Hyppää pääsisältöön

Bardin lauluja viideltä vuosisadalta

Näin kevään lopuksi kannattaa kammata viime syksyn julkaisuja, josko sieltä vielä onnistaisi löytää helmiä. Ja löytyyhän niitä: Ian Bostridgen ja Antonio Pappanon upea albumi William Shakespearen teksteihin sävelletyistä lauluista hakee monellakin tasolla vertaistaan. Mukana on myös Shakespearen oman ajan tulkintoja Bardin lauluista Elizabeth Kennyn aistikkaalla luuttusäestyksellä.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Kaikkiaan kokonaisuus on kiehtovasti rakennettu. Alkuun asetettu Gerald Finzin sarja Let Us Garlands Bring on peribrittiläinen aloitus 1940-luvulta ja vie täysin luontevasti William Byrdin, Thomas Morleyn ja muiden myöhäisrenessanssin sävelseppojen Shakespeare-lauluihin – kirjaimellisesti The Globe Theatren lavalle 1600-luvun alkuun. Franz Schubertin upean An Silvian ja Joseph Haydnin englanninkielisen harvinaisuuden, She never told her love, jälkeen palataan 1900-luvun alkuun.

Roger Quilter, Ivor Gurney ja Peter Warlock ovat brittiläisiä laulusäveltäjiä, joiden musiikkia näillä leveyksillä harvemmin kuulee. Heidän käsissään englanninkielinen balladi selvästi kehkeytyi nykykorvalle hyvinkin tuttuun suuntaan – puhutaan sitten englantilaisten televisiosarjojen tai Philip Glassin vaikuttaman nykysukupolven musiikista. Samansuuntaisesti mutta tyylillisesti eri tavoin Erich Korngoldin Shakespeare-laulut nostalgisoivat Bardin teksteillä romanttisessa hengessä, jonka Korngold tunnetusti siirsi Hollywoodiin.

Loppupuolella levyä käydään modernimpiin Shakespeare-tulkintoihin. Igor Stravinskyn Kolme laulua William Shakespearelta ovat vuodelta 1953 ja hieman esoteerisempaa Stravinskya. Ehkä mielenkiintoisimpia tässä kokonaisuudessa ovat Michael Tippettin vuoden 1962 Myrsky-produktioon säveltämät Arielin laulut. Näyttelijälle ja pienelle teatteriyhtyeelle kirjoitetut miniatyyrit ovat ehtaa Tippettiä, modernia ovelalla tavalla, ja on kutkuttavaa ajatella, miten ne toimivatkaan osana teatteri-ilmaisua.

”Shakespeare Songs”. - Lauluja William Shakespearen teksteihin, säveltäjinä Gerald Finzi, William Byrd, Thomas Morley, John Wilson, Robert Johnson, Franz Schubert, Joseph Haydn, Roger Quilter, Ivor Gurney, Peter Warlock, Erich Korngold, Francis Poulenc, Benjamin Britten, Michael Tippett ja Igor Stravinsky. - Ian Bostridge, tenori, Antonio Pappano, piano, Elizabeth Kenny, luuttu, Adam Walker, huilu, Michael Collins, klarinetti, ja Lawrence Power, alttoviulu. (Warner Classics, 0825646106639)

Kuuntele Uudet levyt 19.5.2017, toimittajana Ville Komppa.

  • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

  • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

  • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

  • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

    Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

    Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.