri Mänty. Ääneen pääsevät myös Kentin fanit, ystävät ja kollegat.

"Kent ei ollut vain oman sukupolvensa ääni vaan kaikkien itsensä ulkopuolisiksi, yksinäisiksi, surullisiksi ja pelokkaiksi tunteneiden ystävä. Iästä ja taustasta riippumatta", kirjoitti Anders Nilsson Hymn-verkkolehdessä dokumentin arviossa. "Ett värdigt farväl såväl till som från Sveriges största och bästa rockband."

Kent kävi viimeisellä kiertueellaan jättämässä jäähyväiset myös suomalaisille faneilleen. Samuli Knuuti kirjoitti Rumbassa Kentin viimeisestä Helsingin-keikasta näin: "Uransa ilmeisimmällä huipulla Kent ei siis lopettanut, vaan yhtye teki jotakin vielä hienompaa. Tunnistamalla omat rajansa ja tajuamalla kaiken olennaisen olleen jo sanotun he käänsivät tämän tietoisuuden voitokseen ja kaappasivat oman tarinansa taas omakseen. Kuten pitkän linjan ja pitkän matkan juoksija, joka tietää että myöhäiskauden pistesijat ovat joskus nuoruuden mitaleja arvokkaampia. Muistakaa heidät tällä tavalla."

Per Sinding-Larsenin ohjaama kaksiosainen dokumenttielokuva valmistui vain runsas viikko Kentin viimeisen keikan jälkeen, jouluksi 2016. Osat saivat ensi-iltansa SVT:llä peräkkäisinä päivinä. Suomen-ensi-ilta oli Teemalla 20.5.2017.

Muistakaa heidät tällä tavalla."― Samuli Knuuti Kentin jäähyväiskeikasta

Tällä kappaleella Kent ilmoitti lopettavansa:


Tämä oli Kentin viimeisen albumin viimeinen kappale:

Kentin kotisivut.

Uusinnat Teemalla lauantaina 8. ja 15.12.2018 myöhäisillassa sekä keskiviikkona 12. ja 19.12. klo 14.45. Areenassa 11.11. alkaen vuoden 2018 loppuun.

Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 7.11.2018.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa