Hyppää pääsisältöön

Satellite Stories: Tarttuvia melodioita ei tarvitse ujostella

Oululainen Satellite Stories -yhtye
Satellite Stories kävi viemässä pohjalaista positiivisuutta maaliskuussa Yhdysvaltoihin. Oululainen Satellite Stories -yhtye Kuva: Universal Music Satellite Stories

Satellite Stories on julkaissut juuri neljännen albuminsa Young Detectivesin. Soundi on aiempaa popimpi ja tanssittavampi. Bändi haki keväällä uusia ideoita ja vauhtia Amerikan-valloitukseensa South By Southwest -festivaalilta Austinista.

Kitararock ei ole muodikasta. Konepophitit striimaavat eniten ja soivat radiokanavilla tiheimmin. Oululaisbändi Satellite Storiesilla meneekin yllättävän lujaa ollakseen suht perinteinen rocknelikko. Omaehtoinen yhtye on vajaassa kymmenessä vuodessa kehittänyt oman ja tunnistettavan soundin, julkaissut neljä albumia ja löytänyt kiinnostuneen yleisön ympäri Eurooppaa – tehnyt siis ne asiat joista kaikki autotallibändit unelmoivat.

Lisää tanssittavuutta, koneita tarpeen mukaan.

Neljännellä albumillaan Young Detectivesillä bändi on lisännyt soundiinsa hitikkyyttä ja tanssittavuutta. Sähkökitaroita, rumpuja ja bassoa ei ole hylätty, mutta koneistusta on annosteltu biisien tarpeiden mukaan. Indiebändi on pysynyt soundilleen uskollisena ja pystynyt tekemään yhä tarttuvampia kertosäkeitä. Yhtye on karistanut viimeisetkin ”liian” koukuttaviin biiseihin liittyvät epäilyksensä.

Young Detectives on nykyaikainen sinkkukokoelma

”Edellinen levy Vagabonds oli enemmän albumi, kun taas Young Detectives on paremminkin nykyaikainen sinkkukokoelma, ja sounditkin ovat sen mukaisia”, laulusolisti Esa Mankinen sanoo.

Ei ihme, että bändi myi positiivisella soundillaan klubeja loppuun yhdeksän keikan Euroopan-kiertueellaan maaliskuussa. Yhtyeellä on taas uusia, vaikkapa futismatsien hoilausmateriaaliksi kelpaavia biisejä kuten Confetti, Radiant ja Young Detectives.

Satellite Stories esiintyi Madridissa loppuunmyydyssä Moby Dick -klubissa
Satellite Stories esiintyi maaliskuussa 2017 loppuunmyydyssä Moby Dick -klubissa Madridissa. Satellite Stories esiintyi Madridissa loppuunmyydyssä Moby Dick -klubissa Kuva: Michael McDonald / Satellite Stories Satellite Stories,Madrid,Moby Dick

Pohjalaista positiivisuutta vietiin maaliskuussa myös Yhdysvaltoihin. Satellite Stories kävi toista kertaa esittäytymässä kymmenille tuhansille musiikkialan ammattilaisille maaliskuussa South By Southwest –tapahtumassa Texasissa. Bändi teki viikon aikana useita keikkoja ja tsekkaili samalla musiikin uusimpia virtauksia.

”Olen aina miettinyt, mikä tulee olemaan musiikissa seuraava siisti juttu. Ikinä sitä ei meinaa tietää, mutta on mahtavaa spekuloida. Aina kun näkee uusia keikkoja, huomaa että näinkin voi asioita tehdä, mikä avaa aina silmiä. Täällä tulee itselle etuoikeutettu olo, kun voi kävellä baarista ja musiikkigenrestä toiseen ja nähdä aina sen livetilanteen. Kyllä Oulussakin livekeikkoja näkee, mutta niitä kuppiloita ei ole niin hirveän montaa, varsinkaan uusien bändien kuulemiseen”, Mankinen sanoo Austinin auringossa päiväkeikan jälkeen.

Satellite Stories kävi maaliskuussa näyttäytymässä South By Southwestin lisäksi New Yorkissa, Rockwood Music Hallissa. Bändin keikkamyynti on aukeamassa Jenkeissä osittain keikkojen ansiosta ja osittain siitä syystä, että bändin Euroopan-keikkoja myynyt yhtiö osti firman jota bändi oli havittelemassa jo valmiiksi Amerikan päässä.

Country-henkinen albumi seuraavaksi?

Austinissa Mankiseen iski myös paikallinen blues ja country -perinne. ”Ehkä voisimme tehdä viidenneksi albumiksi country-henkisen, southern rockia ja bluesia sivuavan levyn. Viime vuonna nähtiin täällä keikalla Steve’n’Seagulls, ja se toimi ihan ultimaattisen hyvin täällä. Olivat tosi mukavia jannujakin, mutta oli tosi kivaa katsoa miten keikka keräsi ihmiset ympärilleen. Täällä näkee, miten hyvin se voi toimia. Suomessa sitä ei osaa ajatella samalla tavalla.”

Satellite Stories esiintyy South By Southwest -festivaalilla Austinissa maaliskuussa 2017.
Satellite Stories esiintyi maaliskuussa South By Southwessä esim. leppoisissa iltapäivän grillibileissä. Satellite Stories esiintyy South By Southwest -festivaalilla Austinissa maaliskuussa 2017. Kuva: Jani Mikkonen / Yle Satellite Stories,Austin,South by Southwest

Haluttiin kokeilla isomman levy-yhtiön kanssa.

Myös musiikinjulkaisupuolella bändi on vaihtanut leiriä. Voikohan Satellite Storiesia enää uuden Universal Music -sopimuksen jälkeen kutsua indiebändiksi, mikä on nyt erilaista?

”Haluttiin kolmen indielevyn jälkeen kokeilla tehdä julkaisu isomman levy-yhtiön kanssa. Eipä se tosin meidän työtapaa muuttanut. Ehkä jos ennakko olisi ollut 50 miljoonaa ja Migos, Lil Yachty ja Drake feattaamassa, niin sitten levyn teko olisi ollut erilaista.”