Hyppää pääsisältöön

Tulevaisuuden museomatka karuun kilpailuyhteiskuntaan

Ihmisiä väestösuojassa
Ihmisiä väestösuojassa Kuva: Yle väestönsuojat,kuvakaappaus,teeman elävä arkisto

Elävä arkisto osallistuu Teeman museoviikkoon tarjoamalla kuvitteellisen museokäynnin, joka kertoo paremmasta tulevaisuudesta. Sukellamme myös Hämeen linnan värikkääseen ja veriseenkin historiaan.

Ohjelmapaketti televisiossa:
Maanantaina 22.5. klo 12.00
Torstaina 25.5. klo 23.05
Perjantaina 26.5. klo 14.55
Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät omana kokonaisuutenaan nyt myös Yle Areenasta.

Museoitu ankea 80-luku

Koulu-tv:ssä esitettiin vuonna 1983 kuvitteelllinen tarina, jossa oltiin 30 vuoden päässä tulevaisuudessa eli vuodessa 2013 ja tiedostavat nuoret tutustuvat museossa 80-luvun elämään.

Ohjelma kerto tulevaisuudesta, jossa on kilpailuyhteiskunnan jälkeen kuin ihmeen kautta päädytty sopusointuun luonnon kanssa. Ympäristöongelmat ja sodat olivat tämän vision mukaan vuonna 2013 jääneet historiaan.

Ohjelmassa kolme nuorta kiertelee tulevaisuuden yhteiskuntamuseossa, johon on museoitu 1980-luku kerrostaloineen ja perheineen.

Ihmetystä herättävät saastuttavat autot ja lajittelemattomat jätteet. Pukeutumisessa on näytetty olleen kiinnostuneita vain muodista ja ruoka on ollut epäterveellistä ja yksipuolista.

1980-luvun olohuoneessa istuskeleva malliperhekin näyttää eläneen stressintäyteisen elämän kilpailuyhteiskunnassa. Tilastollisesti keskimääräisen perheen elämänvaiheista näytetään videoita, jotka kertovat koko ankeuden.

Onpa museossa pelokkaiden ihmisten aikainen pommisuojakin. Menneellä vuosituhannella kun ihmiset vielä tappoivat toisiaan ja suojautuivat vaaroilta kaasunaamarein ja säteilymittarein. Edellisten sukupolvien tyhmyyteen tuskastuneet nuoret toteavat, että vanhempien on itse ratkaistava omat ongelmansa.

Millainen oli 80-luku?

Hämeen linnan historia tarjoaa notkuvia pitopöytiä ja ankaraa veronkeruuta

Hämeen linnasta kerrotaan nyt esitettävässäLinnasta linnaan -sarjan jaksosa. Nämä 80-luvun puolivälissä tehdyt ohjelmat ovat dramatisoituja ja linnojen historia kerrotaan kiinnostavasti, ja samalla hyvinkin tarkasti.

Hämeen linna -jaksossa opaaksi on valikoitunut koulutyttö Nina, jonka haaveena on valmistua joskus museovirkailijaksi. Tutustumme hänen seurassaan Hämeen linnaan ja sen historiaan.

 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema