Hyppää pääsisältöön

Peltsin Lappi: TOP 3 nähtävyydet

Mikko Peltola ihailee Tenojoen maisemaa
Mikko Peltola ihailee Tenojoen maisemaa Kuva: Jari Salonen / Naturpro oy Tenojoki,maisema

Lapissa riittää nähtävää ja koettavaa vaikka koko elämäksi, mutta jos aika on rajallinen, lämpimästi suosittelemme näitä kolmea kohdetta.

Mikko Peltola kalastaja Auvo Valtosen kanssa veneessä Inarijärvellä
Mikko Peltola kalastaja Auvo Valtosen kanssa veneessä Inarijärvellä Kuva: Jari Salonen / Naturpro oy Inarijärvi,kalastajat

Inarijärvi

Harvalla suomalaisella järvellä voi tavata sellaista luonnonrauhaa ja erämaisuutta kuin täällä. Ja nähtävää riittää. Ison selkä Kasari on kuin meren ulappa, vastarantaa ei näy.
Aivan joka kelillä Inaria ei kannata lähteä kokeilemaan, varsinkaan ensikertalaisen. Iso järvi osaa olla ankara ja julma kun tuuli nousee. Inarilla ollaan hetkessä erämaassa.
Pienen palan järven mahtavuutta näkee risteilyllä Inarin kirkonkylältä. Melontataitoiset työntävät veteen hyväkulkuisen kajakin ja katoavat viikoiksi saarten sokkeloihin ja maiseman syliin.
Inarijärvi melojille

Lommoltunturissa ensilumi
Lommoltunturissa ensilumi Kuva: Jari Salonen / Naturpro oy Pallas-Yllästunturin kansallispuisto,Pallastunturi,Lommoltunturi

Ylläs - Pallas

Ylläksen ja Pallaksen alueella pääsee helposti tutustumaan Suomen mahtavaan tunturiluontoon. Täällä se on tehty myös helpoksi ja ensikertalaisellekin sopivaksi. Luontopolut ja hienot lähireitit on selkeästi merkattu ja ne sopivat kaiken kuntoisille.
Olitpa liikkeellä mihin vuodenaikaan tahansa, tunturin lumo ei jätä ketään kylmäksi. Palvelut toimivat ja majoitus järjestyy aina. Sesonkien ulkopuolella hinnat ovat ällistyttävän edullisia.
Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan: nämä maisemat aiheuttavat hyvin nopeasti riippuvuutta.
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Miehiä kalastamassa Tenojoella
Miehiä kalastamassa Tenojoella Kuva: Jari Salonen / Naturpro oy Tenojoki,kalastus,soutu

Teno on minulle ennen kaikkea kalastuspaikka. Lohikantojen kyseenalaisuus on kuitenkin pistänyt minut ajattelemaan Tenosta muitakin mahdollisuuksia. Yksi mielenkiintoinen mahdollisuus Tenolla on harjuksen kalastus.
― Mikko "Peltsi" Peltola

Teno

Suomen päälaella virtaava mahtivirta tarjoaa nähtävää koko mitaltaan. Alue tihkuu lappilaista historiaa, kalastuskulttuuria ja määrättömästi upeita maisemia.
Rauhalliset suvannot yltyvät monin paikoin mahtikoskiksi, joiden äärellä oma pienuus paljastuu.
Jos jokivarsi alkaa käydä yksitoikkoiseksi, Utsjoella on verraton määrä hienoja retkeilyreittejä lähituntureille ja puuttomille ylängöille. Sieltä on helppo tavoittaa maisemia, joita ei uskoisi Suomesta löytyvänkään.
Utsjoen alue

Lisää ohjelmasta

Mikko "Peltsi" Peltola Peltsin Lappi -ohjelmassa.
Mikko "Peltsi" Peltola Peltsin Lappi -ohjelmassa. Kuva: Yle kuvanauha Peltsin Lappi,Mikko Peltola,retkeily,dokumenttiohjelmat
Lappilaisia tuoreita ruoka-aineita aseteltuna puun päälle.
Lappilaisia tuoreita ruoka-aineita aseteltuna puun päälle. Kuva: Jari Salonen ruoka,ruokaohjeet,raaka-aineet,Saamenmaa,Peltsin Lappi
Lumikengät hangessa pystyssä hirsimökin edustalla.
Lumikengät hangessa pystyssä hirsimökin edustalla. Kuva: Jari Salonen talvi,lumi,lumikengät,lumikenkäily
Mikko "Peltsi" Peltola ottaa vastaan talven kutsun ja lähtee Länsi-Lappiin kaamoksen kynnyksellä.
Mikko "Peltsi" Peltola ottaa vastaan talven kutsun ja lähtee Länsi-Lappiin kaamoksen kynnyksellä. Peltsin Lappi,Yle TV1