Hyppää pääsisältöön

On riemun päivä, sillä Twin Peaks jatkuu – nämä hetket ja asiat tekivät erikoisesta sarjasta ikonisen

Pöllöt eivät ole sitä miltä näyttävät.

Twin Peaks. // Kuva: Suzanne Tenner / Showtime

1990-luvun kovimman kulttisarjan eli Twin Peaksin viimeisessä jaksossa on kohtaus, jossa agentti Dale Cooper tapaa unimaailmassaan Laura Palmerin tai kovasti Palmeria muistuttavan hahmon.

- Tavataan 25 vuoden kuluttua, hahmo sanoi Cooperille.

Tässä aikataulussa ei pysytty ihan täydellisesti, mutta melkein: Twin Peaksin kolmas kausi alkaa Suomen aikaa maanantaina 22. toukokuuta – hieman alle 26 vuotta Twin Peaksin edellisen jakson jälkeen.

Vuosina 1990–1991 esitetty Twin Peaks on se kulttisarja. Siinä on mystinen, omaleimainen tunnelma, koukuttavaa musiikkia ja pikkukaupungillinen – tarkalleen sellainen pikkukaupungillinen, jossa on 51 201 asukasta – täynnä mahtavia hahmoja.

"Tavataan 25 vuoden kuluttua."― Laura Palmer (?)

Twin Peaksia tehtiin kaksi tuotantokautta: erinomainen ensimmäinen kausi, hieman sekava toinen kausi sekä vuonna 1992 ilmestynyt (ristiriitaisen vastaanoton saanut) elokuva Fire Walk With Me.

Twin Peaks mursi tv-sarjojen lajityyppirajoja. Se ei ole pelkkä murhatrilleri, kauhusarja, komedia, parodia ja omalaatuinen draama – se on kaikkia näitä. Lisäksi sarjassa nähtiin todella paljon outouksia, usein hyvin yksityiskohtaisia sellaisia. Monilla outoksilla oli yhteys sarjan juoneen ja kerrontaan – mutta ihan kaikilla välttämättä ei.

Juuri nämä oudoudet ja yleinen hämmentävä tunnelma tekivät sarjasta niin hienon ja niin erikoisen.

Tässä seitsemän esimerkkiä hetkistä, tilanteista ja ihmisistä, jotka tekivät Twin Peaksista Twin Peaksin, maailman ikonisimman kulttisarjan.

1. Jättiläinen: The owls are not what they seem

The owls are not what they seem eli pöllöt eivät ole sitä miltä näyttävät on yksi Twin Peaksin tunnetuimmista ellei tunnetuin lausahdus, joka on jäänyt elämään. The owls are not what they seem on yksi kolmesta jättiläisen agentti Dale Cooperille antamista vihjeistä Laura Palmerin murhan selvittämiseksi.

Sarjassa ei koskaan – ainakaan toistaiseksi – kerrottu, mitä vihje oikein tarkoittaa. On mahdollista, että pöllöillä viitataan toisesta ulottuvuudesta tuleviin olentoihin, joita sarjassa nähtiin useita. Samalla pöllöt voisivat olla myös viestinviejiä maailman ja Mustan kiltan eli Black lodgen välillä.

Mutta entäpä viestin antaja eli jättiläinen? Kuka hän on ja miksi hän on sarjassa mukana?

Jättiläinen // Kuva: Suzanne Tenner / Showtime

**Niinpä. Ainakin jättiläinen on hyvien puolella, sillä hän varoitti Cooperia siitä, että uusi murha on tapahtumassa sanomalla toisen ikonisen lauseensa: It is happening again.

Jättiläisen erikoinen ulkonäkö ja ylipäänsä hahmon mukanaolo ovat mahdollisesti viittauksia siihen, että sarjassa tapahtuu asioita, joita katsoja ei ymmärrä ja joita ei edes tarvitse ymmärtää.

