Hyppää pääsisältöön

Maryan Abdulkarim: Mitä merkitsee turvallisuus, jos sitä ei ole kaikilla?

Maryan Abdulkarimin verkkolukupiiri alkaa
Maryan Abdulkarimin verkkolukupiiri alkaa Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Kirjojen Suomi,Maryan Abdulkarim,verkkolukupiiri

Ihailen kirjailijoita ja heidän tapaansa luoda lukijoille todellisuus, joka herättää tunteita ja ajatuksia. Ihailen heidän kykyään kuvailla tiloja ja tilanteita sellaisella herkkyydellä, että tunnen jakavani sen tilan sen hetken aikaa, kun luen kirjaa. Teen näin, vaikken samaistuisi kirjan henkilöihin tai tunnistaisi heidän arkisia kokemuksiaan.

Kirjan valinta lukupiiriä varten ei ollut kovin helppo. Halusin löytää kirjan, jonka kautta pääsisimme puhumaan minulle tärkeistä asioista. Turvauduin ystäväni apuun ja hän suositteli Reko Lundánin teosta Rinnakkain. Teoksen kuvaus vakuutti, ja valitsin sen lukupiirin kirjaksi harkittuani ensin paria eri vaihtoehtoa.

Mitä merkitsee turvallisuus ajassa, jossa toisen turvallisuuden haku saa meidät epäilemään omaa turvallisuuttamme? Tällaista pohdin, kun luin kirjan esittelyä.

Minuun vetosi ajatus oman paikkansa löytämisestä maailmassa.

Aikuisena lukijana haikailen välillä sitä miten lapsena luin tarinat ilman sen kummempaa analyysia. Tarinat kiehtovat edelleen, mutta maailma ympärilläni on muuttunut aikuisuuden myötä monimutkaisemmaksi, ja minusta on kasvanut lukijana vaativampi.

Kirjat ovat aina olleet minulle rakkaita. Kirjoista löysin tarinoita joihin uppoutua, ajatuksia jotka joskus tuntuivat hyvin vierailta ja joskus tutuilta. Löysin hahmoja joihin en osannut samaistua, mutta jotka tarjosivat ikkunan erilaiseen todellisuuten kuin missä elin. Kirjoista löysin myös muiden unelmia, joita joskus otin omakseni. Kymmenenvuotiaana luin kirjasarjaa venäläisestä orpotytöstä, jonka unelma kansallisbaletin tanssijaksi pääsemisestä toteutui. Omin senkin hetkeksi.

Jälkeenpäin ajateltuna koen, että minuun vetosi ajatus oman paikkansa löytämisestä maailmassa. Tyttökirjoja lukiessa unelmat koskivat perheellistymistä ja rakkauden löytymistä. Perry Masonin kirjoja lukiessa taas kiehtoi lakimiehen ura ja mysteerien ratkaiseminen sekä viattomien asiakkaiden puolustaminen.

Törmään yhä useammin siihen, että ymmärrän yhä vähemmän.

Edelleen minua kiehtovat ihmiset ja ihmiskohtalot. Kirjat ovat olleet tässä tärkeitä kumppaneita. Vaikka haluan ymmärtää, törmään yhä useammin siihen, että ymmärrän yhä vähemmän.

Määrittelemme itsemme usein suhteessa muihin; olen tässä koska tuo toinen on tuolla. Kenelle olemme mitäkin sukua tai kuinka ajatuksemme eroavat ideologisesti. Harvemmin osaamme määritellä itseämme tai ympäristöämme ilman sitä toista ihmistä tai erilaista ympäristöä. Ihmisinä olemme riippuvaisia toisistamme, matkamme ihmisiksi alkaa toisen kehossa ja loppujen lopuksi, monen matka päättyy niin että paikalla on ihminen tai useampi.

Rakennamme tulevaisuutta, vaikka emme tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Luotan siihen, että Reko Lundánin Rinnakkain antaa paljon pohdittavaa ja keskusteltavaa. 13-vuotta julkaisunsa jälkeen kirjan teema, me ja muut, on edelleen ajankohtainen. Tarve löytää turvallinen tila on yhtä tosi tänään kuin se on aina ennenkin ollut, mutta tämän päivän haasteet tuntuvat monimutkaisilta ja vaikeammilta ratkoa.

Mietin, olemmeko tässä oikeasti niin erityisasemassa kuin annamme itsemme ymmärtää. Vai onko kyse kuitenkin siitä, että emme osaa suhtautua omaan aikaamme samalla tavalla kuin aiempien sukupolvien vaiheisiin? Siitä että emme itse kirjoita tarinaa ajastamme? Koska elämään vaikuttavat niin monet itsestä riippumattomat asiat, emme voi varmuudella tietää, mitä tapahtuu seuraavaksi. Silti rakennamme tulevaisuutta.

Historia tulee varmasti käsittelemään tätä aikaa. Silloin tarinat ovat muotoutuneet ja siitä kuinka olemme käsitelleet mm. kysymyksiä vieraudesta ja turvallisuudesta, vedetään johtopäätöksiä. Kuinka käsittelemme nykyisyyttä, jakoa meihin ja muihin tässä ajassa?

Itselläni on edelleen se sama tarve löytää oma paikkani maailmassa, mutta nyt ehkä enemmän ajatuksen tasolla. Ajattelen kuitenkin, että nyt osaan määritellä paremmin mitä se tarkoittaa.

Toivon Teille hyviä lukuhetkiä kirjan parissa ja odotan antoisaa keskustelua!

Terveisin, Maryan

Lue Reko Lundánin Rinnakkain e-kirjana

Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa

Osallistutko lukupiiriin? Kerro omista odotuksistasi kommentointiosiossa

Kommentit odottavat moderointia ennen julkaisua.

Maryan Abdulkarimin verkkolukupiirin aikataulu
Maryan Abdulkarimin verkkolukupiirin aikataulu Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Kirjojen Suomi,Maryan Abdulkarim,verkkolukupiiri
Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi