Hyppää pääsisältöön

Yle kehittää tunnistautumista Areenan sisältöjen käyttöön myös ulkomailta

Tyttö makaa sohvalla, käyttää tablettia.
Tyttö makaa sohvalla, käyttää tablettia. yle tunnus

Euroopan parlamentti hyväksyi 18. toukokuuta Brysselissä käydyssä äänestyksessä asetuksen verkkosisältöjen ns. portabiliteetista eli siirrettävyydestä. Jatkossa EU-maiden kansalaiset voisivat käyttää asuinmaassaan tilaamaansa tai hankkimaansa sisältöä oleskellessaan tilapäisesti toisessa EU-jäsenvaltiossa.

Päätös koskee ensisijaisesti maksullisia verkkosisältöpalveluita. Yle Areenan kaltainen ilman rahallista maksua tarjottava verkkosisältöpalvelu voi halutessaan ottaa siirrettävyyden käyttöön. Silloin palvelun täytyy tunnistaa käyttäjiensä ns. asuinjäsenvaltio eli se EU-valtio, jossa käyttäjä asuu.

Areenan osalta se tarkoittaa, että Ylen palveluiden käyttäjän asuinvaltioksi täytyy tunnistaa Suomi. Näin Yle voisi poistaa luotettavasti tunnistetuilta käyttäjiltä Areenan käytön maarajoitukset EU:n sisäisten matkojen ajaksi.

“Toteutamme tämän tunnistamisen Yle Tunnukseen liitettävän pankkitunnistautumisen avulla”, toteaa Ylen strategiapäällikkö Jari Lahti.

Joissain tapauksissa Ylen sisältöjen käyttö Suomen rajojen ulkopuolella on nyt estetty ns. geoblokkauksella. Sen piiriin kuuluvat lähinnä urheilu ja kansainväliset sisällöt sekä tietyt ohjelmat, joiden sisältämä musiikki rajoittaa niiden käyttöä Suomen rajojen ulkopuolella tekijänoikeussyistä.

EU:n ministerineuvoston tulee vielä hyväksyä siirrettävyysasetus. EU:n jäsenmailla on tämän jälkeen yhdeksän kuukautta aikaa saattaa säännöt voimaan.

Asetus liittyy EU-komission digitaalisten sisämarkkinoiden (Digital Single Market) ohjelmaan, jonka yhtenä tavoitteena on parantaa kuluttajien mahdollisuutta käyttää sisältöpalveluita koko EU:n sisämarkkinoiden alueella.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Kaipaamme rakasta kollegaamme syvästi. Hänen älykäs, valoisa ja huumorintajuinen persoonansa valaisi päiviämme niin työyhteisössä kuin ohjelmissaankin. Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen.

 • Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

  Mikä manipulaatiohoito auttaa selkäkipuihin?

  Kun selkää särkee tai niska jumittaa niin moni miettii, mistä hakisi apua. Pitääkö mennä lääkäriin vai auttaisiko jonkinsortin käsittely? Nettiä selaamalla löytyy helposti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin suunnattuja hoitoja, mutta jää epäselväksi, mikä niistä tarjoaisi juuri omaan vaivaan sopivinta apua. Entä kannattaako käydä toisen hoitomuodon osaajalla, jos yksi ei auttanut?

 • Kuinka hyvin muistat 8. kauden tapahtumat?

  Tietovisa 8. kauden tapahtumista.

  Oletko todellinen UP-tietäjä vai vaan pelkkä pikakelaaja? Testaa, kuinka hyvin muistat Uuden Päivän 8. tuotantokauden juonikuviot. Tsemppiä testiin!