Hyppää pääsisältöön

Lintumaailman viirut: Harmaasieppo

Harmaasieppo
Grå flugsnappare

14–15 cm, 13–20 g
Talitiaisen kokoisen, hoikan harmaasiepon selkäpuoli on ruskea, vatsa vaalea. Laji seisoo pystymmässä asennossa kuin muut pikkulinnut. Hento ja vain vierestä kuuluva laulu koostuu sirahtavien kutsuäänten yhdistelyltä: ”tsri, tsriih, tshri…”.

Harmaasieppo elää metsissä, rämeiden reunoilla, pihapiireissä ja puistoissa, mieluiten mäntykankailla ja kalliomänniköissä. Laji pyydystää lentäviä hyönteisiä kirjosiepon tavoin pyrähtämällä saaliin perään.

Harmaasieppo on erittäin yleinen koko Suomessa. Se muuttaa elo–syyskuussa Afrikan eteläpuoliskoon ja palaa toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Juha Laaksonen

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto