Hyppää pääsisältöön

Suomi menettänyt valtavasti yrityksiä – etenkin Ruotsiin

Suomesta on myyty kahdenkymmenen viime vuoden aikana valtava määrä yrityksiä ulkomaille. Suuri osa yrityksistä on kaupattu Ruotsiin.

Länsinaapurista ovat löytäneet uuden omistajan muiden muassa Artek, MTV, Partioaitta, Sato, Rautaruukki , Sonera ja WSOY. MOT on koonnut tietokannan kiinnostavimmista kaupoista kahdenkymmenen vuoden ajalta.

”Ehkä siellä on toisentyyppistä tuntumaa siihen, mistä kannattaa pitää kiinni ja mitä kannattaa hankkia”, sanoo professori Markku Kuisma MOT:lle.

Yrityshistoriaan perehtynyt Kuisma toimii Helsingin yliopistossa Suomen ja Pohjoismaiden historian professorina.

”Täytyy muistaa, että suomalaiset yritykset ovat myös hankkineet yhtiöitä Ruotsista. Se on molemminpuolista liikettä, mikä on tavallaan aika luonnollistakin integraatiota”, hän sanoo.

Hannu Krogerus toimi aktiiviurallaan muun muassa Lohja-yhtiön (nykyisen Wärtsilän) hallinto- ja lakiasiainjohtajana, Elcoteqin hallituksen varapuheenjohtajana ja perustamansa asianajotoimiston johdossa.

”Ruotsissa aktiivinen sijoitustoiminta on paljon normaalimpaa kuin Suomessa. Suurin osa Itämeren alueella tapahtuvista yritysjärjestelyistä tai kaupoista toteutetaan Tukholmassa, vaikka ne eivät välttämättä edes koskisi kuin pieneltä osalta Ruotsia”, Krogerus sanoo.

”Jos puhutaan skandinaavisista fuusioista, niin kyllähän niiden pääpaikat ovat yksi kerrallaan valuneet Ruotsiin. Suomen rooli on hiipunut kaikissa niissä”, hän sanoo.

Ruotsalainen operaattorijätti osti Soneran 2002. Tänä keväänä Telia hautasi Soneran nimenkin. Ruotsalainen suurpankki Nordea puolestaan muutti suomalaisen tytäryhtiönsä pelkäksi sivuliikkeeksi vuoden alussa.

”Me olemme hukanneet hirvittävän määrän potentiaalisia työpaikkoja tästä maasta. Eihän ne kaikki siemenrahoitus- ja innovaatiorahoituksen hedelmät onnistu, mutta meillä on sadoittain yhtiöitä, jotka on myyty ulos viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana. Kyllähän se on ihan hirveätä”, Krogerus sanoo.

MOT: Näin Suomi myytiin
TV1 maanantaina 22.5. klo 20

Uusinnat:
TV1 keskiviikkona 24.5. klo 16.15
TV1 torstaina 25.5. klo 7.30
Ohjelma on katsottavissa myös Yle Areenassa

Muokattu: Lisätty ohjelma katsottavaksi trailerin tilalle 23.5.2017 MK

Kommentit