Hyppää pääsisältöön

Mauno Koivisto sai olla Inkoon Tähtelässä luova puuhastelija

Inkoon Tähtelä oli presidentti Mauno Koivistolle enemmän kuin kiireisten virkavuosien loma-asunto. Se oli paikka, jossa presidentistä kuoriutui esiin nestemoottoreita, traktoreita ja muuta tekniikkaa rakastava ”pikkupoika”, kuten rouva Tellervo Koivisto hymyillen luonnehtii.

- Kun minä kolmannen kerran menin nurin kiikkerällä vesiskootterilla, kysyin turvamieheltä, että oliko minulla aurinkolasit päässä? – Turvamies vastasi, että ensimmäisen nurinmenon jälkeen ei ollut, presidentti Koivisto nauraa.

Rouva Koiviston kauhuksi presidentin haaveissa on myös lento liitovarjolla, mutta asia on toistaiseksi vasta harkinnassa. – Siinä on menoa ja melskettä, presidentti pohtii.

Toimittaja Pekka Oksalan tekemä henkilökuva on kuvattu Inkoon Tähtelässä Mauno Koiviston 70-vuotispäivän kynnyksellä vuonna 1993.

Presidentti Koivisto esittelee harrastuksiaan: metsänhoitoa ja kiinnostusta teknisiin laitteisiin.

- Mänty on puulaji, jota aikoinaan piti suosia. Koivut piti hakata pois. Yksi tapa auttaa puunkasvua on karsia turhia oksia pois. Kuuteen metriin asti yltää apuvälineillä, esittelee presidentti teleskooppivarrella varustettua sahaansa.

- Etelä-Suomessa on paljon yli-ikäistä kuusikkoa. Monet luulevat, että siellä se metsä kasvaa, vaikka se lahoaa toisesta päästä, Koivisto opettaa.

Koivisto sanoo, että mielellään hän tekee töitä, joissa vaaditaan kädentaitoja. – Se on vastapainoa viralliselle ja varsinaiselle työlle.

Tellervo Koivistoa presidentin puuhat hymyilyttävät. Tosin hän sanoo olevansa myös ylpeä presidentin poikamaisesta innosta. – Meillä tarvitaan teitä ja tienpohjia sen takia, että voi kulkea traktorilla ja traktoria tarvitaan sen vuoksi, että voi kuljettaa kiviä tien rakentamiseen.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto