Hyppää pääsisältöön

Rantakanat: Nokikana

Nokikana
Sothöna

36–39 cm, 610–1 200 g

Nokikana on sinisorsaa pienempi ja palleromainen, kurjen sukuinen rantakana, joka muistuttaa ulkonäöltään ja käyttäytymiseltään sorsia. Lintu on noenmusta lukuun ottamatta valkoista nokkaa ja otsakilpeä. Nuori yksilö on likaisenharmaa, eikä sillä ole valkoista otsaa. Nokikanan äänet ovat toitottavia ja naksahtavia, esimerkiksi ”kök kök krök” tai ”kok, ki-kok”.

Nokikana pesii rehevärantaisilla järvillä, järven- ja merenlahdilla, joilla kasvaa laajoja järviruoko- ja osmankäämikasvustoja. Se noukkii vedenpinnalta vesikasvinversoja ja pikkuötököitä ja ponkaisee välillä pikku hypyn päästäkseen pariksi sekunniksi sukelluksiin. Nokikana on meluisa ja riitaisa, ja usein se ajaa lajikumppaneita ja sorsia reviiriltään.

Nokikana on melko yleinen Etelä- ja Keski-Suomen viljelyseuduilla. Laji muuttaa syys–lokakuussa Länsi- ja Etelä-Eurooppaan ja palaa maalis–huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Minna Nuotio