Hyppää pääsisältöön

Satellite Stories: Tarttuvia melodioita ei tarvitse ujostella

Oululainen Satellite Stories -yhtye
Satellite Stories kävi viemässä pohjalaista positiivisuutta maaliskuussa Yhdysvaltoihin. Oululainen Satellite Stories -yhtye Kuva: Universal Music Satellite Stories

Satellite Stories on julkaissut juuri neljännen albuminsa Young Detectivesin. Soundi on aiempaa popimpi ja tanssittavampi. Bändi haki keväällä uusia ideoita ja vauhtia Amerikan-valloitukseensa South By Southwest -festivaalilta Austinista.

Kitararock ei ole muodikasta. Konepophitit striimaavat eniten ja soivat radiokanavilla tiheimmin. Oululaisbändi Satellite Storiesilla meneekin yllättävän lujaa ollakseen suht perinteinen rocknelikko. Omaehtoinen yhtye on vajaassa kymmenessä vuodessa kehittänyt oman ja tunnistettavan soundin, julkaissut neljä albumia ja löytänyt kiinnostuneen yleisön ympäri Eurooppaa – tehnyt siis ne asiat joista kaikki autotallibändit unelmoivat.

Lisää tanssittavuutta, koneita tarpeen mukaan.

Neljännellä albumillaan Young Detectivesillä bändi on lisännyt soundiinsa hitikkyyttä ja tanssittavuutta. Sähkökitaroita, rumpuja ja bassoa ei ole hylätty, mutta koneistusta on annosteltu biisien tarpeiden mukaan. Indiebändi on pysynyt soundilleen uskollisena ja pystynyt tekemään yhä tarttuvampia kertosäkeitä. Yhtye on karistanut viimeisetkin ”liian” koukuttaviin biiseihin liittyvät epäilyksensä.

Young Detectives on nykyaikainen sinkkukokoelma

”Edellinen levy Vagabonds oli enemmän albumi, kun taas Young Detectives on paremminkin nykyaikainen sinkkukokoelma, ja sounditkin ovat sen mukaisia”, laulusolisti Esa Mankinen sanoo.

Ei ihme, että bändi myi positiivisella soundillaan klubeja loppuun yhdeksän keikan Euroopan-kiertueellaan maaliskuussa. Yhtyeellä on taas uusia, vaikkapa futismatsien hoilausmateriaaliksi kelpaavia biisejä kuten Confetti, Radiant ja Young Detectives.

Satellite Stories esiintyi Madridissa loppuunmyydyssä Moby Dick -klubissa
Satellite Stories esiintyi maaliskuussa 2017 loppuunmyydyssä Moby Dick -klubissa Madridissa. Satellite Stories esiintyi Madridissa loppuunmyydyssä Moby Dick -klubissa Kuva: Michael McDonald / Satellite Stories Satellite Stories,Madrid,Moby Dick

Pohjalaista positiivisuutta vietiin maaliskuussa myös Yhdysvaltoihin. Satellite Stories kävi toista kertaa esittäytymässä kymmenille tuhansille musiikkialan ammattilaisille maaliskuussa South By Southwest –tapahtumassa Texasissa. Bändi teki viikon aikana useita keikkoja ja tsekkaili samalla musiikin uusimpia virtauksia.

”Olen aina miettinyt, mikä tulee olemaan musiikissa seuraava siisti juttu. Ikinä sitä ei meinaa tietää, mutta on mahtavaa spekuloida. Aina kun näkee uusia keikkoja, huomaa että näinkin voi asioita tehdä, mikä avaa aina silmiä. Täällä tulee itselle etuoikeutettu olo, kun voi kävellä baarista ja musiikkigenrestä toiseen ja nähdä aina sen livetilanteen. Kyllä Oulussakin livekeikkoja näkee, mutta niitä kuppiloita ei ole niin hirveän montaa, varsinkaan uusien bändien kuulemiseen”, Mankinen sanoo Austinin auringossa päiväkeikan jälkeen.

Skip Facebook iframe

Satellite Stories kävi maaliskuussa näyttäytymässä South By Southwestin lisäksi New Yorkissa, Rockwood Music Hallissa. Bändin keikkamyynti on aukeamassa Jenkeissä osittain keikkojen ansiosta ja osittain siitä syystä, että bändin Euroopan-keikkoja myynyt yhtiö osti firman jota bändi oli havittelemassa jo valmiiksi Amerikan päässä.

