Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Mustaviklo

Mustaviklo
Svartsnäppa

29–32 cm, 130–210 g

Vähän räkättirastasta isommalla mutta solakammalla mustaviklolla on pitkät jalat ja pitkä, ohut nokka. Laji on kokonaan musta jalkoja ja nokkaa myöten, mutta selässä ja kyljillä on vaaleita pilkkuja ja nokantyvellä punaista. Nuori on poikkijuovaisen harmaa, ja sillä on punaiset jalat. Soidinääni on livertävä ”trryii-tryiirvi-tryiirvi…”, lentoääni iskevä ”tjuvitt, tjuitt…”.

Mustaviklo pesii allikkoisilla ja märillä aapa- ja palsasoilla, kosteilla tunturipaljakoiden painanteilla ja tunturilampien rannoilla. Muuttajat levähtävät rantalietteillä, -luhdilla ja -niityillä. Naaras viipyy pesäpaikallaan vain parisen viikkoa ja palaa etelään jättäen haudonnan ja poikasten hoidon koiraan huoleksi. Mustaviklot syövät monenlaisia selkärangattomia pikkueläimiä.

Mustaviklo pesii melko yleisenä Pohjois-Suomessa. Naaraat muuttavat Välimeren maihin jo kesäkuussa, koiraat ja nuoret heinä-syyskuussa. Linnut palaavat toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies