Hyppää pääsisältöön

Tulevaisuuden museomatka karuun kilpailuyhteiskuntaan

Ihmisiä väestösuojassa
Ihmisiä väestösuojassa Kuva: Yle väestönsuojat,kuvakaappaus,teeman elävä arkisto

Elävä arkisto osallistuu Teeman museoviikkoon tarjoamalla kuvitteellisen museokäynnin, joka kertoo paremmasta tulevaisuudesta. Sukellamme myös Hämeen linnan värikkääseen ja veriseenkin historiaan.

Ohjelmapaketti televisiossa:
Maanantaina 22.5. klo 12.00
Torstaina 25.5. klo 23.05
Perjantaina 26.5. klo 14.55
Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät omana kokonaisuutenaan nyt myös Yle Areenasta.

Museoitu ankea 80-luku

Koulu-tv:ssä esitettiin vuonna 1983 kuvitteelllinen tarina, jossa oltiin 30 vuoden päässä tulevaisuudessa eli vuodessa 2013 ja tiedostavat nuoret tutustuvat museossa 80-luvun elämään.

Ohjelma kerto tulevaisuudesta, jossa on kilpailuyhteiskunnan jälkeen kuin ihmeen kautta päädytty sopusointuun luonnon kanssa. Ympäristöongelmat ja sodat olivat tämän vision mukaan vuonna 2013 jääneet historiaan.

Ohjelmassa kolme nuorta kiertelee tulevaisuuden yhteiskuntamuseossa, johon on museoitu 1980-luku kerrostaloineen ja perheineen.

Ihmetystä herättävät saastuttavat autot ja lajittelemattomat jätteet. Pukeutumisessa on näytetty olleen kiinnostuneita vain muodista ja ruoka on ollut epäterveellistä ja yksipuolista.

1980-luvun olohuoneessa istuskeleva malliperhekin näyttää eläneen stressintäyteisen elämän kilpailuyhteiskunnassa. Tilastollisesti keskimääräisen perheen elämänvaiheista näytetään videoita, jotka kertovat koko ankeuden.

Onpa museossa pelokkaiden ihmisten aikainen pommisuojakin. Menneellä vuosituhannella kun ihmiset vielä tappoivat toisiaan ja suojautuivat vaaroilta kaasunaamarein ja säteilymittarein. Edellisten sukupolvien tyhmyyteen tuskastuneet nuoret toteavat, että vanhempien on itse ratkaistava omat ongelmansa.

Millainen oli 80-luku?

Hämeen linnan historia tarjoaa notkuvia pitopöytiä ja ankaraa veronkeruuta

Hämeen linnasta kerrotaan nyt esitettävässäLinnasta linnaan -sarjan jaksosa. Nämä 80-luvun puolivälissä tehdyt ohjelmat ovat dramatisoituja ja linnojen historia kerrotaan kiinnostavasti, ja samalla hyvinkin tarkasti.

Hämeen linna -jaksossa opaaksi on valikoitunut koulutyttö Nina, jonka haaveena on valmistua joskus museovirkailijaksi. Tutustumme hänen seurassaan Hämeen linnaan ja sen historiaan.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa