Hyppää pääsisältöön

Mauno Koivisto sai olla Inkoon Tähtelässä luova puuhastelija

Inkoon Tähtelä oli presidentti Mauno Koivistolle enemmän kuin kiireisten virkavuosien loma-asunto. Se oli paikka, jossa presidentistä kuoriutui esiin nestemoottoreita, traktoreita ja muuta tekniikkaa rakastava ”pikkupoika”, kuten rouva Tellervo Koivisto hymyillen luonnehtii.

- Kun minä kolmannen kerran menin nurin kiikkerällä vesiskootterilla, kysyin turvamieheltä, että oliko minulla aurinkolasit päässä? – Turvamies vastasi, että ensimmäisen nurinmenon jälkeen ei ollut, presidentti Koivisto nauraa.

Rouva Koiviston kauhuksi presidentin haaveissa on myös lento liitovarjolla, mutta asia on toistaiseksi vasta harkinnassa. – Siinä on menoa ja melskettä, presidentti pohtii.

Toimittaja Pekka Oksalan tekemä henkilökuva on kuvattu Inkoon Tähtelässä Mauno Koiviston 70-vuotispäivän kynnyksellä vuonna 1993.

Presidentti Koivisto esittelee harrastuksiaan: metsänhoitoa ja kiinnostusta teknisiin laitteisiin.

- Mänty on puulaji, jota aikoinaan piti suosia. Koivut piti hakata pois. Yksi tapa auttaa puunkasvua on karsia turhia oksia pois. Kuuteen metriin asti yltää apuvälineillä, esittelee presidentti teleskooppivarrella varustettua sahaansa.

- Etelä-Suomessa on paljon yli-ikäistä kuusikkoa. Monet luulevat, että siellä se metsä kasvaa, vaikka se lahoaa toisesta päästä, Koivisto opettaa.

Koivisto sanoo, että mielellään hän tekee töitä, joissa vaaditaan kädentaitoja. – Se on vastapainoa viralliselle ja varsinaiselle työlle.

Tellervo Koivistoa presidentin puuhat hymyilyttävät. Tosin hän sanoo olevansa myös ylpeä presidentin poikamaisesta innosta. – Meillä tarvitaan teitä ja tienpohjia sen takia, että voi kulkea traktorilla ja traktoria tarvitaan sen vuoksi, että voi kuljettaa kiviä tien rakentamiseen.