Country-henkinen albumi seuraavaksi?

Austinissa Mankiseen iski myös paikallinen blues ja country -perinne. ”Ehkä voisimme tehdä viidenneksi albumiksi country-henkisen, southern rockia ja bluesia sivuavan levyn. Viime vuonna nähtiin täällä keikalla Steve’n’Seagulls, ja se toimi ihan ultimaattisen hyvin täällä. Olivat tosi mukavia jannujakin, mutta oli tosi kivaa katsoa miten keikka keräsi ihmiset ympärilleen. Täällä näkee, miten hyvin se voi toimia. Suomessa sitä ei osaa ajatella samalla tavalla.”

Satellite Stories esiintyy South By Southwest -festivaalilla Austinissa maaliskuussa 2017.
Satellite Stories esiintyi maaliskuussa South By Southwessä esim. leppoisissa iltapäivän grillibileissä. Satellite Stories esiintyy South By Southwest -festivaalilla Austinissa maaliskuussa 2017. Kuva: Jani Mikkonen / Yle Satellite Stories,Austin,South by Southwest

Haluttiin kokeilla isomman levy-yhtiön kanssa.

Myös musiikinjulkaisupuolella bändi on vaihtanut leiriä. Voikohan Satellite Storiesia enää uuden Universal Music -sopimuksen jälkeen kutsua indiebändiksi, mikä on nyt erilaista?

”Haluttiin kolmen indielevyn jälkeen kokeilla tehdä julkaisu isomman levy-yhtiön kanssa. Eipä se tosin meidän työtapaa muuttanut. Ehkä jos ennakko olisi ollut 50 miljoonaa ja Migos, Lil Yachty ja Drake feattaamassa, niin sitten levyn teko olisi ollut erilaista.”

 • Tommi Läntinen: Rauhasta pitää laulaa aina!

  Tommi Läntinen arvosteli uutuuskappaleet Levylautakunnassa

  Raadissa istuivat Tommi Läntinen, toimittaja Minna Joenniemi ja musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Tulos ja kommentteja 1. Lohkare: Rauhaa 25 pistettä (Kartsa Huovinen - Pauli Hanhiniemi) Tommi: Kovasti tykkäsin. Tumma ja luomuinen soundi. Hienoja kuvia tekstissä. Puhuttiin isoista asioista, siitä millaisia ristiriitoja kannamme mukanamme.

 • Myös se, mitä siinä ei ole… Avaruusromua 19.11.2017

  Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole.

  ”Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole”. Näin sanoi edesmennyt elektronimuusikko Mika Vainio. Hän sanoi musiikkinsa muodostuvan siten, että mukaan otetaan vain tarvittavat äänet ja kaikki muu jätetään pois. ”Musiikki, oleminen ja soittaminen ovat etsimistä, johon sisältyy toivo uuden löytämisestä”, sanoo rumpali ja säveltäjä Teppo Mäkynen. Näillä ajatuksilla Avaruusromussa lähdetään liikkeelle. Matkan aloittaa Mika Vainiolle omistettu tuore sävellys. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Miljoonasade ja Sam Smith kuuntelussa Levylautakunnassa

  Mikki Kauste arvioi uutuuslevyjä

  Viikon leyuutuuksista löytyy pop-musiikin perusasioita - tunteellisia tarinoita, ajattomia soundeja ja lauluharmonioita. Soppaan heitetään myös etnisiä rytmejä ja kamarimusiikkia. Oman arvioinsa näistä antoivat Mikki Kauste Egotripistä sekä musiikkitoimittajat Tuuli Saksala ja Pekka Laine. Tulokset ja kommentteja 1. The Staves feat.

 • Ovatko koneet jo älykkäitä? Avaruusromua 12.11.2017

  Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus?

  ”Viimeaikaisista uutisista voisi päätellä, että tekoäly olisi jo vauhdilla valtaamassa maailmaa”, kirjoittaa tekniikan tohtori Pentti O. A. Haikonen kirjassaan Tietoisuus, tekoäly ja robotit. Vievätkö robotit ja tekoäly ihmisten työt? Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus? Milloin koneesta tulee viisaampi kuin ihminen? Pian kaikki on kytketty kaikkeen. Tekoäly kehittyy ympärillämme nopeammin kuin ymmärrämme. Mitä on tapahtumassa? Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua