Hyppää pääsisältöön

Borrelioosin diagnoosi viivästyi - kivut ovat osa Katjan päivittäistä arkea

Nainen pihassa kissa sylissä.
Karkulaisesta löytyi sata punkkia. Nainen pihassa kissa sylissä. Kuva: Jari Nevalainen akutti

Katja Nevalaisen perheessä sekä äiti että tytär ovat vuorollaan sairastuneet borrelioosiin. Katjan sairautta ei voida enää parantaa, mutta tyttären borrelioosi hoidettiin ajoissa antibiooteilla. Perheessä punkkisyynejä tehdään päivittäin sekä lapsille että lemmikeille. Siperiankissa Pomosta Katja nyppi eräänä kesäisenä aamuyönä irti lähes sata punkkia.

– Asuinalueellamme on todella paljon punkkeja. Muistan vieläkin sen heinäkuun seitsemän vuoden takaa, jolloin sain borrelioositartunnan. Sen kesän aikana minussa oli kiinni yhteensä 38 aikuista tai nymfimuotoista punkkia.

Yhden punkeista Katja irrotti korvanlehdestään. Pian sen jälkeen korva kipeytyi ja Katjalle alkoi ilmaantua myös muita oireita.

– Ihmettelin korvanlehden kipua, joka kiusasi varsinkin öisin. Sitten päänahkani alkoi kutista todella inhottavasti. Pian alkoi lähteä hiuksia päästä ja huolestuin toden teolla.

Nainen istuu puutarhassa koira sylissä.
Lemmikeillä on päivittäinen punkkitarkastus. Nainen istuu puutarhassa koira sylissä. Kuva: Jari Nevalainen Akuutti (ohjelma),akuutti

Tässä vaiheessa aikaa oli kulunut muutama viikko ja Katja pääsi lääkäriin.

– Kerroin, että asumme alueella, jossa on todella paljon punkkeja ja kysyin, voisiko minulla olla borrelioosi. Lääkäri totesi, ettei voi, koska ihollani ei näkynyt borrelioosille tyypillistä, rengasmaista ihottumaa. Borrelioosi sivuutettiin ja ryhdittiin miettimään hoitoa oireeseeni, päänahan kutinaan.

– Siinä meni noin vuosi, kun päänahkaani hoidettiin eri tavoin ja kävin kutinan vuoksi myös ihotautilääkärillä, Katja muistelee.

Olo oli kuin vanhuksella ja päätä särki tauotta.

Seuraavan kahden vuoden aikana erilaiset epämääräiset kivut olivat jatkuvasti seurana. Kuumeilua, lihas- ja nivelsärkyä ja omituista ihottumaa ilmaantui milloin missäkin päin kehoa.

– Ihoni oheni ja olo oli kolottavien jäsenten kanssa kuin vanhuksella. Kaikkein pahin asia oli migreenin kroonistuminen. Päätä särki tauotta ja vietin paljon aikaa sairaalassa ja neurologien luona.

Kahden vuoden jälkeen Katjan omalääkäri vaihtui. Uusi lääkäri suostui vihdoin ottamaan Katjalta borrelioositestin. Tulos oli postitiivinen.

– Testi osoitti, että borreliavasta-aineet olivat koholla. Omalääkäriltä sain kuitenkin kuulla, että oireitani ei voida enää hoitaa borrelioosina, koska tartunnasta on kulunut liian kauan aikaa.

Nainen pienen kanalan edessä.
Nainen pienen kanalan edessä. Kuva: Jari Nevalainen akuutti

– Yksityisen reumalääkärin mukaan mikään oireistani ei liity borreliaan, joten minulla on diagnosoitu fibromyalgia. Toisaalla taas yleislääkäri totesi vaivojeni liittyvän pikemminkin krooniseen migreeniin.

Onko todella niin, että minulle ei voida antaa mitään hoitoa?

– Borrelioosin kroonistumista ei ole hyväksynyt vaivojeni syyksi yksikään lääkäri. Taudin kroonista muotoa ei lääkäreiden mielestä ole olemassa. Vaivat nyt vain sattumalta alkoivat minulla samaan aikaan, kun minussa oli paljon punkkeja.

– Viime kesänä lomareissullani minulta halvaantui hetkellisesti toinen puoli vartalostani. Puutuneisuutta kesti pahimmillaan vuorokauden. Silloin minulle todettiin, että tuo halvausoire saattaa johtua borrelioosista, mutta ohjeeksi sain vain ottaa buranaa.

Katjalla on myös aistien yliherkkyyttä ja hypersensiviteettiä ja noin kolme vuotta sitten alkoi korvien humina, joka johtuu migreenistä.

– Mutta siihenkin tottuu. Joku lapsistani taisi salaa laittaa pikkuauton korvaani ja se yrittää tulla sieltä ulos, Katja vitsailee.

– Elän välillä aivosumussa ja unohtelen tavallisten asioiden nimiä, kuten jääkaappi tai kummilapseni nimi. Joskus kun kirjoitan koneella, kirjoitan asiat väärin, mutta näen ne silti näytöllä oikein. Puhe takeltelee satunnaisesti, mutta senkin kanssa pystyn elämään. Olen vain puheen takeltelupäivänä hiljaisempi kuin normaalina päivänä, Katja hymähtää.

Olen kuullut, että tautia voi ruokkia sokerilla ja hiilihydraateilla.

Kun apua ei muualta kuulunut, Katja päätti kokeilla itsehoitona elämäntaparemonttia.

– Reilussa puolessa vuodessa olen saanut pudotettua painostani parikymmentä kiloa. Jätin ravinnostani pois sokerin ja huonot hiilihydraatit. Lisäksi aloitin lenkkeilyn. Liikunta ja ruokavalio ovat näytelleet tärkeää roolia vointini korjaantumisessa, Katja selvittää.

– Olen kuullut, että niin migreeniä kuin borrelioosiakin voi ruokkia sokerilla ja hiilihydraateilla. Nyt kun en niitä juurikaan syö, taudeilla ei ole vartalossani kasvualustaa. Totta tai tarua, mutta oloni on paljon parempi.

Katjan perheen asuinalueella on hämmästyttävän paljon punkkeja ja yhdeksässä vuodessa ne ovat tuleet kiusallisen tutuiksi koko perheelle.

– Tyttären borrelioosi hoidettiin 1,5-vuotiaana. Antibioottikuuri annettiin, koska oireena oli paha ihottuma. Minulla borrelioosi tuli uudestaan toissa kesänä. Onneksi myös minulle tuli tällä kertaa selkeä ihottuma ja sain heti kahden viikon antibioottikuurin.

Perhe ja koira metsässä.
Kosteus, lämpö ja tiheä kasvusto houkuttelevat punkkeja. Perhe ja koira metsässä. Kuva: Jari Nevalainen Akuutti (ohjelma),akuutti

Lapset ja eläimet tarkastetaan punkeista päivittäin. Punkki pitää saada irrotettua mahdollisimman nopeasti.

– Tietyille metsäalueille en lapsia päästä lainkaan ja tarkastan heidät aina huolellisesti, jos he metsissä leikkivät. Pitkät hihat ja housunlahkeet eivät estä punkkeja kiinnittymästä. Lemmikeille tarkoitetut karkotteet johtavat käytännössä siihen, että lemmikkien tultua sisälle punkit pudottautuvat lattialle ja lopulta hakeutuvat ihmisiin.

– Jos talo ja asuinalue ei olisi meille niin rakas, muuttaisimme varmasti muualle.

Niin kauan, kun saan väännettyä sairaudestani huumoria, pystyn elämään tautini kanssa.

Harva uskoo Katjan nähdessään, millaista elämä borrelioosin kanssa on ollut. Sisukas ja iloinen luonne auttaa jaksamaan ja Katja pystyy tekemään töitä perhepäivähoitajana normaalisti.

– Tottakai välillä masentaa ajatella, että en ehkä tule näkemään eläkepäiviäni tai saatan kuolla sairauteeni koska vaan.

– Olen käytännössä huomannut, että kroonisen borrelioosin sijaan sairastan lääkäreiden mielestä migreenifiblomyalgiaihoherkistymäflunssapöpöluulotautia eli olen luulotautinen moniongelmainen hullu. Se on karu totuus.

Katja ei aio kuitenkaan luovuttaa.

– Pakko lääkäreiden on Suomessakin lopulta uskoa, että krooninen borrelioosi on olemassa ja siihen keksitään joku hoitava lääke. Ehkä ei vielä minulle, mutta toivottavasti lapseni eivät tule saamaan samanlaista kohtelua, mitä minä olen borreni kanssa saanut.

– Nyt vain nautin tästä ajasta ja elän hetki kerrallaan. Niin kauan, kun pärjään oireideni kanssa ja voin elää suhteellisen normaalia elämää asiat ovat hyvin.

Hyvä tietää punkeista ja niiden torjunnasta

Punkki pihdeissä.
Kiinnittymätön punkki. Punkki pihdeissä. Kuva: Lars Kristian Flem akuutti
Punkki täynnä verta.
Verta imenyt punkki. Punkki täynnä verta. Kuva: Acid pix Akuutti,borrelioosi

Punkin voi saada lähes mistä tahansa paikasta, jossa on ruohikkoa tai muuta matalaa kasvillisuutta. Myös lemmikit voivat tuoda punkkeja sisätiloihin. Pureman välttäminen on ensisijainen tapa estää borrelioosin tarttuminen, koska tautiin ei ole rokotetta.

  • Punkkitarkastus on tehtävä aina ulkoa sisällä tultaessa.
  • Peittävä vaatetus saattaa auttaa, mutta punkki pääsee myös vaatteiden alle.
  • Suihkussa käynnistä voi olla hyötyä, sillä kiinnittymättömät punkit saattavat peseytymisen yhteydessä tiputtautua pois ja paljaalta iholta punkin huomaa muutenkin helpommin.
  • Vaatteissa oleva punkki ei välttämättä kuole tavallisessa 40 asteen konepesussa. Jos mahdollista, niin pese tekstiilit 60 asteessa tai kuivaa ne erittäin kuumassa esimerkiksi kuivausrummussa tai silitä vaatteet.
  • Punkin torjunta-aineista voi olla hyötyä estämään punkin kiinnittymistä ihoon.
  • Myös lemmikkieläimet tulee tarkastaa päivittäin eikä niitä tulisi päästää makuuhuoneisiin.
  • Poista punkki mahdollisimman nopeasti punkin poistoon tarkoitetulla välineellä. Älä tukehduta punkkia rasvalla!
  • Hakeudu lääkäriin, jos punkin puremaa seuraavina viikkoina havaitset ihomuutoksen tai sinulla esiintyy flunssan kaltaisia oireita.

(Lähde: Suomen Lyme Borrelioosi ry)

Lisää aiheesta:

Akuutti - näin torjut punkin aiheuttamat taudit

Duodecim - Borrelioosi ja laboratoriotestit

Video:
Näin poistat punkin oikein

Kuuntele:

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!