Hyppää pääsisältöön

Mies puhuu ahmimisesta - "Kun perhe nukkuu, mopo karkaa käsistä"

Jussi tietää mitä ahmiminen on.
Jussi tietää mitä ahmiminen on. Kuva: YLE / Annukka Palmén-Väisänen Podcast,Lihavan ahmimishäiriö,bed

Ahmimisongelmasta puhuvat yleensä naiset. Äijälle saattaa olla jopa ihan ok mättää miehekkäitä annoksia. Jussi alias blogaaja Läskimaija on syönyt hillittömiä määriä salassa jo pikkupojasta asti. Nyt hän on valmis murtamaan miehisen vaikenemisen. "Kyllä ahmimista esiintyy miehilläkin. Miehet eivät vaan halua sanoa tästä mitään ja siksi heidän ongelmansa eivät ratkea."

Jussin ahmimiskohtauksilla on tyypillinen tapahtumankulku. Optimitilanne on, kun vaimo on reissussa ja kaikki lapset nukkumassa. Ei sosiaalista kontrollia, ei mitään hilllitseviä tekijöitä.

Joskus pelkkä tilaisuus riittää, ei tarvita mitään erityisiä laukaisevia tapahtumia:

–Jos valvon myöhään illalla eikä minulla ole mitään erityistä tekemistä, saatan ajautua keittiöön hakemaan ihan pikkusen jotakin, vaikka kaksi leipää. Syön leivät ihan rauhassa, mutta parin minuutin kuluttua haen neljä leipää, jotka syön jo tuplavauhtia. Sitten kuusi, vielä tuplasti nopeammin.

Ahmimissessio käynnistyy yleensä viattomasti jostakin kohtuujärkevästä, mutta sitten se lähtee, kiihtyy. Leimahtaa kuin ruohikkopalo.

Alle puolessa tunnissa saattaa suuhun kadota tuhansien kilokalorien edestä ruokaa.

–En osaa selittää miksi tämä “mitä väliä tällä enää on” -tunne saa vallan. Jossakin vaiheessa syöminen kääntyy vähän kuin rankaisuksi. Logiikalla ei silloin ole enää tekemistä sen asian kanssa.

BED eli binge eating disorder on Jussin seuralainen. Kuuntele podcastista, miten hän pärjäilee tämän "elämänkumppaninsa" kanssa!

Vaakakapinan podcastit ovat kuunneltavina Yle Areenassa. Tarjolla on kehoelämäntarinoiden lisäksi kapinajohtaja Jenny Lehtisen hätäensiapublaastauksia arjen kinkkisiin tilanteisiin ja oma rentouttava Taukotila, jossa voi ottaa käsivarren mitan verran etäisyyttä arjesta ja keskittyä omiin ajatuksiin ja elämänmuutokseen.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina