Hyppää pääsisältöön

Yle kehittää tunnistautumista Areenan sisältöjen käyttöön myös ulkomailta

Tyttö makaa sohvalla, käyttää tablettia.
Tyttö makaa sohvalla, käyttää tablettia. yle tunnus

Euroopan parlamentti hyväksyi 18. toukokuuta Brysselissä käydyssä äänestyksessä asetuksen verkkosisältöjen ns. portabiliteetista eli siirrettävyydestä. Jatkossa EU-maiden kansalaiset voisivat käyttää asuinmaassaan tilaamaansa tai hankkimaansa sisältöä oleskellessaan tilapäisesti toisessa EU-jäsenvaltiossa.

Päätös koskee ensisijaisesti maksullisia verkkosisältöpalveluita. Yle Areenan kaltainen ilman rahallista maksua tarjottava verkkosisältöpalvelu voi halutessaan ottaa siirrettävyyden käyttöön. Silloin palvelun täytyy tunnistaa käyttäjiensä ns. asuinjäsenvaltio eli se EU-valtio, jossa käyttäjä asuu.

Areenan osalta se tarkoittaa, että Ylen palveluiden käyttäjän asuinvaltioksi täytyy tunnistaa Suomi. Näin Yle voisi poistaa luotettavasti tunnistetuilta käyttäjiltä Areenan käytön maarajoitukset EU:n sisäisten matkojen ajaksi.

“Toteutamme tämän tunnistamisen Yle Tunnukseen liitettävän pankkitunnistautumisen avulla”, toteaa Ylen strategiapäällikkö Jari Lahti.

Joissain tapauksissa Ylen sisältöjen käyttö Suomen rajojen ulkopuolella on nyt estetty ns. geoblokkauksella. Sen piiriin kuuluvat lähinnä urheilu ja kansainväliset sisällöt sekä tietyt ohjelmat, joiden sisältämä musiikki rajoittaa niiden käyttöä Suomen rajojen ulkopuolella tekijänoikeussyistä.

EU:n ministerineuvoston tulee vielä hyväksyä siirrettävyysasetus. EU:n jäsenmailla on tämän jälkeen yhdeksän kuukautta aikaa saattaa säännöt voimaan.

Asetus liittyy EU-komission digitaalisten sisämarkkinoiden (Digital Single Market) ohjelmaan, jonka yhtenä tavoitteena on parantaa kuluttajien mahdollisuutta käyttää sisältöpalveluita koko EU:n sisämarkkinoiden alueella.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.