2. Painajaismainen Bob, pahuuden kasvot

Bob on ilmentymä pahuudelle. Se on henki, joka valtaa ihmisiä ja saa ihmisiä tekemään kammottavia asioita – kuten Lelandin raiskaamaan ja murhaamaan tyttärensä ja myöhemmin tappamaan itsensä.

Bob ei ole yhtään kiva tyyppi.

Frank Silva näytteli Twin Peaksissa karmivaa Bobia. // Kuva: HBO

**Twin Peaksin toisen kauden viimeisessä jaksossa Bob vangitsee agentti Cooperin unimaailmassa sijaitsevaan kiltaan ja ottaa Cooperin ulkonäön. Sarjan toinen kausi päättyi Cooperin (Bobin) ilkeään ja katalaan nauruun.

Bob on Twin Peaksin lavastuspuolen työntekijä Frank Silvan esittämä hahmo. Silva jäi vahingossa kuviin yhdessä kohtauksessa. Ohjaaja David Lynch piti näkemästään ja päätti ottaa Silvan Bobin rooliin.

Bobin näyttelijä Frank Silva menehtyi aidsiin 45-vuotiaana vuonna 1995. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, nähdäänkö uudella kaudella uusi Bob vai Bobia lainkaan.

_Lue myös: Voiko Twin Peaks olla Twin Peaks ilman näitä painajaismaisia kasvoja?_

3. Kielikikkailija Audrey

Sanotaan, että mitä nopeammin saa pyöritettyä kirsikan varteen solmun kielellään, sitä parempi suutelija on.

Audrey Horne haki sarjassa töihin One Eyed Jack’s -nimiseen bordellin ja kasinon yhdistelmään. Työhaastattelussa Audrey otti haastateltavan drinkistä kirsikan suuhunsa – ja teki sen varteen solmun kielellään.

Lienee turhaa mainita, mutta todetaan nyt silti, että Audrey sai työpaikan.

4. Maailman omituisin tv-sarjahahmo, Log Lady

Yksi _Twin Peaksin _erikoisimmista ja samalla ihastuttavimmista hahmoista on Pölkkynainen eli Log Lady.

Pölkyn avulla Log Lady ennakoi, että Laura Palmerille sattuu jotain pahaa.

Siis se nainen, joka kantoi aina mukanaan pölkkyä, jolla hän uskoi olevan (ja ehkä olikin) paranormaaleja voimia. Pölkyn avulla Log Lady pystyi ennakoiman joitain tapahtumia – kuten esimerkiksi sen, että Laura Palmerille käy huonosti.

Log Lady kertoi agentti Cooperille, että pölkky näki jotain sinä yönä, kun Laura Palmer kuoli. Kohtauksessa hölmistynyt agentti Cooper kysyi pölkyltä, mitä se näki kyseisenä yönä.

Tässä vaiheessa Log Lady saati pölkky eivät antaneet vastausta Cooperin kysymykseen – mahdollisesti siksi, että Cooper ei vaikuttanut uskovan sitä, että pölkky, ihan tavallinen klapi, voisi tietää murhasta jotain.

Myöhemmin pölkky antoi kuitenkin vihjeitä rikoksen selvittämiseksi. Vihjeisiin liittyivät muun muassa ne mystiset pöllöt, jotka eivät näytä siltä mitä ne ovat.

5. Leland Palmerin merkillinen tukka

Laura Palmerin isä Leland – joka siis murhasi Lauran, kun Bob oli vallannut hänen sielunsa – tappoi Twin Peaksissa tyttärensä lisäksi muun muassa Jacques Renaultin.

Renault oli yksi epäillyistä Laura Palmerin murhassa. Oli tiedossa, että Lauran kuolinyönä Renault oli harrastanut kanssa seksiä.

Leland Palmer murhasi Renaultin joko sen vuoksi, että hän luuli tämän tappaneen Lauran tai sen vuoksi, että Renault ei voisi todistaa Palmeria vastaan.

