Hyppää pääsisältöön

Hoitajana Suomessa uhkasakon alla

(23.5.) Lähes viisisataa filippiiniläistä sairaanhoitajaa hoitaa Suomessa muistisairaita yksityisissä hoitokodeissa. He toimivat hoiva-avustajina, koska heidän yliopistokoulutuksensa ei kelpaa Suomessa. Moni on joutunut allekirjoittamaan laittoman sopimuksen.

Attendon hoivakodissa Haminassa Niezel Carolino syöttää iäkästä naishenkilöä, joka ei kykene syömään itse. Carolino hakee kaapista maitoa, ja hetken päästä hän täyttää tiskikonetta.

Carolino oli Filippiineillä työssä sairaalan päivystyksessä ja tekisi Suomessakin mieluummin sairaanhoitajan työtä, mutta siihen hänellä ei ole oikeutta. Kolmessa vuodessa hän on sentään suorittanut lähihoitajan tutkinnon oppisopimuksella. Se oli rankkaa, koska opinnot tapahtuivat työajan jälkeen.

”Jos haluan tehdä työtä sairaanhoitajana, joudun taas opiskelemaan lisää”, Carolino sanoo ja pudistaa päätään.

Carolinon työtoveri Charisse Ortiz on työskennellyt kolme vuotta Attendolla Suomessa. Hänkin on edennyt hoiva-avustajasta lähihoitajaksi.

”Olen koulutukseltani sairaanhoitaja ja opiskelin Filippiineillä melkein viisi vuotta. Tein työtä äitiyshuollossa ja kotisairaanhoidossa, mutta Suomessa tutkintoani ei tunnusteta. Se on aika ikävä juttu”, Ortiz sanoo.

Attendon lisäksi myös muun muassa Esperi ja Mainio Vire ovat rekrytoineet filippiiniläisiä sairaanhoitajia Suomen hoivakoteihinsa.

Koulutuksen
hukkaamista

Väitöskirjaa filippiiniläisten sairaanhoitajien rekrytoinnista Suomeen tekevä Päivi Vartiainen katsoo käytännön olevan koulutuksen hukkaamista.

”Filippiiniläiset eivät pääse harjoittamaan ammattiaan, ja Suomi menettää heidän ammattitaitonsa. Nämä sairaanhoitajat ovat käyneet nelivuotisen yliopistokoulutuksen. Sairaanhoitajakoulutusta pidetään korkeatasoisena Filippiineillä, ja koulutus on englanninkielinen. Heitä pidetään hyvinä ja ahkerina, usein heistä käytetään sanaa nöyrä”, Vartiainen sanoo.

Suomalaiset rekrytointiyritykset Opteam ja Silkkitie ovat rekrytoineet sairaanhoitajia ja järjestäneet heille suomen kielen kursseja Filippiineillä yhteistyössä filippiiniläisten yritysten kanssa.

Spotlight tapasi Baguio Cityssä Twinkle Lomong-oyn, joka on lähdössä Suomeen ja hoivakotiin Mäntsälään. Hän on opiskellut suomea noin vuoden ajan ja puhuu kieltä yllättävän hyvin.

”Olen innostunut mutta samalla minua jännittää. Tämä on ensimmäinen ulkomaanmatkani”, Lomong-oy sanoo. Monien filippiiniläisten tavoin hän aikoo lähettää osan palkastaan perheelleen. Hän toivoo, että perhe voisi rakentaa uutta kotitaloa Filippiineillä.

Viisi vuotta
tai sakot

Useat henkilöstöpalvelu Silkkitien kautta tulleet hoitajat kertovat salaisesta sopimuksesta, jonka he joutuivat allekirjoittamaan ennen Filippiineiltä lähtöään. He ovat sitoutuneet pysymään työpaikassaan Suomessa kolme tai viisi vuotta, ja maksamaan uhkasakkoa 2000-4000 euroa jos lähtevät etuajassa.

”Sopimus piti allekirjoittaa mutta emme saaneet siitä kopiota. Henkilöstöpalvelu Topmake sanoi, että nämä sopimukset ovat salaisia, emme saa kertoa niistä”, nimetön hoitaja kertoo.

Attendon aluejohtaja Simo Saaranen sanoo, että yhtiö ei ole tietoinen tällaisista sopimuksista. Silkkitien toimitusjohtaja Arto Haimakainen vakuuttaa niin ikään, ettei ole kuullut sopimuksista,

Silkkitien filippiiniläinen yhteistyökumppani Topmake kuitenkin myöntää niiden olemassaolon.

”Osa sairaanhoitajista potee koti-ikävää ja haluavat ehkä lähteä Suomesta jo puolen vuoden työn jälkeen. Näin ei saa käydä. Jos olisin työnantaja, tuohtuisin sellaisesta. Näiden sopimusten avulla varmistamme sen, että hoitajat pysyvät työpaikallaan lupaamansa ajan, Topmaken Manuela Lim sanoo.

Ammattijärjestö Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi pitää tällaisia työsopimuksia laittomina.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen katsoo, että koska filippiiniläiset sairaanhoitajat ovat saaneet ilmaisen kielikoulutuksen, heidät voi kyllä sitouttaa tietyksi ajaksi työpaikkaansa – mutta enintään kaksi vuotta.

”Sopimukset jotka pakottavat heidät pysymään työpaikallaan kolme tai viisi vuotta ovat mielestäni laittomia”, Koskinen toteaa.

Spotlight YLE Teema & Fem 23.5. klo 19. (Yle Areena vuorokautta aikaisemmin 22.5. 2017 klo 19.05)

Yle Teema Fem tiistaina 23.5. klo 19
Spotlight: Hoitajat ilman oikeuksia

Annvi Gardberg ja Jessica Stolzmann

Muokattu: Kuvassa ei ole Charisse Ortiz vaan Niezel Carolino. Virheellinen kuvateksti on korjattu ja lisätty koko ohjelma katsottavaksi 23.5.2017 MK

Kommentit