Hyppää pääsisältöön

Ella Fitzgerald oli jazzin kuningatar

Ella Fitzgerald laulaa, taustalla Dizzy Gillespie katselee ihailevasti. Arkistokuva, tv-dokumentista Ella Fitzgerald, jazzin kuningatar (2017).
Ella Fitzgerald laulaa, taustalla Dizzy Gillespie ihailee. Ella Fitzgerald laulaa, taustalla Dizzy Gillespie katselee ihailevasti. Arkistokuva, tv-dokumentista Ella Fitzgerald, jazzin kuningatar (2017). Ella Fitzgerald,jazz,Teemalauantai,ella fitzgerald, jazzin kuningatar

"The only thing better than singing is more singing." –Ella Fitzgerald
Sunnuntaina 16.7.2017 klo 15.20–16.15. Areenassa 30 päivää.

Teemalla vietetään kesäkuussa jazzkesää. Otamme jazzeihin varaslähdön laulun ylipapittaren, jazzin kuningattaren Ella Fitzgeraldin satavuotispäivän (25.4.2017) kunniaksi. Ensin nähdään henkilökuva, sitten konsertti.

Upouusi saksalainen tv-dokumentti Jazzin kuningatar Ella Fitzgerald (Pure Love – The Voice of Ella Fitzgerald) kertoo laulajattaren tarinan ja pohtii ainutlaatuisen äänen salaisuutta.

Chick Webbin orkesterin solistina nuori Ella Fitzgerald oppi jammailemaan orkesterin mukana, yhtenä soittimista. Hän sai teknisesti tavattoman vaikean improvisoinnin ja scat-laulun kuulostamaan helpolta kuin hengitys. Kun Webb kuoli, Fitzgerald otti big bandin johtoonsa. Se oli ainutlaatuisen rohkea teko mustalta naiselta vuonna 1939.

Dokumentissa murretaan muutenkin julkista kuvaa Fitzgeraldista ujona ja epäpoliittisena laulajana. Haasteltavina ovat muun muassa jazzlaulajat Dianne Reeves, Dee Dee Bridgewater ja Sheila Jordan, säveltäjä-rumpali Terri Lyne Carrington, Fitzgeraldin ystävä Jim Blackman, musiikkikriitikko Will Friedwald ja musiikkihistorioitsija Judith Tick.

Näytteitä nähdään Ella Fitzgeraldin esiintymisistä muun muassa Duke Ellingtonin ja Count Basien orkesterien solistina sekä kiertueilta ympäri maailmaa, myös Suomesta.

Ella Fitzgerald lavalla: Chick Webbin kanssa (vas), Dizzy Gillespien kanssa ja Helsingissä 1965.
Ella Fitzgerald lavalla kolmella eri vuosikymmenellä: Chick Webbin kanssa (vas.), Dizzy Gillespien kanssa ja Helsingissä. Ella Fitzgerald lavalla: Chick Webbin kanssa (vas), Dizzy Gillespien kanssa ja Helsingissä 1965. Ella Fitzgerald,Teemalauantai,jazz,pure love: the voice of ella fitzgerald

Dokumentin jälkeen esitetään taltio Ella Fitzgeraldin hienosta konsertista Helsingin Kulttuuritalolla vuonna 1965. Ellaa säestävät Tommy Flanagan, Keter Bettes ja Gus Johnson.

Man, woman or child, Ella is the greatest of them all."
― Bing Crosby

Ella Fitzgerald Teemalla lauantaina 20.5.2017

 • Klo 20.00 Jazzin kuningatar Ella Fitzgerald (Pure Love – The Voice of Ella Fitzgerald), Saksa 2017. Tv-dokumentti, ohjaus Katja Duregger.
 • Klo 20.55 Ella Fitzgerald Helsingissä 1965. Konserttitaltio vuodelta 1965.
Ella Fitzgerald Helsingissä vuonna 1965
Ella Fitzgerald Helsingin-konsertissa 1965. Ella Fitzgerald Helsingissä vuonna 1965 Kuva: Yle Ella Fitzgerald
Kommentit
 • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

  Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

  Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

 • On the road to Lynchland – making of a film festival poster

  A graphic designer goes through a Lynchian human experiment.

  “While others were making gingerbread for Christmas, I was backcombing Henry Spencer’s hair.” What happens to someone who, over the space of a few months, watches all the Twin Peaks seasons, six David Lynch feature films, many of his short films and a couple of documentaries about him into the bargain?

Yle Teema