Renaultin murhaamisen jälkeisenä aamuna Lelandin hiukset olivat muuttuneet kokonaan valkoisiksi.

Leland tappoi Renaultin omana itsenään, ei Bobin hallinnoimana. Valkoisiksi muuttuneet hiukset sekä Lelandin muuttuminen surullisesta onnelliseksi kuvastivat mitä ilmeisimmin sitä, ettei hän enää kyennyt taistelemaan Bobin voimaa vastaan – eikä hänen oikeastaan enää tarvinnutkaan, sillä nyt hän tappoi ihmisen ilman Bobia.

Lelandista oli tullut paha valkotukkainen mies.

6. “Damn good coffee”

- This is...excuse me, a damn fine cup of coffee, Twin Peaksiin saapunut agentti Dale Cooper sanoi.

Twin Peaks ja Gilmoren tytöt ovat kovin erilaisia sarjoja, mutta yksi yhteinen tekijä niillä on: päähenkilöiden suunnaton rakkaus kahviin.

Erityisesti agentti Cooper litkii sumppia suunnattomissa määrin.

- En pysty sanomaan, montako kuppia kahvia olen elämäni aikana juonut, mutta tämä on niistä paras, Cooper sanoi.

Skip Twitter post

Twin Peaks on outo kaupunki. Cooperin rakkaus kahvia kohtaan on yksi ainoista tavallisista seikoista, joita sarjassa nähdään.

Mehän toki muistamme, millaisena Cooper kahvinsa juo: mustana kuin kuuton keskiyö.

7. Denniksestä tuli Denise, ja se on Cooperille ihan ok

Yksi Twin Peaksin mielenkiintoisimmista hahmoista on David Duchovnyn esittämä Denise. Denise oli agentti Cooperin vanha työkaveri – mutta ennen hän totteli nimeä Dennis. Denniksestä oli tuntunut, että hän tuntee olonsa paremmaksi naisten vaatteissa, joten hän pukeutui niihin.

_Twin Peaks _oli monella tavalla edellä aikaansa. Yksi niistä oli transvestiitin hahmon tuominen sarjaan tasavertaisena hahmona.

Twin Peaks oli monella tavalla edellä aikaansa.

1990-luku ei ollut helppoa aikaa elokuvien tai tv-sarjojen transvestiittihahmoille. Jim Carreyn näyttelemä Ace Ventura oksensi, kun hän huomasi suudelleensa transsukupuolista naista. Mies ja alaston ase 33 ⅓ -elokuvassa Leslie Nielsenin hahmo Frank Drebin oksensi tuubaan, kun hän huomasi, että häntä vikittelevällä naisella onkin penis.

Lisäksi transhahmot olivat usein pahiksia, eivät neutraaleita tai hyviksiä.

Paitsi Denise.

Ja kuinka hieno olikaan kohtaus, jossa Cooper tapasi Dennisin ensimmäistä kertaa naisten vaatteissa, Denisenä:

- Dennis? Oletko se sinä, Cooper kysyi.

- Se on pitkä tarina, mutta käytän nyt mieluummin nimeä Denise, jos sopii, Denise vastasi.

- Ok, Cooper sanoi.

Ei mitään häh, wau tai mitään muuta vastaavaa – vaan ok, ja homma oli sillä selvä.

Twin Peaksista ilmestyi kerralla neljä uutta jaksoa. Jaksot ovat nähtävillä HBO:lla. Uusia jaksoja ilmestyy yhteensä 18 kappaletta.

Lue myös:

Gilmoren tytöt, Twin Peaks, Trainspotting – kaikki tekevät jatko-osia tai uusia versioita legendaarisista sarjoista ja leffoista, eikä se ole sattumaa

Voiko Twin Peaks olla Twin Peaks ilman näitä painajaismaisia kasvoja?