Hyppää pääsisältöön

Miten uusi bändi löydetään, kun demoja tulee ovista ja ikkunoista? Näin huipputiimin taakseen saanut Kuumaa-yhtye kiinnitettiin

Nostaako uusi Kuumaa-yhtye bändimusiikin jälleen pinnalle? Näin näyttävää taustatiimiä ja lanseerausta ei ole nähty hetkeen uuden yhtyeen kohdalla Suomessa.

Kuumaa-yhtye // Kuva: Promokuva: Viivi Huuska

Kotimaiset musiikkivaikuttajat kutsutaan mystisellä maililla Helsingin Tavastialle vapun jälkeisenä tiistaina. Lupaillaan jotain todella ainutlaatuista. Juuri muuta ei kerrota.

Paikalle saapuvat uteliaina muun muassa Spotifyn Jussi Mäntysaari, YleX:n Uuden musiikin ohjelmien juontajat Anne Lainto ja Ida Karimaa, koko Kuumaa-bändin taustatiimi, useita tubettajia ja niin edelleen.

Itse Tavastian isä Juhani Merimaa pitää tervetuliaispuheen.

- Nyt tapahtuu jotain merkittävää ja uutta, Merimaa aloittaa puheensa.

Tässä vaiheessa yleisö ei vielä tiedä, mikä bändi tulee hetken kuluttua esiintymään ensimmäistä kertaa Tavastialla.

- Universal Musicin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen osallistuu tapahtumaan videotervehdyksellä, sillä hän on työmatkalla New Yorkissa.

- Musamarkkina on muuttunut viime aikoina älyttömästi. Meitä Universalilla on syytetty siitä, että teemme vain Spotify-hittejä. Olemme kyllä etsineet bändiä, mutta sellaista ei ole löytynyt. Sitten löytyivät nämä kundit. Uskon, että näissä kundeissa on jotain erityistä, Valtanen sanoo.

Mystinen Kuumaa-niminen yhtye nousee Tavastian lavalle, joka on koristeltu värikkäillä abstrakteilla maalauksilla. Lavasteiden takia herää kysymys, onko kyseessä joku taideprojekti.

Kuumaa-yhtyeen muodostavat laulaja Johannes Brotherus, kosketinsoittaja Antti Heiskala, rumpali Jonttu Luhtavaara, kitaristi Aapo Närhi ja basisti Aarni Soivio. Poppoo yhdistää freesin bändisoundin moderniin popmusiikkiin. Yhtye julkaisee Uppoon suhun -debyyttisinglen 19. toukokuuta ja esikoislevyn alkuvuodesta 2018.

Kuumaa-yhtyeen taustatiimi on uudelle bändille aivan uskomaton. Managerina toimii Virpi Immonen, joka on Fullsteam managementin toimitusjohtaja ja ollut aiemmin sekä Michael Monroen että Von Hertzen Brothersin manageri, keikkamyyjänä muun muassa Cheekin ja Profeettojen isoimmat keikat toteuttanut Fullsteamin perustaja Juha Kyyrö, levy-yhtiönä yksi maailman suurimmista eli Universal Music, joka on Suomessa markkinajohtaja. Bändin promokuvat on ottanut huippukuvaaja Viivi Huuska ja poppoon A&R on Universal Musicin A&R-osaston johtaja eli tuotantopäällikkö Marja Kokko. Hän vastaa tehtävässään Universalin kotimaisista artistikiinnityksistä ja julkaisuista. Kokko on muun muassa ollut breikkaamassa Kasmiria ja Jannaa. Tuottajina puolestaan häärivät kotimaiset huippunimet MGI ja Jonas Ohlsson. Biisinkirjoittajina ovat bändin lisäksi Sonny, Tuure Kilpeläinen ja niin edelleen.

Voiko tämä olla edes totta? Niin onnellisten tähtien alla näyttelijä-muusikko Johannes Brotheruksen vetämä Kuumaa-bändi aloittaa matkansa kohti parrasvaloja. Lopulta kuitenkin yleisö päättää, onnistuuko läpimurto. Vaikka olisi kuinka hyvä taustatiimi, vain fanit voivat nostaa yhtyeen suosituksi.

Palataan kuitenkin hetkeksi ajassa vuosi taaksepäin, kun Kuumaa-yhtyeen nykyinen manageri Virpi Immonen kuuli bändin ensimmäisen demon.

- Tunnen rumpali Jontun äidin ja tutustuin laulaja Johannekseen Jontun synttäreillä pari vuotta sitten. He laittoivat mulle viestiä, että meillä on tällainen bändi ja ollaan julkaistu yksi biisi ja haluamme soittaa sitä jollekin. Voisitko kuunnella sen ja jutella, mitä kannattaisi tehdä. Suostuin heti, Immonen kertoo YleX:lle.

- Olin ihan ihmeissäni ekasta demosta, se ylitti odotukset, Immonen jatkaa.

Tässä vaiheessa Immonen ei vielä sitoutunut yhtyeen manageriksi, mutta lupasi auttaa tuttua kundia uralla eteenpäin. Hän lähetti demon muun muassa Universal Musicin tuotantopäällikölle Marja Kokolle.

- Kuulin bändistä ensimmäisen kerran, kun Virpi Immonen lähetti mulle heidän ensimmäisen demonsa, Hulluista runoista, Kokko kertoo YleX:lle.

Maili tuli hyvään aikaan, sillä Kokko oli jo pitkään haaveillut siitä, että hän löytäisi ja sainaisi bändin.

- Sellaista ei ole tullut vastaan, joka olisi 2017 vuodelle oikeasti relevantti, vaikka Suomessa onkin paljon bändejä. Tästä mulle tuli heti sellainen olo, että tämä on aivan mahtava. Puolen tunnin sisällä laitoin Virpille mailia, että kiitos tästä. Halusin tavata jäbät ehdottomasti, Kokko kertoo.

Kokko ei suinkaan ollut ainoa A&R, jolle Immonen demon lähetti. Myös kaikki muut kotimaan suurimpien levy-yhtiöiden vastaavat tuottajat kiinnostuivat Kuumaa-yhtyeen ensimmäisestä demosta ja vastasivat Immoselle viipymättä.

"Olen tehnyt tätä 20 vuotta. Vastaavaa tulee tosi harvoin eteen."― Manageri Virpi Immonen

- Se on tosi poikkeuksellista uuden yhtyeen kohdalla, Immonen sanoo.

Mikä demossa sitten teki niin suuren vaikutuksen, että se sai musiikkiammattilaiset vastaamaan nopeasti?

- Se oli niin freesi ja uudenlainen. En ollut kuullut sellaista pitkään aikaan. Olen tehnyt tätä 20 vuotta. Vastaavaa tulee tosi harvoin eteen, Immonen sanoo.

Kokko on samoilla linjoilla.

- Siinä oli tätä hetkeä ja tulevaa. Myös nuoruuden into, vimma ja raikkaus tekivät vaikutuksen. Suomenkielisessä musiikissa tietysti tekstiin kiinnittää paljon huomiota. Teksti oli omaääninen ja luonteva ilman kliseitä, Kokko kommentoi.

Bändi neuvotteli Immosen avustuksella noin puolen vuoden ajan eri levy-yhtiöiden kanssa ja teki samalla aktiivisesti uutta musiikkia.

Virpi Immonen auttoi Kuumaa-yhtyettä neuvottelemaan levytyssopimuksen Universal Musicin kanssa, vaikka ei vielä siinä vaiheessa ollut virallisesti bändin manageri.

- Olimme yhdessä sitä mieltä, että Universal Music on oikea koti bändille. Sitten päätettiin tehdä managerisopimus. Se oli mullekin hyppy tuntemattomaan. Teen ekaa kertaa elämässäni suomenkielistä musaa, enkä ole myöskään aloittanut bändiä ihan nollasta, Immonen sanoo.

Kokko tapasi bändin nopeasti, vieraili treenikämpällä ja halusi kuulla enemmän musaa. Tällaisesta tilanteesta monet uudet bändit voivat vain haaveilla, kun levy-yhtiöiden demolaarit pursuilevat toinen toistaan eritasoisemmista yrittäjistä, jotka haluavat saada nimeä.

- Kannustin heitä tekemään lisää biisejä, tavattiin noin kerran kuussa, kävin heidän treeneissä ja annoin vinkkejä, Kokko sanoo.

Levy-yhtiöihin lähetetään jatkuvasti demoja. Miten Universal Musicin Marja Kokko edes ehtii kuunnella kaikkea sitä musiikkia, jota hän saa käsiinsä?

"Tähän maahan mahtuu vaikka kuinka paljon bändejä. Niitä vain ei ole viime aikoina tullut."― Universal Musicin A&R Marja Kokko

- Se on ihan totta, etten voi kuunnella kaikkia demoja. Postitse ei kannata lähettää mitään. Meilejä tulee paljon, mutta kyllä se on niin, että meilin kautta lähetetään linkkejä ja sieltä kuunnellaan aika paljon.

- On apua, että on mukana joku sellainen tyyppi, joka tunnetaan. Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että kyllä se tuli nopeammin huomioitua, kun Virpi otti yhteyttä, mutta sisältö ratkaisee, Kokko kommentoi.

Voisiko Kuumaa-yhtyeen lanseeraus johtaa myös laajempaan bändimusiikin paluuseen, josta on puhuttu pitkään?

- Uskon, että aika on sille todella kypsä. Sitä on odotettu ja toivottu jo useamman vuoden ajan. Kaikki on kiinni sisällöstä. Tähän maahan mahtuu vaikka kuinka paljon bändejä. Niitä vain ei ole viime aikoina tullut. Me uskotaan ihan kybällä Kuumaan ja halutaan nostaa tämä bändi Suomen ykkösriviin, Kokko sanoo.

Lue myös:

YleX Musapöhinää: Festarijärjestäjä, joka buukkasi viime vuonna Evelinan, etsii nyt keikoilta uutta hittiä