Hyppää pääsisältöön

Ella Fitzgerald oli jazzin kuningatar

Ella Fitzgerald laulaa, taustalla Dizzy Gillespie katselee ihailevasti. Arkistokuva, tv-dokumentista Ella Fitzgerald, jazzin kuningatar (2017).
Ella Fitzgerald laulaa, taustalla Dizzy Gillespie ihailee. Ella Fitzgerald laulaa, taustalla Dizzy Gillespie katselee ihailevasti. Arkistokuva, tv-dokumentista Ella Fitzgerald, jazzin kuningatar (2017). Ella Fitzgerald,jazz,Teemalauantai,ella fitzgerald, jazzin kuningatar

"The only thing better than singing is more singing." –Ella Fitzgerald

Teemalla vietetään kesäkuussa 2017 jazzkesää. Otamme jazzeihin varaslähdön laulun ylipapittaren, jazzin kuningattaren Ella Fitzgeraldin satavuotispäivän (25.4.2017) kunniaksi. Ensin nähdään henkilökuva, sitten konsertti.

Upouusi saksalainen tv-dokumentti Jazzin kuningatar Ella Fitzgerald (Pure Love – The Voice of Ella Fitzgerald) kertoo laulajattaren tarinan ja pohtii ainutlaatuisen äänen salaisuutta.

Chick Webbin orkesterin solistina nuori Ella Fitzgerald oppi jammailemaan orkesterin mukana, yhtenä soittimista. Hän sai teknisesti tavattoman vaikean improvisoinnin ja scat-laulun kuulostamaan helpolta kuin hengitys. Kun Webb kuoli, Fitzgerald otti big bandin johtoonsa. Se oli ainutlaatuisen rohkea teko mustalta naiselta vuonna 1939.

Dokumentissa murretaan muutenkin julkista kuvaa Fitzgeraldista ujona ja epäpoliittisena laulajana. Haasteltavina ovat muun muassa jazzlaulajat Dianne Reeves, Dee Dee Bridgewater ja Sheila Jordan, säveltäjä-rumpali Terri Lyne Carrington, Fitzgeraldin ystävä Jim Blackman, musiikkikriitikko Will Friedwald ja musiikkihistorioitsija Judith Tick.

Näytteitä nähdään Ella Fitzgeraldin esiintymisistä muun muassa Duke Ellingtonin ja Count Basien orkesterien solistina sekä kiertueilta ympäri maailmaa, myös Suomesta.

Ella Fitzgerald lavalla: Chick Webbin kanssa (vas), Dizzy Gillespien kanssa ja Helsingissä 1965.
Ella Fitzgerald lavalla kolmella eri vuosikymmenellä: Chick Webbin kanssa (vas.), Dizzy Gillespien kanssa ja Helsingissä. Ella Fitzgerald lavalla: Chick Webbin kanssa (vas), Dizzy Gillespien kanssa ja Helsingissä 1965. Ella Fitzgerald,Teemalauantai,jazz,pure love: the voice of ella fitzgerald

Dokumentin jälkeen esitetään taltio Ella Fitzgeraldin hienosta konsertista Helsingin Kulttuuritalolla vuonna 1965. Ellaa säestävät Tommy Flanagan, Keter Bettes ja Gus Johnson.

Man, woman or child, Ella is the greatest of them all."
― Bing Crosby

Ella Fitzgerald Teemalla lauantaina 20.5.2017

  • Klo 20.00 Jazzin kuningatar Ella Fitzgerald (Pure Love – The Voice of Ella Fitzgerald), Saksa 2017. Tv-dokumentti, ohjaus Katja Duregger.
  • Klo 20.55 Ella Fitzgerald Helsingissä 1965. Konserttitaltio vuodelta 1965.
Ella Fitzgerald Helsingissä vuonna 1965
Ella Fitzgerald Helsingin-konsertissa 1965. Ella Fitzgerald Helsingissä vuonna 1965 Kuva: Yle Ella Fitzgerald

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa