Hyppää pääsisältöön

Twin Peaks tunkeutui uniin – klassikkosarja muutti televisiokerrontaa

Twin Peaks -sarjan kuvitteellisen kaupungin kyltti.
Twin Peaks -sarjan kuvitteellisen kaupungin kyltti. Kuva: CBS Broadcasting Inc / Twentieth Century Fox Twin Peaks

Angelo Badalamentin kohtalokas tunnusmusiikki. Viipyilevät kuvat amerikankirjorastaasta, sahalaitoksen työkoneista, koskesta ja kaupungin rajalla olevasta kyltistä. "Tervetuloa Twin Peaksiin, asukasluku 51 201". Twin Peaks -tv-sarjan kohdalla jo pelkkä tunnarin näkeminen saa aikaan kylmiä väreitä.

David Lynchin ja Mark Frostin luoma Twin Peaks on taas ajankohtainen kolmannen tuotantokautensa vuoksi. Alkuperäisen sarjan pilottijakso nähtiin Yhdysvalloissa huhtikuussa 1990 ja Suomessa sarjaa alettiin näyttää varsin tuoreeltaan kymmenen kuukautta myöhemmin. Minä olin tuolloin neljätoistavuotias ja sarja mullisti maailmani täysin.

Twin Peaks -sarjan agentti Cooper.
FBI:n agentti Dale Cooper saapuu Twin Peaksiin tutkimaan murhaa. Twin Peaks -sarjan agentti Cooper. Kuva: CBS Broadcasting Inc / Twentieth Century Fox Twin Peaks,Dale Cooper

Olin toki innostunut tv-sarjoista ennen Twin Peaksiäkin, mutta Lynchin ja Frostin luomus oli jotain aivan muuta kuin Ritari Ässä, Ihmemies tai V. Sarjan tapahtumat tunkeutuivat öisin uniin, mutta sen vaikutus tuntui päivisin valveillakin: Pattijoen peruskoulun käytävät muuttuivat mielessäni sarjan lavasteiksi ja tuulessa huojuvat puut alkoivat näyttää yhtäkkiä äärettömän uhkaavilta.

Pikkukaupunkiin sijoittuva sarja tarjosi ennenkokemattoman määrän visuaalisia ja auditiivisia ärsykkeitä ja se teki jotain, mihin yksikään aiemmin televisiosta katsomani sarja ei ollut kyennyt, se meni ihon alle.

Diane, 11:30 a.m., February 24th. Entering the town of Twin Peaks, five miles south of the Canadian border, twelve miles west of the state line. I've never seen so many trees in my life.― Agentti Cooperin ensimmäiset sanat Twin Peaksissä

Vuoden 1991 alussa elin teini-ikäisenä televisionkatsojana ratkaisevia vaiheita, kun seurasin Twin Peaksin kanssa limittäin puolalaisen Krzysztof Kieślowskin Kymmentä käskyä. Olin astumassa hömppäsarjojen pahvikulisseista vakavamman televisiokerronnan jylhiin saleihin.

Twin Peaks -sarjan Leland Palmer.
Leland Palmer sekä Bobia esittävä etsintäkuulutus. Twin Peaks -sarjan Leland Palmer. Kuva: CBS Broadcasting Inc / Twentieth Century Fox Twin Peaks,Leland Palmer

Sadattuhannet ihmiset ympäri maailmaa kokivat Twin Peaksin tapahtumat voimakkaasti. Sarjan vaikutus oli valtaisa ja ulottui laajalle populaarikulttuuriin ja muotiin. Etenkin sarjan nuoret näyttelijät nousivat teinien idoleiksi ja seksisymboleiksi. Kirsikkapiirakasta tuli kaikkien himoitsema herkku.

Heinäkuussa 1991 Ylen Tänään iltapäivällä -lähetys kertoi äidinkielenopettajien seminaarista Oriveden opistolla. Sielläkin ykkösaiheeksi oli noussut Twin Peaks ja kuinka se ”vetoaa niin taitavasti nykyajan ihmisen myyttiosastoon”, kuten asiallisessa radiolähetyksessä muotoiltiin.

Yksityiskohta vuoden 1991 Katso-lehden kannesta sekä Twin Peaks -kilpailusta.
Katso-lehti oli vuonna 1991 vahvasti mukana Twin Peaks -huumassa. Yksityiskohta vuoden 1991 Katso-lehden kannesta sekä Twin Peaks -kilpailusta. Twin Peaks,Katso

Muusikko-ohjaaja Sami Sänpäkkilä kuuluu myös niihin, joita Twin Peaks on koskettanut. Hän oli 16-vuotias, kun sarjaa alettiin näyttää Suomessa.

– Kerrankin löysin tv-sarjan, joka oli mielestäni loistava. Siihen mennessä olin kiinnittänyt huomioni lähinnä elokuviin, televisiosarjat olivat enemmän viihdettä, jota kulutettiin kotona, kun ei ollut leffoja mitä katsella. Twin Peaks osoitti, että tv-sarja voi olla muutakin kuin mihin siihen mennessä oli totuttu, Sänpäkkilä kertoo.

Sänpäkkilän mielestä David Lynchin ja Mark Frostin yli kaksikymmentäviisi vuotta sitten luomalla sarjalla on tärkeä rooli vielä tänäkin päivänä, kun suoratoistopalvelut puskevat tv- ja nettisarjoja yhä kiivaammalla tahdilla.

– Netflixin ja HBO:n myötä on alettu puhua tv-sarjojen uudesta noususta, mutta mun näkökulmasta se juontaa juurensa Twin Peaksiin. Nyt vain formaatti sallii tekijöiden tehdä rohkeampia kokeiluja.

Muusikko-ohjaaja Sami Sänpäkkilä Twin Peaks -kokoelmansa kanssa.
Sami Sänpäkkilän Twin Peaks -kokoelma. Muusikko-ohjaaja Sami Sänpäkkilä Twin Peaks -kokoelmansa kanssa. Kuva: loglady997 Sami Sänpäkkilä,Twin Peaks

Sami Sänpäkkilä on katsonut Twin Peaksin kaksi ensimmäistä tuotantokautta useaan otteeseen. Hän tunnustaa David Lynchin vaikutuksen myös omiin töihinsä.

– Olen ihan konkreettisesti tutkinut sitä miten Lynch tekee asioita, miten hän rakentaa jännitettä ja millaisia kuvakulmia hän käyttää. Mutta koska mulla ei ole teknistä koulutusta elokuvantekijänä, ja liikkuva kuva suodattuu useamman filtterin läpi, tuo vaikutus ei ehkä näy niin vahvasti ohjaamissani musiikkivideoissa ja elokuvissa. Musiikissani Twin Peaksin vaikutus kuuluu varmasti selkeämmin, Sänpäkkilä toteaa.

Twin Peaks -sarjan näyttelijät Michael J. Anderson ja Sheryl Lee.
Näyttelijät Michael J. Anderson ja Sheryl Lee Twin Peaksin "odotushuoneessa". Twin Peaks -sarjan näyttelijät Michael J. Anderson ja Sheryl Lee. Kuva: CBS Broadcasting Inc / Twentieth Century Fox Twin Peaks,Laura Palmer,The Man from Another Place

21. toukokuuta Twin Peaks -fanit pääsevät vihdoin näkemään pitkään valmisteilla olleen kolmannen tuotantokauden ensijaksot. Sänpäkkilä ryhtyy katsomaan kolmoskautta avoimin mielin.

– Lynch on ollut vuosia todella syvällä transsendenttisessä meditaatiossa. On täysin mahdollista, että sieltä tulee kahdeksantoistatuntinen meditatiivinen paketti, josta ei saa mitään otetta, Sänpäkkilä nauraa. Mutta tuli sieltä mitä tahansa olen todella innoissani jo pelkästään tästä kahdenkymmenenviiden vuoden odotuksesta.

Twin Peaks -sarjan agentti Cooper ja kasa donitseja.
Twin Peaksissä syödään koko ajan, yleensä donitseja. Twin Peaks -sarjan agentti Cooper ja kasa donitseja. Kuva: CBS Broadcasting Inc / Twentieth Century Fox Twin Peaks,Dale Cooper

Itse olen palannut Twin Peaksin pariin vasta viime päivinä – ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1991. Kokemus on ollut huomattavasti nautittavampi, kuin mitä uskalsin odottaa. Teini-ikäisenä sarja tuntui outoudessaan pelottavalta ja tunnelmaltaan paikoin ahdistavaltakin, nyt olen yllättynyt siitä kuinka paljon siinä on huumoria. Senkin olin unohtanut, että Twin Peaksissä syödään koko ajan: pariin otteeseen olen joutunut keskeyttämään sarjan katsomisen eväiden teon ajaksi.

En tiedä mitä itse odotan sarjan kolmoskaudelta. David Lynch ja Mark Frost saavat puolestani tehdä sarjalleen mitä tahtovat, silti luotan heihin täysin. Minulle riittää, että Twin Peaksin maailma on kertaalleen luotu. Se kulkee kanssani ikuisesti.

Kommentit